Shakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka grubo siekanej natki sól i świeżo zmielony czarny
Sztuka gotowania w/g Samiryspecjalne życzenie, dzisiaj węgierskie Leczo. Choć oryginalnie, według węgierskiego tradycyjnego przepisu do Leczo nie dodaje się absolutnie cukinii i przygotowuje się je tylko z 3 warzyw: pomidorów, papryki i cebuli, w proporcji 1:1:1 plus przyprawy, to dzisiejsze życzenie było wyraźne, by do Leczo dodać jednak extra cukinię (na marginesie zwaną też kabaczkiem i mylnie brane za dwa różne(...)teraz chodzi. Wróćmy do Leczo. Jako, że kabaczek kupiłam z ciemno zieloną skórką, a bywa jasno zielony i żółty czy nawet biały jak już wspomniałam, to paprykę dlatego dla odmiany wzięłam tylko czerwoną i żółtą. Jest wiele wariacji na temat Leczo i dodawane są przeróżne warzywa, mięsa i przyprawy. Bywa smażone nawet na oleju!! A powinno oryginalnie używać się smalcu
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki : 50 dkg karkówki 2 średnie cebule 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worcester olej sól 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny mielony 4 gałązki kolendry papryka czerwona słodka papryka czerwona ostra Sposób wykonania : K arkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką(...)praskę , połącz z miodem, keczupem, sosem worcester, 3-4 łyżkami oleju i posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką
Przepisy i porady kulinarneSezon na cukinię i paprykę trwa więc trzeba jak najdłużej korzystać z tego bogactwa smaku i witamin. Na nadchodzące jesienne dni proponuję pyszne, rozgrzewające danie do przygotowania w godzinkę. Jedna z moich wariacji na temat lecza, gdzie kiełbasę zastąpiłam pulpecikami z mięsa mielonego w chrupiącym sezamie. Danie można przechowywać w lodówce do kilku dni i w ogóle(...)porcji (12 pulpecików): 60 dkg mięsa mielonego jajko 3 kopiate łyżki bułki tartej 1/2cszklanki ciepłego mleka łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz 10 dkg ziaren sezamu Olej do smażenia Na leczo: cukinia ok 40 dkg 1 papryka czerwona cebula ząbek czosnku 2-3 dojrzałe
Maślane ciasteczkoSkładniki: 4 szt papryki 500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody , solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)kasza jest gotowa dodajemy cebule , odstawiamy do przestudzenia Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPapryka to jedno z moich ulubionych warzyw,zaraz po pomidorach.Dziś propozycja papryki faszerowanej,która jest smaczna oraz świetnie wygląda.Przepisów jest mnóstwo,tutaj możemy kombinować na wszelkie sposoby wg naszego smaku i gustu.W mojej wersji papryka jest przecięta podłużnie,a środek stanowi pierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki: 3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka(...)umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie 2 duże ząbki czosnku i pikantna przyprawa do drobiu.Odczekać chwilę by smaki się przegryzły. Papryki sparzyć,osuszyć i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne.Zielone ogonki można zostawić,będą stanowiły zielony akcent dekoracji. Fileta podsmażamy w niewielkiej ilości oleju.Mozzarellę pokroić w małą kostkę,zaś żółty
Niespełnione zdolności kulinarneKiedyś kupiłam taką paprykę gdzieś w sklepie nie mogłam się nią najeść i postanowiłam ,ze koniecznie muszę taką zrobić,udało się i jest genialna,a dzięki temu ,że jest bez skórki jest lżej strawna,no i smak pieczonej papryki jest zupełnie inny,rewelacyjna na kanapki,do mięs itd. spróbujcie koniecznie!! Zacznijmy od zalewy: ZALEWA: 1 LITR WODY 1/5 ŁYŻKI SOLI(...)SZKL.CUKRU 1 SZKL.OCTU 10% 1-2 LIŚCIE LAUROWE 3-ZIELA ANGIELSKIE WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ a teraz papryka: na blaszkę od piekarnika wykładamy paprykę na foli aluminiowej i wstawiamy na 30-40 min w 220 stopniach,ja piekłam na termoobiegu z górnym grillem(ale można też góra dół) w trakcie pieczenia obracałam paprykę co jakiś czas ,żeby się równo upiekła
Swojskie jedzonkoLeczo (z węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem(...)ozdobione zieloną pietruszką. Składniki: 5 sztuk papryki ( podłużnej, kolorowej ) 2 cebule 1 puszka całych pomidorów w sosie własnym ( 8 świeżych mięsistych pomidorów) 2 pętka kiełbasy ( wiejskiej, swojskiej) oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz ostra i słodka papryka w proszku Przygotowanie: Paprykę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, zielone końcówki, gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Paprykę rozkroić, usunąć
