Córcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom i zapachowi, i piekę je, i smażę na różne sposoby. Poniższy przepis pochodzi z Jadłonomii . Pierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem(...)inaczej, ale wcale nie gorzej. Polecam Wam bardzo. Jesienne, aromatyczne danie! Pieczona dynia, jabłko, papryka i ryz z soczewica 600 g dyni hokkaido lub innej (wtedy obranej ze skóry) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu jabłkowego
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym zapachu wędzonki. Musicie jej spróbować! Marco Ghia swoje warsztaty zaczął od krótkiej części teoretycznej. Opowiedział nam o najważniejszych zasadach dotyczących(...)okrągła, lecz miała rustykalny, nieregularny kształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia! Dla mnie jest bombowe
Chilli Czosnek i Oliwaniebawem. na razie mamy jeszcze lato, wiec cieszmy się nim. Dosyć tej mojej pisaniny, przejdźmy do konkretów-czyli do garów :P Dziś przychodzę do Was z przepisem na świetną paprykę faszerowaną. Bazą farszu jest bardzo zdrowa kasza jaglana, powinna ona często pojawiać się na naszych stołach, ponieważ ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, oraz zawiera wiele witamin(...)mikroelementów. Papryka jest miękka, ale jędrna, nie "rozciapana" :-) Bardzo smaczne danie na obiad i nie tylko. Polecam Zaczynamy: SKŁADNIKI FARSZ -2 torebki kaszy jaglanej- 200g -papryka (obojętnie jaka, chociaż najlepsza jest czerwona, mięsista)-nie podaję ilości bo wszystko zależy od wielkości papryk-farszu wychodzi duużo. :-) -500g mięsa mielonego -100g pieczarek -2 cebule -3 ząbki czosnku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZapach pieczonej papryki unosi się w całym domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi(...)świetnie pasuje do pieczonej papryki) suszone oregano, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz oliwa z oliwek torebka papierowa do pieczonych papryk Wykonanie: Paprykę umyj, osusz, podpiecz w piekarniku w 200 C do momentu, w którym skóra będzie lekko czarniała. Po tym czasie wyjmij ją i włóż do papierowej torebki - dzięki temu łatwiej zdejmiesz z niej skórkę. Lekko wystudź, zdejmij skórki
Zasmakuj KuchniPewnie nie raz przy jedzeniu potraw z papryką przyrządzonych na ciepło wkurzały Was tak jak mnie - fragmenty skórki włażące między zęby mówiąc dosadnie... Jest prosty sposób by paprykę przed dodaniem do ulubionych dań pozbawić skóry. Umytą paprykę w całości układamy na blasze wyłożonej papierem. Można użyć formy silikonowej bez konieczności wykładania papierem. Opiekamy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni - po mniej więcej 15 minutach obracamy paprykę na drugą stronę. Kiedy skórka papryki nieco się przypali tzn, że papryka gotowa. Wyciągamy ja do miski i na ok 10-15 minut przykrywamy folią spożywczą. Kiedy papryka przestygnie możemy ją pozbawić gniazd nasiennych i swobodnie obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który
Kuchnia po mojemuViolaPassion Super sycąca zupa gulaszowa Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna . Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec. GULYASLEVES taką nosi nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być(...)wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżki
Viola cooks with passionJuż wkrótce sezon na paprykę. Korzystam z niej wtedy ile się da, choć przez cały rok często dodaję ją do potraw i kanapek. Świetnie smakuje dodana do dań z wieprzowiny, przedstawiam pomysł na schab z dużą ilością papryki. Kolory dowolne:). 1 kg schabu 1,5 kg papryki (mix kolorów) 3 duże cebule 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, olej 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab oprószony 2 łyżkami mąki i wszystkimi przyprawami. Schab powinien się zarumienić. Dodajemy paprykę, cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dolewamy 3/4 szklanki wody
Szefowa kuchniMarynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka(...)słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Marynata do warzyw: łyżeczka oregano łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule
Kuchnia Bazyliibyło, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką niepogodę. Zupa jest pyszna i aromatyczna. Jak jest ciepło, to można ją podać na zimno. Zupa najlepiej smakuje z grzankami(...)kaszą jaglaną. Polecam! KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI, CUKINII I POMIDORÓW. Składniki: 3 duże czerwone papryki 1 cukinia 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 700 - 900 ml bulionu 1 łyżka oleju lub oliwy sól pieprz czarny zioła transylwańskie Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychczterech osób 600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki) 2 niewielkie cebule pół pora kawałek selera 200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego) 1 czerwona papryka 50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka czerwonej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz sposób(...)pieprzem, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, cztery godziny. Do dużego rondla (o grubym dnie i z przykrywką) wkładamy dwie łyżki smalcu, dodajemy łyżkę słodkiej papryki ( przy dodawaniu papryki tłuszcz nie może być zbyt gorący ponieważ papryka się spali), mieszamy i zwiększamy ogień, a następnie z każdej strony obsmażany kawałki cielęciny ( wcześniej wyjętą z lodówki i oproszoną
Miód i pieprzbądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs, a obok nich przyprawy, które pasują i podkreślają ich smak. Mięso: Cielęcina - curry, cytryna, estragon, gałka muszkatołowa, liść laurowy, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Jagnięcina - curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wieprzowina - anyż, curry, gorczyca(...)goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wołowina - chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek Wątróbka - curry, estragon, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Mielone - curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia
Zasmakuj Kuchnimoje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Wegetariańskie leczo możecie podać również z ziemniakami, kasza itp. Składniki: 2 mniejsze zielone cukinie 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len) 1 puszka pomidorów* 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czubrycy białej sól(...)pieprz do smaku opcjonalnie zielona pietruszka do podania * pomidory całe bez skórki 400 g waga netto Przygotowanie: Obie papryki kroję w dość dużą kostkę. Cukinie (u mnie młode, więc nie trzeba ich obierać) kroję na kawałki podobnej wielkości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojoną w piórka lub drobniej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Całość doprawiamy przyprawami
Słodkie okruszkiZapraszam Was na pyszną i szybką sałatkę ryżową z papryką i filetami śledzia. Uwielbiam ryby, dlatego często goszczą na moim stole same lub w postaci sałatek, past itp. Ryby, to cenne źródło wielu witamin i minerałów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyznam Wam szczerze, że mogłabym je jeść codziennie. Dlatego tak bardzo ucieszyła mnie współpraca(...)firmą Graal . Ich produkty znam i cenię od lat. Jeśli też lubicie ryby, to zachęcam Was do przygotowania sobie takiej właśnie ryżowo-rybnej sałatki. Ryżowa sałatka z papryką i filetami ze śledzia Ryżowa sałatka z papryką i filetami ze śledzia 2016-05-01 01:39:09 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkicienkiej kiełbasy, ale myślę, że śmiało możecie sięgnąć po jedne z parówek z szynki - jeśli wierzyć etykietom, to nie powinny być złe... To kto gotuje? SKŁADNIKI 2 duże papryki 1 cebula 2 pomidory 2 parówki 2 łyżki oleju 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka słodka mielona papryka sól, pieprz woda Z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę i pomidory obieramy(...)plasterki. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dolewamy 2 - 3 łyżki wody i chwilę dusimy. Dodajemy parówki i krótko smażymy, a następnie dodajemy paprykę, na dno wlewamy odrobinę wody (żeby papryka nie przywierała) i dusimy pod przykryciem aż papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż się rozsmażą. Koncentrat rozprowadzamy w zimnej wodzie
Czary - gary w kuchniporcji: 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego(...)ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili
Fabryka pomysłów