papryka - 32566 przepisów (strona:45/2172)

Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 220

Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu(...)pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni(4-5 porcji)Składniki:4 czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkęoliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżeczka curry w proszku1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej

karmelowy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 104

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania, oprócz filetu z piersi kurczaka i ziemniaków, wykorzystałam również czerwoną cebulę, paprykę, marchew i kawałek pora (można użyć innych warzyw w zależności, od tego co mamy w domu). Wszystkie składniki przed ułożeniem zapiekanki w naczyniu żaroodpornym są wcześniej ugotowane (ziemniaki) i podsmażone (mięso(...)się nie rozpada. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka 1 kg ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 1 i 1/2 papryki czerwonej 1 marchew kawałek pora (około 10 cm) 100 ml słodkiej śmietanki 30% 2 jajka sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 2 ząbki czosnku

Danka Pichci
Hiszpański Gulasz z kurczaka i chorizo 94

dziesięcioleciach, kiedy to kuchnia hiszpańska zyskała światowe uznanie. Składniki Spanish Chicken Chorizo Stew są stosunkowo proste i łatwo dostępne. Podstawą jest kurczak, który jest duszony wraz z chorizo pomidorami paprykami cebulą i czosnkiem. Całość jest przyprawiana różnymi ziołami i przyprawami takimi jak słodka papryka, sól, Pieprz, oregano, tymianek i liście laurowe. Dodatkowo dla podkreślenia smaku czasami do potrawy dodaje się(...)jako – calentín, czyli danie które rozgrzewa. To jedno z dań które jest najchętniej serwowane w okresie zimowym. Jego głównymi składnikami są kurczak kiełbasa chorizo oraz cebula pomidory i papryka które nadają mu charakterystyczny smak i aromat. Wybór odpowiednich składników jest kluczowy dla smaku hiszpańskiego gulaszu. Kurczak który jest składnikiem podstawowym musi być soczysty i dobrze przyprawiony. Chorizo z pikantnym

RafalCook
Quesadilla z kurczakiem i serem 87

mozzarella i 100 g cheddar) 100 g cebuli białej lub czerwonej 2 ząbki czosnku 200 g kukurydzy konserwowej (mała puszka lub niecała szklanka) 100 g pomidorów koktajlowych 1 średnia papryka czerwona (około 150 g) 3 łyżki tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub smalec gęsi) Przyprawy: pół łyżeczki soli pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki(...)ostrej papryki płaska łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich Sos do Quesadilla. Do potrawy pasuje sos czosnkowy – kliknij po przepis . Niektórzy lubią także z salsą pomidorową lub guacamole, czyli salsą z awokado. Sprawdzi się również kwaśna śmietana 🙂 Sposób wykonania quesadilla z kurczakiem i serem Zanim przystąpisz do robienia quesadilla, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz wszystkie

Ania gotuje
10 najlepszych sałatek do grilla 136

grecka. A ta z sezonowymi warzywami to już w ogóle jest poza jakąkolwiek konkurencją. Poszperajcie w poście i wybierzcie coś dla siebie. 1. Sałatka grillowa z pomidorami, ogórkami i papryką Składniki: 5 ogórków gruntowych 3 średnie pomidory 1 mała pomarańczowa papryka pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 dymka (zielona i biała część(...)wrzucamy do miski. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy do nich umytą, pokrojoną w średnią kostkę paprykę i umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Do warzyw dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Flaki z mięsem drobiowym 128

cebula (poza włoszczyzną) 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki płaskiej papryki ostrej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie bulionu. Włóż do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimną wodą. Dodaj włoszczyznę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki(...)mięsa. Mięso z wywaru wyjąć a rosół przecedzić. Dodać do wywaru pozostałe przyprawy i gotować do miękkości flaków. Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę i mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków. Zagotowujemy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .phosphate-free-cls-1{fill:#7cb521;}.phosphate-free-cls-2{fill:#e2d8cc;}.phosphate-free

ProstePesto.pl
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 136

Szaszłyki z grilla z rabarbarem to moja propozycja dla Was na majówkowy weekend. Są to szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu(...)smakuje jak owoc, to jednak jest warzywem. W dodatku jest to bardzo zdrowe warzywo, które najkorzystniej jest jeść w wersji pieczonej. Jego smak dobrze pasuje do białego mięsa, a papryka nadaje temu duetowi słodyczy. W efekcie mamy proste danie, które smakuje oryginalnie i wykwintnie. Zacznijmy jednak od początku: Jak zrobić szaszłyki na grilla Szaszłyk na grilla można przygotować zarówno

