Adżarskie chaczapuri, czyli placek w kształcie łódki z serem i jajkiem smakuje wyśmienicie i przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Czarnym. Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej i kaukaskiej. To placek, który może być nadziewany serem, mięsem, ziemniakami lub fasolą. Wyjątkowym rodzajem tej potrawy jest chaczapuri adżaruli czyli adżarskie chaczapuri z czarnomorskiej Adżarii ze stolicą w Batumi . Mój(...)przywodzi na myśl łódź rybacką, jajko – słońce, a ser – przepiękne złote plaże. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dodatkiem sera imeruli . Można go zastąpić łącząc np. bryndzę i mozzarellę. Placki z nadzieniem przywędrowały na teren dzisiejszej Gruzji wraz z inwazją Cesarstwa Rzymskiego. Stąd tak wiele podobieństw kaukaskiego placka do włoskiej pizzy. Gdy w 65 roku p.n.e. wojska rzymskie
smakowitehistorie.comKryzysowe placki z mąki i wody to moje tegoroczne odkrycie. Wiosną, podczas społecznej izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa, czytałam akurat książkę obyczajową a w niej bohaterka w czasach wojennych smażyła placki z mąki i wody. W owym czasie utrudnionego wyjścia po zakupy, podatna na sugestie i zaciekawiona opisem postanowiłam spróbować sama przygotować to cudo kryzysowe. Właściwie to muszę przyznać(...)jest hit! A na tyle są proste do przygotowania, że ostatnio na wyjeździe wakacyjnym mając po prostu na stanie torbę z mąką z powodzeniem usmażyliśmy sobie proste placki, które dla atrakcji wzbogaciliśmy płatkami polnych kwiatów jadalnych i ziołami. PRZEPIS KRYZYSOWE PLACKI Z MĄKI I WODY Składniki: 2 szkl mąki ok 1,5 – 1,75 szkl wody
Dorota Smakujerzadko. Placki, które mam zaszczyt dziś Wam zaproponować są nie do podrobienia i nie wyjdą tak świetnie bez ich głównego składnika – zsiadłego mleka. Powiedzcie mi sami, jakie placki lubicie najbardziej? Napompowane i puchate, czy oklapłe kapcie? Jestem pewna, że większość z Wam woli te pierwsze tak jak i ja. Dlatego koniecznie musicie skorzystać z tego przepisu(...)dużych placków: – 300ml zsiadłego mleka – 240g mąki żytniej 720 – 1 jajko – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – szczypta soli Składniki na pesto z natki marchewki: – natka z 1-2 pęczków marchwi – 80g słonecznika – 50g parmezanu – 4 ząbki czosnku – sól – oliwa + woda Dodatkowo: jogurt naturalny, kiełki słonecznika PLACKI: Wszystkie składniki dokładnie
Be Fit Be Strongposmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły. Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się(...)rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia. Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić. W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny
SprawdzonaKuchnia.plPlacki jogurtowe z jabłkami szybkie placuszki na śniadanie lub kolację. Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze(...)niejadka. Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię możecie je usmażyć bez użycia tłuszczu. Na blogu znajdziecie też przepis na racuchy na maślance oraz najlepszy ser z jogurtu labneh Puszyste placki jogurtowe z jabłkami Placki jogurtowe z jabłkami szklanka = 250 ml pojemności 1 łyżka = 15 ml proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami 1 szklanka jogurtu naturalnego
Cztery Fajeryczęsto jest widywane w mojej kuchni. Świetnie sprawdza się na grillu, można z niej zrobić makaron warzywny , a nawet ciasto! Dzisiaj jednak mam dla Was klasykę, czyli przepis na placki z cukinii z dodatkiem kukurydzy. Jak dla mnie to połączenie jest bezbłędne. Delikatna cukinia + chrupiąca i słodka kukurydza… to nie mogło się nie udać! Placki z cukinii(...)jajek? Tak jest! Mąka plus woda zawarta w cukinii wystarczą. Placki dzięki temu są wegańskie, ładnie się lepią i wychodzą… jak na zdjęciu 😂 Z czym podawać placuszki? Placki zaserwowałem z sosem sriracha. Uwielbiam połączenie słodkiego (tutaj słodka kukurydza) z ostrym sosem. Fajnie sprawdzi się również jogurt lub śmietanka. Do tego posiekana zielona cebulka… Taki obiad
Blendmanposmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły. Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się(...)rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia. Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić. W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny
