papryka - 32566 przepisów (strona:55/2172)

Leczo paprykowe 198

Przepyszne! Takie słowo może określić to Leczo. U mnie w rodzinie bardzo smakowało. Akurat pomału pojawiają się coraz częściej na straganach różne odmiany papryk, a w tym daniu to one odgrywają decydujące znaczenie. Bez nich, nie byłoby tego dania! Więc już dziś polecam podejść na bazarek, zakupić papryki i inne składniki i spróbować :) Wypróbujcie, rodzina na pewno będzie zadowolona(...)PORCJE: 4   Leczo paprykowe 20 dag kiełbasy toruńskiej 30 dag szynki 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta pęczek szczypiorku pół puszki pomidorów 1/3 szklanki oleju sól pieprz Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju, lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć

Gotuję Testuję
Szaszłyki paprykowe 169

przepis na szaszłyki paprykowe. Są nie dość, że pyszne to jeszcze bardzo kolorowe i proste w przygotowaniu. Warto!  Szaszłyki paprykowe 20 dag schabu 20 dag kiełbasy śląskiej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 cebule odrobina soli 4 patyczki do szaszłyków Schab kroimy w niedużą kostkę, kiełbasę w małe kawałki, kolejno papryki w paski (około(...)oraz cebule w krążki. Na patyczki nabijamy kolejno paprykę żółtą, kawałek schabu, paprykę czerwoną, krążek cebuli, kawałek kiełbasy oraz paprykę zieloną i tak do końca patyczka. Nabijamy kolejno na wszystkie patyczki. Delikatnie solimy i układamy na tackę do grilla lekko polaną olejem. Pieczemy na grillu około

Gotuję Testuję
Faszerowana papryka 159

Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem z dodatkiem kukurydzy i sera żółtego. Ilość na 4 duże papryki, czyli porcje dla 4 osób. 4 duże papryki 150 gram pieczonego kurczaka 1/2 szklanki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 50 ml passaty lub sosu pomidorowego 50 gram sera żółtego Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 190C. Paprykom odkroić czapeczki(...)usunąć gniazda nasienne oraz białe części. Mięso pokroić w kawałki. Wymieszać ryż z kukurydzą, kurczakiem i sosem pomidorowym. Wypełnić papryki ryżem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu każdej porcji. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody, można wcześniej rozpuścić w niej kostkę rosołową. Zapiekać całość przez 30 minut. Po tym czasie ułożyć obok

Czerwony Gupik
Papryka faszerowana kaszą orkiszową, chorizo, dynią i cukinią 137

Zrobiłam, tak mi zeszło dość długo, ale wiecie jak to jest, to to zrób, to znowu to i tak moje papryki musiały poczekać na swoją kolejność. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tu żeby wszystkim dogodzić, a w szczególności mojemu młodemu, musiałam dodać chorizo, którego jeszcze kawałek było w lodówce. Od siebie przemyciłam dynię, cukinię, kurkumę, no i ostatnio naszą ulubioną kaszę orkiszową(...)Polecam Wam i życzę miłego dnia :-)))). Składniki:  4 papryki 2 woreczki kaszy orkiszowej ćwiartka średniej dyni 1/2 średniej cukinii cebulka dymka razem z zieloną częścią 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska chorizo sól pieprz olej kokosowy do smażenia W większym garnku zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie

kruche babeczki
Dyniowe leczo 190

drogą oprócz oryginalnego smaku, dynia ma też wiele właściwości zdrowotnych – ale o tym możecie przeczytać TUTAJ . Dyniowe leczo – składniki 800g dyni (waga razem ze skórką) 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 300ml mleczka kokosowego 200ml bulionu sól pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne(...)łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Dyniowe leczo – przepis: W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej 185

Pikantną sałatkę z cukinii i papryki przygotowałam inspirując się przepisami na sałatkę z ogórków i diabelskie ogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek.  Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki(...)chili i z mniejszą ilością czosnku. Składniki sałatki w wersji pikantnej: 3 kg cukinii 1,5 kg papryki (czerwona, żółta) 80 dkg marchwi 80 dkg cebuli 23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku) 4 czerwone papryczki chili 5 płaskich łyżek chili w proszku 3,5 łyżki soli 3 szkl. cukru 3 szkl. octu spirytusowego 10% 0,5 szkl. oleju liście