Wiszniówka
BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 128

ustach wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy – 500 ml / u mnie przygotowany na wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki – Chili w płatkach – płaska łyżka(...)smaku w zależności od oczekiwanej ostrości – Papryka wędzona – 1 łyżeczka – Sos worcester – 2 łyżki – Mąka pszenna – 2 łyżki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa do smażenia PURÉE MAŚLANE – Ziemniaki na 4 porcje purée – Masło – 3 łyżki – Sól do smaku PRZEPIS: 1. Mięso pokrój na mniejsze części / paski wzdłuż włókien. Dodaj mąkę pszenną i całość wymieszaj. Smaż krótko na rozgrzanej

globuskulinarny
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 196

blogu znajdziecie całe mnóstwo dyniowych przepisów na zupy, ciasta, muffiny, placki itd. Korzystajcie z nich ile wlezie, a ja dziś dorzucam przepis na warzywny gulasz z dynią, boczniakami i papryką. Bardzo jesienny, a do tego zdrowy, kolorowy i co najważniejsze- przepyszny! A w niedługim czasie spodziewajcie się więcej wege "smaczków" na blogu. Co Wy na to? Składniki: 500 g boczniaków(...)mała dynia Hokkaido 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 pomidory 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego czarny pieprz grubo mielony olej do smażenia sól liść laurowy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka garam masali 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety po zbójnicku / Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce 957

również schab). Duszona pierś z kurczaka jest tak smaczna, dzięki dodatkowi suszonych grzybów leśnych i wyjątkowej marynaty, składającej się z octu balsamicznego, musztardy, suszonych ziół i aż trzech rodzajów papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje kotletom drobiowym wyjątkowego aromatu. Gotowy sos pomidorowy powinien być dość pikantny, wyrazisty, z wyczuwalną nutą wędzonego aromatu. Jeśli nie macie wędzonej papryki, a nie obawiacie się(...)dorzucić pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek. Do kurczaka duszonego w sosie pomidorowym możecie dodać Wasze ulubione warzywa. Zamiast cebuli dobrze sprawdzi się por, warto użyć kilku rodzajów kolorowej papryki, dorzucić bakłażana lub cukinię. Pierś z kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł, duszona w sosie jest mięciutka i delikatna - trudno ją wysuszyć, dlatego to dobry, łatwy przepis dla początkujących

Lekcje w kuchni
Sos pomidorowo - paprykowy 198

Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml). Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano  czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki

Życie zaczyna się w kuchni
Papryka na zimę w słodko-kwaśnej zalewie 391

wody 1/2 szklanka octu 10% 1 łyżka kopiasta miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka płaska soli Do Słoików: po 1 zielu angielskim po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy białej Wykonanie: Paprykę myjemy, obieramy z nasion i zielonej części. Kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i wrzucamy do niej naszą paprykę. Sparzmy ją do chwili kiedy nasza papryka będzie(...)pół twarda. Należy pamiętać aby naszą paprykę mieszać od czasu do czasu bo pewnie jak zauważycie zalewy będzie stosunkowo mniej (tz. płynu) niż wrzuconej tam papryki. Kiedy papryka będzie już pół twarda, wkładamy ją bardzo ciasno do słoików gdzie na samym dnie dajemy ziele angielskie i gorczycę. Słoiki zalewamy resztą naszej zalewy w której sparzyliśmy wcześniej paprykę. Zalewy powinno

W Moim Magicznym Domu
PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ 177

Prosty i pyszny przepis na paprykę faszerowaną.  Połówki papryk wypełniłam ugotowanym wcześniej brązowym ryżem, który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy. Całość upiekłam w niewielkiej ilości bulionu, z którego po dodaniu koncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu(...)dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.  Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację po pracy. Dzięki możliwości wcześniejszego przygotowania, świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy imprezach. Mogą być też dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 3 porcje FARSZ 1 szklanka suchego brązowego ryżu lub 2 szklanki ugotowanego 10 g masła

cool and minty