Smaczne Potrawytrochę jeszcze zmęczona, trochę jeszcze zaspana i nie do końca ogarnięta, ale wracam. Podczas walki z farbami, klejami, płytkami i innymi takimi, znalazłam chwilę na skorzystanie z niskich cen papryki i zamknięcie jej w słoikach. Jest to dość czasochłonna praca, ale warta wysiłku :) PAPRYKA MARYNOWANA W ZALEWIE OCTOWEJ Z GORCZYCĄ, CEBULĄ, PIEPRZEM, ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM Składniki: - papryka świeża(...)łyżka białej gorczycy (na słoik) - 1 liść laurowy (na słoik) - pieprz ziarnisty (3 ziarna na słoik) - ziele angielskie (2 ziarna na słoik) - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Paprykę kroimy, usuwając pestki i białe błonki (najlepiej okroić ją dokoła, trzymając nóż pod odpowiednim kątem, tak żeby został nam tylko "ogryzek" - znacznie przyspiesza to pracę), myjemy. Następnie przystępujemy
Życie zamknięte w smakuByło już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki
Smaki EwyJest to bardzo kolorowa, spektakularna i przepyszna potrawa. Efekt jest niesamowity, a smak wręcz bajeczny! Pyszne mięso otulone złotą panierką, kremowe jajeczko, kwaskowa papryka, która niesamowicie podkreśla smak, a do tego brokuł i odrobina żółtego, dość intensywnego w smaku sera żółtego. Nadzienie jest soczyste, smaki idealnie się komponują, a mój mąż okrzyknął to danie bezkonkurencyjnie wyśmienitym!!! Polecam!!! Składniki na kotlety(...)schabowe z brokułami, papryką i jajkiem 4 kotlety schabowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 -3 płaty papryki konserwowej kilka ugotowanych różyczek brokuła 2-3 plastry dość pikantnego w smaku sera żółtego 2 surowe jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz papryka słodka Kotlety schabowe cieniutko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej
Rozpustne gotowaniefirmy SyS - za paczuszkę z produktami Dań Babci Zosi bardzo dziękujemy :) Wracając do sedna, rozgośćcie się przy faszerowanej cukinii, którą przygotowałam z ryżem z pomidorami, papryką, soczewicą i kurczakiem. To pyszne połączenie, które pasuje zarówno na obiad jak i na kolację. Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI : 2 niewielkie(...)cukinie 125 g ryżu z pomidorami i papryką SyS 150 g piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego koper do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Ryż z pomidorami i papryką wsypujemy do 300 ml wrzącej wody, solimy do smaku i gotujemy 12 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigłównym! Kurczak w curry Kurcza w curry w tym przypadku podany został z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka lub podwójna mała 2 średniej wielkości cebule 2 papryki czerwone; 1 papryka żółta; 1 papryka zielona 400 ml śmietany 18% do zup/sosów Przyprawa curry masło klarowane Ghee sól pieprz Przygotowanie(...)Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy przyprawą curry oraz odrobiną soli. Mieszamy aby kawałki kurczaka obtoczyły się i zostawiamy na 1 h do zamarynowania. W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, mniejsze paski jak kto woli. Do patelni wrzucamy 2,5 łyżki masła klarowanego (Ghee) i dodajmy kurczaka z cebulą. Podsmażamy około 15 min, dodajemy paprykę. Posypujemy solą
Sprawdzone przepisy kulinarnepewnym kraju na półkach sklepowych można było zobaczyć tylko ocet, a sklepy mięsne z powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie Mama, a ją Babcia, która(...)przepis jest wielopokoleniowy. Oczywiście, każda z nas dodała przez ten czas jakieś swoje kulinarne trzy grosze, ja także. Ale nie powiem Wam co. ;) Składniki: 6-8 średnich papryk dowolnego koloru i kształtu 250 g mielonego mięsa mieszanego 250 ml ryżu typu paraboiled 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu
Kuchnia Prezydentowejpełne pikantnych smaków rozgrzewające i sycące jednogarnkowe danie w sam raz na jesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:) Do potrawy użyłam wędzonej papryki firmy SKWORCU przyprawa ta wspaniale podkreśliła smak dania,wyszło pysznie! Składniki 70 dag schabu wieprzowego 2 cebule 3 łyżki oliwy ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 4 ząbki czosnku(...)marchewka 2 ½ szklanki bulionu rosołowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 pomidory 1 łyżeczka czerwonego octu winnego ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki SKWORCU 1 łyżeczka słodkiej papryki Jarzynka do smaku szczypta pieprzu cayenne Sposób przygotowania 1. Mięso umyć pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, cebulę, marchewkę i papryki drobno posiekać. Pomidory pokroić. W rondlu
Wanilia i Kardamon