Codziennik Kuchenny
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 236

naprawdę w polskich warunkach wystarczy opierać się na zasmażce i gumbo też wyjdzie wyborne. Po drugie charakterystycznym dla gumbo jest użycie tradycyjnej „trójcy” (Trinity) warzyw, tj. zielonej papryki, selera oraz cebuli; a także przyprawy cajun (mieszanki pieprzu czarnego, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i zioł, np. oregano czy tymianku). Warto też zadbać o dobry bulion – w USA łatwo(...)szkl. (70g) 0,20 zł olej rzepakowy – 1/3 szkl. (70g) 0,30zł // ZUPA // seler naciowy – kilka łodyg – 1 szkl. (200g) 2 zł papryka zielona – 1 mała szt. – 1 szkl. (150g) 1 zł cebula – 1 duża szt. – 1 szkl. (150g) 0,30 zł wędzona kiełbasa dobrej jakości – 1szt. (200g) 4,50 zł okra

Nerds Kitchen
Węgierska zupa gulaszowa 290

zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku.  Składniki :  600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone(...)papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać kminek, rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.  Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę

Codzienne Gotowanie
Strogonow 207

wspomnieć o pewnych minusach, jest ono dość czasochłonne w przygotowaniu :( No ale nic... poniżej znajdziecie przepis... Strogonow - składniki: 1 kg piersi z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 pora 1/2 małego selera 3 cebule 1/2 kg pieczarek słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól olej pieprz Strogonow(...)oleju. Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso. Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana 145

papryka faszerowana Składniki 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone ) szklanka ugotowanego ryżu 600 g mielonego mięsa 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/2 puszki czerwonej fasolki  1/2 puszki kukurydzy konserwowej  pęczek pietruszki  1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz tymianek  papryka słodka mielona  oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż(...)przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu. Z papryk odkrawamy delikatnie górę tak by nam się nie rozpadła, środki drążymy. Farsz nakładamy do wydrążonych

Aromatyczne Podróże
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 228

Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka(...)dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;(  Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy

Codzienne Gotowanie
Fajita chicken quesadilla 261

Podpatrzony na wakacjach, często przewijający się na różnych stronach. Wyrazisty kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu? Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki czerwonej 4 kopiaste łyżki startej mozzarelli 1/2 cebuli Kumin Papryka słodka Papryka ostra Sól himalajska Pieprz Czosnek granulowany 2 płaty tortilli (np. z przepisu(...)środek.  Rozgniatamy przy pomocy widelca, doprawiamy według własnego smaku. Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka). Na drugiej suchej patelni układamy tortillę i na połowie rozkładamy

Czarnawisienka
Klasyczne leczo. 135

roku (albo i nie). Gdzieś pod koniec lat siedemdziesiątych, kiedy zaczynałem już w miarę pewnie trzymać nóż kuchenny w ręce, tata nauczył gotować leczo mnie. W tamtych czasach papryka nadal pojawiała się sporadycznie. Kilka razy w sierpniu i wrześniu "rzucano" dostawę z Bułgarii. Miało to tę dobrą stronę, że taka bałkańska papryka smakowała o niebo lepiej od dzisiejszych odmian(...)gotowaniu lecza. Czasy się zmieniły, zmieniają się znowu, ale przepis pozostaje w naszej rodzinie niezmienny. Mam nadzieję, że moje dzieci poniosą tradycję dalej w klasycznej formie. Składniki: 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

zadanie-gotowanie
Papryka faszerowana kaszą bulgur 144

papryki ładne czerwone 120 g kaszy bulgur 300 g mięsa mielonego sól pieprz jajko oregano szczypta cynamonu pieprz ziołowy staropolski 3 pomidory 1 cebula 200 ml śmietany 22% Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne. Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem, jajkiem(...)przyprawami. Nadziewamy dokładnie ugniatając papryki i ustawiamy je obok siebie. Następnie nastawiamy na ogień garnek w którym zmieszczą się na stojąco wszystkie papryki. Kroimy cebulę, i pomidory obrane ze skórki, podlewamy tłuszczem i smażymy przez kilka minut, następnie podlewamy wodą dodajemy sól i pieprz i ustawiamy papryki obok siebie. Gotujemy pod przykryciem 40 min.  Wyjmujemy ostrożnie papryki, sos miksujemy

Gotowanie jest łatwe
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 165

Fasolka w pomidorach to w żaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony(...)Szklimy cebule na rozgrzanym tłuszczu, co jakiś czas mieszając, około 5-7 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem do czasu, gdy czosnek straci swój ostry zapach. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Wrzucamy do cebuli i czosnku, dodajemy suszone zioła i smażymy do czasu, aż surowa papryka zmięknie i zmieni kolor – jakieś

Karo in the Kitchen