Faszerowana papryka to doskonała przystawka lub lekki obiad, który na talerzu zaprezentuje się bardzo apetycznie. Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie. Składniki: 2 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 5 szt. dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 torebka ryżu 4 łyżki parmezanu (lub mozarelli) sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)szczypty ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka przyprawy do mielonego 1 kostka bulionu (np. drobiowego) 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka masła olej Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i wrzuć do miski. 2. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu. 3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz
Alutka-GotujeMięso z indyka 🍗, chude, delikatne, świeżo mielone, zostało po to dołożone, by podczas gorąca ryż skleiło i ziarenka połączyło. Delikatność farszu trzeba jeszcze przełamać oryginalnością i fajną ostrością. Papryka czerwona ❤ pierwsze przypalona, obrana, drobno pokrojona, do ryżu dodana, będzie się nie tylko kontrastowała i smaku dodawała. Papryka mielona słodka i ta wędzona całość przyprawiła i dodatkowo z suszonym lubczykiem się(...)ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Bens ( 2 torebki), 1 duże biała cebula, 500 g mielonego mięsa z indyka, 3 łyżki suszonego lubczyku, 1 duża czerwona papryka, masło klarowane do smażenia, 1 mini suszona papryczka chili lub 3 plasterki świeżej, 1 płaska mielona słodka papryka wędzona, ½ płaska mielona ostra papryka (do smaku), sól do smaku, pieprz czarny świeżo
Moniki SmakołykiPyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 4-5 ząbków, mięso 500 g, kasza 300 g, sól, pieprz, papryka, coś zielonego :) Kaszę gotujemy, cebulę czosnek, pieczarki podsmażamy, mięso smażymy, ... i dodajemy pieczarki(...)cebulą, czosnkiem, dokładamy ugotowaną kaszę i chwilę smażymy, doprawiamy przyprawami, potem wykładamy do miski i farsz mamy gotowy :) Paprykę oczyszczamy z nasion, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła, potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :) Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy
chleba naszegoPomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka
Even Better Foodmężczyźnie na świecie - mojemu Mężowi, a zarazem mojemu największemu Przyjacielowi. Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany 4 cebule 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 3 papryki zielone 2 papryki żółte opcjonalnie: szklanka 250 ml passaty + 3/4 szklanki wody przyprawy: bazylia, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk - wszystko do smaku(...)Męża: dodałam kilka cienkich talarków chilli cayenne Sposób przygotowania: 1. Po pierwsze: wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, te co mają łupinki obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, paprykę w kostkę, czosnek posiekaj drobniutko. Rada: Posiekany czosnek, a nie przeciśnięty przez praskę jest bardziej aromatyczny. A o to nam chodzi. Ma być aromatycznie, warzywnie i ziołowo. Zachęcająco
Zasmakuj KuchniBogaty w przeciwutleniacze szpinak, czerwona papryka dla zdrowia i urody, popularna w medycynie ludowej cebula. Do tego zamarynowany na ostro kurczak. Te wszystkie składniki tworzą smaczną i pożywną sałatkę. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro. Składniki 200 gramów świeżego szpinaku 250 gramów piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 szalotki(...)łyżka oliwy z oliwek z chili 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt suszonej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki ½ łyżeczki chili sól pieprz sos miodowo-musztardowy Pierś z kurczaka, myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w słodkiej papryce, chili i łyżce oliwy z oliwek z chili. Wstawiamy do lodówki
My Chcemy Jeśćrozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia(...)czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka ostra • natka selera, tymianek • 3 liście laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do smaku • po 2 łyżki masła i oliwy • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać i zetrzeć
