papryka - 32566 przepisów (strona:56/2172)

Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem - przepis 180

macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny(...)dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich

Pyza i Surówka
Placuszki z kukurydzą 196

Ostatnio zrobiłam pyszne placuszki z kukurydzą, papryką i czerwoną cebulką. Były tak pyszne, ze znikły w momencie. Wypróbujcie! Placuszki z kukurydzą Składniki: puszka kukurydzy, 1 papryka czerwona, 1/2 papryki zielonej, czerwona cebula, 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mleka, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka(...)miksujemy z mlekiem i mąką. Papryki i cebulę myjemy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa i białka przekładamy do masy przygotowanej z żółtek, mąki i mleka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego

paapilotkaa
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 277

wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi brzoskwiniami. Jako małe(...)dziecko często jeździłam na wakacje z Rodzicami do Bułgarii, i właśnie wylegując się dniami na plaży, zajadaliśmy się chrupiącą papryką i soczystymi brzoskwiniami. Lutenicy niestety nie kojarzę (może moi Rodzice tak), ale jej pochodzenie sprawiło, że musiałam koniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała

Moja Delicja
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 206

swój kupuje w Auchanie. W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki, dzięki którym są one jeszcze pyszniejsze. Placuszki podałam z salsą z pieczonej papryki doprawionej sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło(...)także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy.   Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii 250 g sera halloumi 3 cebulki dymki, posiekane 1 łyżka posiekanego koperku 75 g mąki pszennej 2 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 236

Pieczona papryka wzbu dza we mnie pozytywne emocje. To z pewnością ten jej nieprzeciętny aromat po wyjęciu z piekarnika lub po prostu fakt, że bar dzo ja lubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne.  Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki czosnku(...)100g pomi dorów suszonych ok 20 d ag mozzarelli w wiórkach   oliwa sól, pieprz  masło      Przygotowanie: Paprykę przekrajamy na pół, d relujemy i myjemy . Po osuszeniu z zewnętrznej strony pę dzelkiem smarujemy ją oliwą. W śro dku delikatnie solimy i wstawiamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W mię dzyczasie myjemy

ChilliJemy
Leczo bezmięsne 233

płynu, oprócz tych soków, które puściły warzywa. Jeśli nie macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę(...)ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli 10 sztuk średnich ogórków konserwowych sól, pieprz, trzy ząbki czosnku Na dno garnka wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki

ladykitchen
Na przekąskę - tarteletki z papryką 247

zwariować i czasem pozwólmy sobie na coś czego na co dzień unikamy. Dla równowagi dobrałam zdrowe i kolorowe dodatki i tak wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego z papryką składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 2 łyżeczki ajvaru 3 łyżki serka kremowego typu Almette sól, pieprz chilli(...)ciasta francuskiego wycinamy za pomocą radełka okrągłe tarty. Jeśli nie macie radełka albo nie zależy Wam na ozdobnym wzorku możecie wyciąć tradycyjne koła. Serek śmietankowy mieszamy z ajvarem oraz papryką chilli. Smarujemy nimi środek tart z ciasta francuskiego, pozostawiając od brzegu margines około 1 cm. Papryki i cebulę kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Dokładnie mieszamy

Przysmaki Karolki
Empanadas 163

tracąc wiele na swoim smaku. Lepiej oczyścić je z piasku suchym lub lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w wąskie plastry i dalej w drobniutką kostkę. Papryki pozbawiamy nasion i kroimy drobno. Oliwki i mozarellę osączamy z zalewy, oliwki siekamy, mozarellę – jak wszystkie pozostałe składniki – kroimy w drobniutką kostkę. Grubiej kroimy szczypior.   W głębokim rondlu rozgrzewamy(...)łyżkę oleju i szklimy cebule. Zeszklone odkładamy do osobnego naczynia. Znowu łyżka oleju do rondla – na większym ogniu podsmażamy lekko pieczarki. Chwilkę później dorzucamy do nich pokrojone papryki – chili i zwykłą. Gdy papryka zmięknie – po 5-6 minutach, przekładamy do podsmażonej wcześniej cebuli. Ponawiamy operację z olejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa

Karo in the Kitchen
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 236

gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka(...)pomidory (1 puszka pomidorów) 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku oliwa cytryna pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki Wykonanie Kolejność wykonania (ciasto czy farsz) jest dowolna ja zaczęłam od ciasta. W misce mieszamy obie mąki z łyżeczką soli. W środku robimy dołek i powoli dolewamy cieplą wodę cały czas mieszając. Gdy mąka

Pyza i Surówka
Papryka marynowana z miodem 286

Marynowana papryka to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zalewa wzbogacona prawdziwym miodem wydobywa słodycz papryki. 2 kg papryki czerwonej 8 liści laurowych 16 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny 8 łyżek oleju rzepakowego ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego Paprykę umyć i pokroić na paski(...)włożyć po jednym liściu laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po parę ziaren pieprzu czarnego. Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE

https:KKuchniaMniam
Papryki faszerowane z ryżem 174

Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko(...)razem smażymy. Przyprawiamy solą. Gotujemy ryż.  Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny. Od papryk odkrawamy górną część, tak żeby powstała przykrywka. Usuwamy gniazda.  Papryki napełniamy farszem. Przykrywamy. Układamy w brytfance. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Kurczak duszony z papryką 381

Aromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić(...)Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem przez

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka pieczone z warzywami 1005

obiad nie mając zbytnio wiele czasu na jego przygotowanie ;) Mnie jako mamie dwójki małych dzieci wiecznie brakuje czasu i szukam właśnie takich przepisów ;) W tej propozycji musimy jedynie pokroić papryki i cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez

Moja Galeria Smaku
Papryka nadziewana mięsem mielonym z kaszą i kurkami 246

Zostało mi sporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach , więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :) Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej pory nie znalazła się na blogu. Przeważnie używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek.  Składniki : 100g(...)kaszy jęczmiennej perłowej 250 g mięsa mielonego 2 papryki białe 1/2 cebuli żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego 100g grzybów kurek kilka pomidorków cherry listki świeżego rozmarynu  listki świeżego oregano młody szczypiorek  Przyprawy :  pieprz czarny papryka wędzona Składniki na 2 takie porcję jak na zdjęciu :) Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Pół

Parowar Faceta
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 294

mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć(...)każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę

Food Square

Proponowane wyszukiwania