bliskich, z pewnością polubią ją nawet najbardziej wymagający smakosze. Sprawdź przepis na: Zapiekanka z gyrosem Do dzieła! Składniki: 1 średniej wielkości dynia (około 750 g – 1 kg) 1 cebula papryka łagodna 1 papryka pikantna (np. chili) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 woreczek ugotowanego na sypko ryżu 100 g pieczarek 1 jajko 125 ml śmietany 250 g startego, żółtego sera(...)przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, ostra mielona papryka Sprawdź przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Wegetariańska zapiekanka dyniowa – przepis Dynię obierz, pozbądź się miąższu i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Drugą porcję pomidorków koktajlowych (więcej dowiesz się TUTAJ ) przeznaczyłam na zupę krem. Zupę tę zmieszałam z paprykami, których też teraz mam pod dostatkiem. Najpierw wszystko upiekłam, a dopiero potem krótko podgotowałam. Efekt końcowy wyszedł jak najbardziej zadowalający. Zupa wyszła bardzo kremowa, aksamitna. W smaku czuć troszkę kwaskowaty posmak od papryki i delikatną słodkość pomidorów. Choć wielkość pomidorów przeważa(...)wrażenie, że papryki bardziej się tu uwidaczniają. Podsumowując, zupa wyszła bardzo smaczna, na pewno do powtórzenia. Składniki: 1,5 kg pomidorków koktajlowych 600 g papryki (2-3 sztuki) 3 łyżki oleju rzepakowego sól i ulubione przyprawy (u mnie pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka i ostra, odrobina kurkumy) Przygotowanie: Papryki przekrój na pół, usuń środki. Pomidorki oczyść. Wszystko
Zdrowie na języku :Pkiedyś mignęło mi takie połączenie i postanowiłam je wypróbować w swojej kuchni. Zupa ma piękny kolor i ciekawy smak. Określiłabym go jako słodko-gorzko-pikantny. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie papryki, potem dzieli nas już zaledwie kilka chwil od gotowego dania. Myślę, że dobrze sprawdzi się w chłodne, jesienne dni jako wstęp do dalszych kulinarnych przyjemności ;) Dla mnie(...)takiego znaczenia, ale dla zwolenników diety wegetariańskiej czy nawet wegańskiej istotny będzie taki właśnie charakter tego paprykowego kremu. Składniki: 4 czerwone papryki 1 szkl. soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól oliwa Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą i piec w temperaturze
zadanie-gotowaniePapryka faszerowana spaghetti - zobaczyłem gdzieś taki obrazek i postanowiłem zrobić to danie we własnej kuchni. Prawdę powiedziawszy, nie wiedziałem czego się spodziewać. Zastanawiałem się, jak połączą się smaki w tej potrawie. Jeszcze w trakcie produkcji miałem chwilę zwątpienia, bo obieranie pieczonej papryki tak, by jej nie uszkodzić, jest zadaniem dla ludzi wyjątkowo spokojnych i cierpliwych. Jednak było warto! Danie jest(...)lekkie i po prostu pyszne, a smaki łączą się dokładnie tak, jak trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Składniki: 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości 150 g makaronu spaghetti 1 mała czerwona cebula 2 łyżki kaparów 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka brązowego cukru
zadanie-gotowanieSezon na paprykę trwa, więc warto go wykorzystać i przygotować to aromatyczne leczo! My lubimy je z parówką, ale możecie zamienić ją na kiełbasę - pychotka! :) W moim rodzinnym domu Mama zawsze robiła leczo z parówką. Kochałam ją do tego stopnia, że wypijałam jedynie płyn i zajadałam się parówką, a paprykę zostawiałam. Gdy dorosłam postanowiłam odtworzyć to danie we własnej kuchni(...)oczywiście lekko je modyfikując. Wyszło z tego aromatyczne, treściwe i pełne dobroci leczo, które zasmakuje dorosłym i dzieciom. Polecam! :) Leczo: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 papryki różnokolorowe (u mnie żółta i czerwona) ok. 450 g parówek dobrej jakości (ok. 10-12 sztuk) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka wody 800ml passaty pomidorowej 2,5 łyżeczki
Cooking Monsterdwóch dań na raz. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni 😉 Z pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę! Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4-5 pomidorów 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka ketchupu(...)papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, papryczkę chili oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy do momentu