To co kochamsmaż jak szef kuchni 200 g mrożonej mieszanki owoców morza , w której znajdą się ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd mule w puszce (pikantne) pieprz czerwony jagody z Brazylii zielona papryka czerwona papryka żółta papryka igołomska papryka (opcjonalnie) puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku(...)wodą i osuszyć na ściereczce. Na patelni rozgrzać Rama smaż jak szef kuchni. Zaletą Ramy jest to, że nie pryska. To doskonały miks oleju rzepakowego i oliwy z oliwek! Papryki pokroić w kosteczki, osuszyć. Na gorącą Ramę wrzucić owoce morza. Podsmażyć, ściągnąć z patelni, odłożyć na bok. Dodać kolejną, niewielką porcję Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając obsmażyć około 4 minut
Z Kuchni Do Kuchnityle, że poczytałam trochę o tym daniu i stwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński(...)Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam
Trzeci talerzPrzedstawiam podstawowy przepis na leczo. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. dodając cukinię lub pieczarki. Lubię duże kawałki papryki, lubię kiedy jest kolorowo, dlatego zawsze kupuję paprykę w trzech kolorach:). 3 długie kiełbasy 3 papryki czerwone 3 papryki zielone 3 papryki żółte 3 cebule 200g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)sól, pieprz olej 1. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa. Solimy, dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka. 3. Pod koniec dodajemy pozostałe przyprawy, koncentrat i przecier. Dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak(...)potrawy. Składniki: 600 gram udźca z indyka papryka czerwona, żółta i zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory 20 gram papryki słodkiej 15 gram słodkiej papryki wędzonej Kilka suszonych pomidorów kawałek suszonej papryczki ostrej lub chili 5 gram kminku szklanka bulionu drobiowego lub wody sól Paprykę, cebulę i mięso kroimy w 2cm kawałki. Pomidory
Markowy smaklanguage:EN-US;} Kuchnia Bliskiego Wschodu to wspólne biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich Składniki: Papryki czerwone – 3 sztuki Papryczki chili (świeże) – 2 sztuki Orzechy włoskie – 1 szklanka Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 150 ml Miód – 1 łyżka
Kuchnia Bon AppetitWrześniowe dni są jeszcze ciepłe, a nawet gorące, ale wieczorami można poczuć już jesienny chłód. Zupa z pieczonej papryki na pewno Was rozgrzeje Ostatnio ukochałam sobie zupy kremy z tego względu, że są niezwykle szybkie w wykonaniu, a czasu na gotowanie mi niestety brakuje. Ciekawi mnie, który smak zupy jest Waszym ulubionym? Zupę podajcie z grzankami: Grzanki czosnkowe(...)sałatek Przepis na zupę z pieczonej papryki Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 800 g czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki oliwa z oliwek około 0,5-1l bulionu łyżka słodkiej mielonej papryki płaska łyżka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości
Kuchnia BazyliiWarzywa faszerowane nieodzownie kojarzą mi się z jesienią. Ponieważ papryka taniutka, nic tylko trzeba korzystać, póki sezon trwa. Papryka, kasza jaglana, kurczak, trochę przypraw, ser na wierzch i danie niemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka przyprawy(...)marynaty: 1 łyżeczka kurkumy, oregano, kminu rzymskiego; 0,5 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy 4 czerwone papryki 1 torebka kaszy jaglane 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 0,5 puszki pomidorów 1 kulka sera mozzarella sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy do marynaty i odstawiamy. Papryki myjemy, kroimy
psgotujemyKrem z pieczonej papryki i pomidorów Krem z pieczonej papryki i pomidorów Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 2 średnie marchewki 2-3 ząbki czosnku (ilość wg uznania) 1 puszka pomidorów (w sezonie najlepiej użyć świeżych pomidorów , najlepiej podłużnych) 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800 ml bulionu sól , pieprz 1/2 łyżczeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki(...)suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki odrobina papryczki chili (ilość wg uznania) oliwa do smażenia koperek do dekoracji (użyłam mrożonego) Wykonanie: Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 200 C (na brzegach powinna mocno ściemnieć). Przestudzić.Cebulę wraz z czosnkiem oraz papryczką chili pokroić w kostkę
Aromatyczne Podróże