papryka - 32566 przepisów (strona:39/2172)

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 149

gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie usmażyć mięso na patelni i przełożyć do garnka. Cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marynowana papryka na zimę 188

Marynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:)  Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych(...)możliwości) czosnek ziele angielskie ziarenka pieprzu liście laurowe cebula biała gorczyca olej zalewa: 0,5 l octu 10% 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki soli Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony wewnątrz papryki. Pociąć paprykę wzdłuż na ćwiartki, lub mniejsze paski jeśli ktoś lubi. Paprykę ułożyć ściśle w czystych wyparzonych słojach. Do każdego słoja włożyć

na moim stole...
Krem z dyni 165

oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli tak jak lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra  1,5 szklanki mleka(...)szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy

Kuba Gotuje
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 197

już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata lodowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i sól(...)grubo mielona nać pietruszki Sposób przyrządzenia : papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski grubości około 0,5cm i przekładamy do miseczki na paprykę wylewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia

zobacz ich smak
Zupa - krem z pieczonej papryki. 138

Zauważyłam, że u mnie na blogu królują zupy - kremy. Cóż nic na to nie poradzę, po prostu kocham je :-). I oto kolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już(...)moimi tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami . Ta zupa to jeden z moich faworytów na zbliżającą się jesień. W tym okresie można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku!   ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa gulaszowa z papryką 245

lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w smaku zupę gulaszową z papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa(...)jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak po węgiersku 455

Kurczak po węgiersku Schyłek lata i zapowiedź nadchodzącej jest , to czas , kiedy chętniej zaglądam do kuchni węgierskiej , szukając w niej inspiracji, może dlatego ,że papryka , cebula , czosnek i dania jednogarnkowe miło grzeją duszę .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką(...)pieczonej papryki i bakłażana , wyszedł naprawdę smakowicie . Warto czasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej

Ogrodnik w podróży
Paprykowe leczo 114

porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy(...)mięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej

Kuchcik gotuje
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 122

tunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam pomidorowych) 50 g zmielonego kalafiora 100 ml ugotowanej kaszy gryczanej jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać(...)sobą kalafior, chili i kaszę gryczaną. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odkroić z papryk "kapelusze", czyli górę papryki z ogonkiem. Łyżeczką wyżłobić gniazda nasienne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na papier olej. Papryki obtoczyć w oleju. Do środka papryk wkładać farsz. Na wierzch wykładać po łyżeczce pasty tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Faszerowana papryka 171

zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie! Składniki (4 porcje) 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1 marchewka 100 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól świeżo mielony pieprz Papryki myjemy i kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gryczaną gotujemy według własnego uznania lub przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie wrzucamy startą marchewkę. Po chwili dodajemy kaszę gryczaną

My Chcemy Jeść
Papryka faszerowana chudym mięsem 189

Papryki nadziane piersią z kurczaka. Dietetyczne, smaczne i syte danie. Polecam szczególnie liczącym kalorie.  Nafaszerowałam zielone papryki, ale można i takie (KLIK) trzeba wtedy piec krócej, ponieważ są cieńsze, wystarczy 45 minut.  *papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 6 papryk, mogą być żółte (dobra cena w KLIK)   3 piersi z kurczaka  1 duża cebula(...)ząbki czosnku  2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka majeranku  1-2 łyżeczki papryki czerwonej  tymianek  oregano  10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella)  olej  świeży tymianek i oregano Przygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda

Takie tam pichcenie
Ciecierzyca z warzywami, czyli danie bardzo jednogarnkowe 165

miał być gulasz indyczy, ale z konieczności przekształcił się w to wegańskie, bardzo smaczne danie :) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej marchewki 1 zielona papryka 1/2 czerwonej papryki 4 małe cukinie 1 puszka 425 ml pomidorów krojonych 1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej sól pieprz ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku suszona bazylia(...)suszone oregano cukier Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się szklista, dodałam marchewkę i smażyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Węgierska zupa rybna - Halászlé 131

Lengyel, magyar – két jó barát! Wszystko mogłabym jeść z papryką i pomidorami, jestem więc ogromną fanką węgierskiej kuchni, a ktoś powiedział, że  Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt(...)potrawy najlepszy jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz gospodarski 132

Zapiekanka jest bardzo prosta i nie wymaga wymyślnych składników. Samo przygotowanie to około 15 min., pieczenie 20min. i obiad gotowy w niecałą godzinę. Zapiekanka ma słodkawy smak dzięki papryce, jednocześnie jest pikantna gdyż dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Idealna na obiadokolację, a także jako jedzenie do pracy, gdy mamy możliwość podgrzania w mikrofalówce. Dla 4 osób(...)Potrzebujemy: 30dkg mortadeli 4 duże ziemniaki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 duże cebule olej (ryżowy) 1/2szkl. bulionu (kostka rosołowa) 1/2 szkl. ketchupu pikantnego 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta cukru 1/4 łyżeczki ostrej papryki S&P Obrane ziemniaki kroimy np. na grubą kostkę i lekko obgotowujemy. Cebulę i mortadelę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ryba po azjatycku 199

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz. Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać paseczki cebuli, wlać

Gospodyni Miejska