Kuchnia MagdaLenyskładników. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się na papkę, a danie będzie idealnie kolorowe i apetyczne. 2 kiełbasy 300 g surowego boczku 1/4 małej dyni 1 duża cukinia 3 papryki 2 cebule 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich sól pieprz Nim zabierzemy się za gotowanie, dobrze jest umyć i pokroić(...)wszystkie składniki. Każdy z nich odkładamy do osobnej miseczki. Kiełbasę, boczek, dynię i cukinię kroimy w kostkę (około 2-centymetrową). Cebulę kroimy w piórka. Papryki w paski. Do dużego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i wytapiamy tłuszczyk. Po chwili dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Gdy kiełbasa i boczek się zarumienią dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Jak tylko cebula zacznie się
Dieta bez mlekasycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana(...)ryżowy) Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w małe plasterki (można również w kostkę, ale tak będą bardziej miękkie i rozpływające się w ustach). Podsmażamy na oleju, doprawiając słodką czerwoną papryką, czosnkiem granulowanym, solą ziołową i pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy pokryły całe mięso. Podsmażamy jeszcze chwilę, następnie dodajemy pastę z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami. Mieszamy, ustawiamy zastawiamy pod przykryciem
Słodkie okruszkiklasyka mojej kuchni. Gotowane na twardo, na miękko, sadzone, w formie pasty czy muffinek zawsze znajdą swoje miejsce w moim menu. Mamy koniec sierpnia a to czas na najlepsze papryki – słodkie, jędrne i smaczne. Dlaczego by nie połączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta(...)cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta 1 mała cebulka 3 plasterki szynki sól pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Ser, cebulkę oraz szynkę drobno
Życie ze smakiemostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo(...)przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania to 1,5 – 2 h), wystudzić i obrać. Przygotować
KuchniaWeDwoje.plDziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś(...)fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i żeberka z miodem w pięciu smakach. Polecam! Scroll down for recipe in English Żeberka pieczone z grzybami i papryką (4-5 porcji) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką 2 cebule, pokrojone w plasterki 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona
karmelowyWiem, że dla niektórych z Was leczo nieodłącznie kojarzy się z wędzoną kiełbasą, ale zachęcam do przygotowania poniższego przepisu. Aby dodać lekkiego wędzonego smaku to leczo przyprawiłam słodką, wędzoną papryką. Składniki na porcje do 4-5 słoików 1l: 2 spore kabaczki (waga po obraniu i usunięciu miąższu około 2 kg) 4 duże papryki różnokolorowe 1 kg pomidorów, np. limy (waga(...)przed usunięciem skórki) 3 średniej wielkości cebule 250-300 g pieczarek sól, pieprz papryka wędzona słodka odrobina oleju ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na samym początku cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, odciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulkę. Smażyć, aż do zeszklenia. Następnie dodać paprykę. Gotować pod przykryciem. W międzyczasie
UgotowaćSezon paprykowy jeszcze w pełni, w większości sklepów można nabyć paprykę całkiem dobrej jakości. W zasadzie do farszu możecie dodać co wam wpadnie pod rękę. Ja swoją nafaszerowałam kuskusem, fletem z kurczaka i warzywami. Na wierzchu ułożyłam starty żółty ser, ale uważam, że feta byłaby o niebo lepsza. Wyszło lekko i smacznie do tego stopnia, że na zdjęcie końcowe załapała(...)się ostatnia sztuka :). Taka papryka faszerowana kuskusem to świetna przekąska. Jeżeli zostanie Wam farszu nie przejmujcie się smakuje wyśmienicie jako sałatka PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM papryka 1 szkl kuskusu filet z kurczaka kilka pomidorków koktajlowych 1 cebula natka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz żółty ser albo feta Kuskus zalać bulionem lub wodą lekko nad poziom kaszy i odstawić
Pieguskowa Kuchniamiłośników papryki mam świetną surówkę do której nie potrzebujemy dużo składników. Wystarczy papryka w trzech kolorach, cebula, majonez i odpowiednio wszystko doprawić do smaku i surówka gotowa. Składniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanego koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Papryki umyć, pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Do miski wrzucić paprykę, cebulę, koperek dodać majonez, wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitrzeba i najlepiej, aby jedzenie to było szybkie w przygotowaniu i smaczne. Właśnie takie jest to danie! Do tego syci, a jednocześnie nadmiernie nie obciąża naszego żołądka. Płatki papryki nadały całości apetycznego charakteru. Polecam! (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki (12-18%) 1-2 łyżki kolorowych płatków papryki(...)nabycia tu - klik ) papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju
Di gotuje