papryka - 32566 przepisów (strona:34/2172)

Chakalaka 201

warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku, 4 łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu z puszki, 3 pomidorów(...)łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory, papryki, cebulę i marchewki pokroiłem w półcentymetrową kostkę. Czosnek pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłem 4 łyżki oleju kokosowego

Wyprawy kulinarne
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 196

Mamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony kurczak i grillowane papryki. Wszystko podane ze świeżymi ziołami, sosem jogurtowo czosnkowym i pokruszoną fetą! Jest pysznie, przepysznie! Pod tym linkiem na Smacznej Stronie Tesco znajdziecie zdjęcia krok po kroku z przygotowania tego dania(...)konkursie! Pyszne nagrody czekają! :) Składniki: 1 sos z mlekiem kokosowym, cebulką, orzeszkami i chili, 1 1/2 szklanki ryżu basmati, 1 1/4 szklanki wody, 3-4 bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa

Plate of Joy
Ropa vieja, czyli wołowina duszona z warzywami 334

nazwa Was nie zniechęca, ponieważ poniższe danie jest niesamowite w smaku! Aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Ropa vieja to nic innego jak duszona wołowina z dodatkiem świeżych warzyw, tj. papryki, cebuli i pomidorów. Danie idealne na niedzielny obiad.  Jeżeli nie macie szybkowaru to przygotujcie wołowinę w zwykłym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy(...)około 3-4 godzin). Składniki: około 1 kg miękkiej wołowiny 2 cebule kawałek ostrej papryki 2 papryki czerwone 1/2 papryki zielonej 1/2  papryki żółtej 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego 2 puszki pomidorów (wagowo 800 g) 2 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego* 2 szklanki wody sól, pieprz 2 listki laurowe ostra i słodka papryka *jeśli

Ugotować
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 139

Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej. Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku.  Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu. Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny(...)zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chili 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu 1 ząbek czosnku 1/2 wędzonej papryki-opcjonalnie 1/2 słodkiej papryki w proszku Wykonanie: papryki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 102

sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie(...)papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki: 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju + odrobina oleju do wysmarowania papryki przed pieczeniem 2 małe cukinie 1 mała ostra papryczka 2 średnie marchewki 200 g kaszy jaglanej około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quesadilla z tuńczykiem i smażoną papryką 90

meksykańskiej – łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Do przygotowania wystarczy tortilla i ser, ale możemy również wzbogacić farsz dowolnymi składnikami. W tym przypadku prezentujemy Wam quesadilla z tuńczykiem i papryką z dodatkiem szpinaku. Wyszło bardzo smacznie. Składniki Ilość porcji: 2 2 tortille pszenne 100 g serca mozzarella ( świetnie pasuje cheddar ) Oliwa z oliwek 120 g tuńczyka 50 g świeżego szpinaku(...)czerwona papryka 1 zielona papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Paprykę pokrój w cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj pokrojoną paprykę, szpinak, dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu aż papryka zrobi się lekko miękka. Usuń paprykę i szpinak. Umieść tortille na patelni, dodaj warstwę sera na połowie tortilli, następnie tuńczyka, usmażoną wcześniej paprykę

ale Pysznie
Marmolada z czerwonej papryki 203

sera białego, żółtego, koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy(...)używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy. Wycinamy gniazda nasienne, wszystkie wewnętrzne białe błonki. Pozbawiamy paprykę nasion. Kroimy. Paprykę można zmielić na dwa sposoby – albo wrzucając ja do kielichowego blendera albo mocnego malaksera, albo

Karo in the Kitchen
Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas 323

przepisów „do zrobienia w najbliższym czasie” i wiedziałam, że to jest to. Takim też sposobem powstał na prawdę smaczny i szybki obiad, soczysty kurczak zamarynowany w mieszance papryk, kminu rzymskiego i oliwy, następnie szybko obsmażony na gorącej patelni wraz z papryką. Podałam go z chipsami z tortilli, szybką salsą z pomidorów i kwaśną śmietaną. Kurczaka można zamarynować dzień(...)dosłownie w 30 minut, polecam! Scroll down for recipe in English Pikantne fajitas z kurczakiem (4 porcje) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki 2 cebule, pokrojone w piórka 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka mielonego kminu

karmelowy
Gulasz wołowy 127

łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól i pieprz* listonic_type='other(...)listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – myjemy, obieramy

Proste-przepisy.pl
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 76

minęły mi na pielęgnowaniu Młodszej, bo przecież ferie i ospa wietrzna, to połączenie idealne :P, teraz odbijam sobie swoje kulinarne zapędy. Składniki: Dla dwóch osób, wg mnie ta faszerowana papryka jest bardzo sycąca i ja miałam problem ze zjedzeniem całej. 2 czerwone, piękne papryki 1/2 szklanki czerwonego ryżu 1/2 dużej, czerwonej cebuli 1/2 zielonej cukinii 2 duże pieczarki(...)słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie

gutfut
Wieprzowina z papryką 92

wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru.  Wieprzowina z papryką WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek(...)wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone grzyby i gotujemy 10 minut. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy. Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso

peggiwkuchni
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami 128

rozgrzewające, na żołądku robi się ciepło i przyjemnie, a zima staje się jakby lżejsza. Do jednych z moich ulubionych zup tego rodzaju należy gulyásleves , czyli węgierska zupa gulaszowa. Pełna papryki, szlachetnej wołowiny i z dużą ilością skubanych zacierek. W moim domu była przygotowywana zimową porą, odkąd pamiętam. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu(...)śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Bardzo ważny jest również dodatek papryki w proszku, koniecznie słodkiej i wędzonej. Nauczony na Węgrzech pewnym trikiem zalecam, żeby ów paprykę przysmażyć najpierw na tłuszczu, dzięki czemu uwolni ona cały swój aromat. Równie ważny jest również dodatek kminku, który uchroni

Food Square
Pachnący tymiankiem krem z pieczonej papryki 114

więc nie tylko podniebienie, ale i oko. Podaję ją z domowymi grzankami, najlepiej z żytniego pieczywa lub po porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką. - 4-5 czerwonych mięsistych papryk - 4 ząbki czosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów (w sezonie letnim używam świeżych pomidorów, które piekę razem z papryką) -  2 szalotki - oliwa z oliwek(...)litra bulionu warzywnego - 1 łyżka ocetu balsamicznego - pół łyżeczki wędzonej papryki - szczypta chilli - łyżeczka brązowego cukru lub syropu z agawy - sól i pieprz do smaku   Papryki kroję na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i układam na papierze do pieczenia skórką w stronę blachy. Skrapiam delikatnie oliwą i oprószam tymiankeim. Dorzucam nieobrane ząbki czosnku i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Simple Dish
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 133

niczego „magicznego”, to po prostu jedno z wielu warzyw mogących ubogacić naszą dietę. Mówiliśmy już, że pasuje doskonale do cytrusów, ale równie dobrze łączy się np. z papryką czy niektórymi warzywami korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również(...)minuty na stronę powinno w zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste. Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad

Kulinarna Pokusa
Papryka faszerowana kaszą jaglaną 142

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor(...)pokrojony w kostkę 3 łyżki czerwonej soczewicy kilka czarnych oliwek (opcjonalnie), posiekanych kilka listków świeżej bazylii, posiekanych 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku trochę oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy na sitku. W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia 2/3 szklanki wody, dodajemy kaszę, odrobinę soli i łyżeczkę

My Culinary Art