KUCHNIA POLSKAChociaż placek po węgiersku (znany także pod nazwą "placek zbójnicki" lub "placek po zbójnicku") nie należy do lekkich i łatwostrawnych potraw, czasami warto sobie na niego pozwolić. Chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku duży placek ziemniaczany, podany z gulaszem i kwaśną śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu(...)jakim stopniu łechta wasze podniebienia? Składniki (4 porcje) placek -0,5 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -kilka łyżek mąki -sól, pieprz -olej do smażenia gulasz -800 g szynki wieprzowej -100 g wędzonego boczku -1 mała cebula -1 czerwona papryka -200 g pieczarek -1 ząbek czosnku -150 ml białego wina -100 ml passaty pomidorowej -1 szkl
Zielona Kuchniałyżce mąki, mieszając. Wrzucamy ser i bazylię, mieszamy. Na końcu przyprawy i znowu mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Dobrze wymieszaną masę wylewamy na gorącą patelnię. Formujemy placek i zakrywamy patelnię. Smażymy kilka monit na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy spód się zarumienił. Jeśli jest brązowy, obracamy placek jednym ruchem za pomocą szerokiej łyżki(...)Smażymy placek dalej z drugiej strony. Nie musimy przykrywać patelni w tej części smażenia jeśli chcemy, by placek był z jednej strony chrupki. I tak wychodzi nam bazyliowy placek śniadaniowy. Podajmy po kilku minutach smażenia. Smacznego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bazyliowy placek śniadaniowy pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plRobiąc niemiecki placek cebulowy , jak to przy ciastach drożdżowych bywa, najwięcej musiałem czekać na ciasto, a samej pracy było niezbyt dużo. Na początku przez myśl mi przeszło, czy tego sobie nie oszczędzić i nie zrobić kruchego ciasta na spód, ale jak miał to być niemiecki Zwiebelkuchen , to niech taki będzie – od samego początku aż do końca. Cebula już(...)tortownicy z wyrośniętym ciastem wlać równomiernie mieszankę cebulową. Na nią rozsypać pokrojony w drobną kostkę boczek oraz kminek. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone masło. Niemiecki placek cebulowy wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Niemiecki placek cebulowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyziemniaczane. Jemy je na słodko lub na słono, według upodobań. Ja osobiście wolę w wersji na słodko. Aby jednak nie było nudno, czasem do placków dodaję jeszcze inny składnik. Tym razem zrobiłam placki ziemniaczane z patisonem w proporcjach pół na pół. Placki wyszły pyszne i chrupiące. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 patisona kilka ziemniaków(...)ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać ze śmietaną i cukrem, z wędzonym łososiem, twarożkiem, lub innymi ulubionymi dodatkami lub bez. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeszklanka mąki pszennej + do wałkowania duża szczypta soli ok. 1,5 szklanki letniej wody 0,5 szklanki oleju z pestek winogron (możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego) Placki kukurydziane - sposób przygotowania: Obie mąki wymieszaj z solą i dodając powoli letnią wodę zagniataj ciasto. Dodaj oliwę i "dognieć" do ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody(...)Placki smaż bez dodatkowego tłuszczu! z obu stron. Po smażeniu usuń nadmiar mąki z placków. Przygotuj wcześniej ręczniki papierowe do wycierania patelni z obsypującej się mąki :) #lifehack Żeby każda tortilla miała rozmiar pasujący do mojej patelni, wycinaj placki rondem tortownicy :D Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry
Gary Bez dnazakupów Przygotowanie składników (ilość w zależności od tego, ile roladek chcemy uzyskać): tortille pełnoziarniste lub pszenne majonez (1 łyżka na każdy placek) sałata (2–3 liście na każdy placek) szynka (2–3 plastry na każdy placek) ser (2–3 plastry na każdy placek) łosoś wędzony (2–3 plastry na każdy placek) inne składniki – wedle uznania(...)zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo prosty. Nie trzeba absolutnie żadnego talentu kulinarnego, by przygotować estetycznie wyglądające i świetnie smakujące przekąski. Po drugie: jest pyszny. To niby tylko placki z majonezem i tortillą, ale wszyscy je uwielbiają. Roladki rozejdą się w mgnieniu oka! Po trzecie: to znakomity sposób na dojedzenie produktów, które zostały po świętach. Lodówka pełna serów
Proste-przepisy.plPlacek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie(...)Czarna, gdzie nazywane jest mazurkiem lub drożdżówką z makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie
Trzeci talerztarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak(...)mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki
Gotujemy i jemy