papryka - 32566 przepisów (strona:65/2172)

Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem 167

względu na sezonowość, trochę szkoda... ale jeśli nawet nie przydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później. SKŁADNIKI: 5 czerwonych papryk średniej wielkości 10 dag suchego ryżu 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz sproszkowana papryka 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można(...)pominąć 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona 6  dag startego żółtego sera WYKONANIE: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę

Kuchenne zapiski Edyty
Marynowana papryka 186

Możecie zrobić słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki(...)ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy - "na oko" ziarna gorczycy opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku do każdego słoika olej rzepakowy Wykonanie: 1. Paprykę dobrze umyjcie, wyrdążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie ją też pokroić w większą kostkę - forma

Zasmakuj Kuchni
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 188

wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne(...)przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 4 grube plastry karkówki 400 g pomidorów krojonych z puszki 250 ml bulionu mięsnego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka majeranek pieprz czarny sól Instructions Karkówkę lekko rozbijamy

Wędrówki po kuchni
Warzywa z piekarnika 290

Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.         Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez(...)minuty kalafiora i przez 5 minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką i skrapiamy olejem. Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana z mięsem,mozzarelą i parmezanem 107

ViolaPassion Składniki: Kilka średnich papryk 400 dag. mięsa  mielonego,(drobiowe,wieprzowe od  was zależy jakie) 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 1 sucha bułka namoczona w wodzie Oliwa  Mozzarella Parmezan 1 torebka ryżu Sposób: Jak zwykle najpierw zabieramy się za mięso Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany(...)godziny  Gotujemy ryż,gdy już będzie dobry,po ostygnięciu dodajemy do mięsa,i łączymy w jedną całość. W miedzy czasie zabieramy się za oczyszczenie i mycie papryki. Ucinamy górę tak by później zamknąć paprykę, Oczywiście to jest tylko propozycja.   Rozgrzewamy piekarnik do 220C Następnie tarkujemy mozzarellę i wsadzamy do środka papryki,następnie nadziewamy mięsem. Nie zakrywamy papryki ,górną

Viola cooks with passion
Leczo w wersji wegetariańskiej 193

które jednocześnie nie straciłoby na smaku i atrakcyjności. Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej   Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża, wyłuskana) 1 łyżeczka   papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej (można dać(...)łyżki oleju sól i pieprz (brak na zdjęciu) 1 łyżeczka vegety domowej (brak na zdjęciu)    Wykonanie: Cebule pokroiłam w piórka. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Paprykę umyłam, oczyściłam z pestek, pokroiłam w paski. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, zdjęłam skórkę. Pokroiłam w grubą kostkę. Cukinie obrałam, pokroiłam w kostkę.   Olej rozgrzałam na dużej patelni. Wrzuciłam cebulę. Po chwili

Kuchnia u Krysi
Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym 118

Jako, że paprykowy szał jest już dostrzegany u nas też danie z jej udziałem. Czerwona papryka to moja ulubiona z papryk bo ja właściwie lubię klasykę i dziś klasyczne leczo paprykowe z ogórkiem kiszonym Jest ono szybkie w przygotowaniu i dodatkowym atutem jest fakt, że świetnie smakuje również jako danie odgrzewane.  Paprykowe leczo z ogórkiem kiszonym Składniki : 4 duże(...)czerwone papryki  1 duża biała cebula 4-5 ogórków kiszonych  około 600 - 700 g kiełbasy  np podwawelskiej 2 ząbki czosnku  2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy  sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku woda  Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto, podlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką - zapiekane w pomidorowej passacie 157

Jakiś czas temu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto. Składniki: Mięso mielone wołowo – wieprzowe Mix papryk Passata ( przecier pomidorowy ) Sól Pieprz cukier Czosnek Olej(...)Mąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka ). Roladki obtaczamy

Smaki Ewy
Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 194

Wspominałam Wam już, że zostałam obdarowana cukinią...? No właśnie ;) Jeśli również macie jej pod dostatkiem, to przygotujcie taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości lub przyszli jacyś niespodziewani, to wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu(...)Składniki: 3 większe cukinie 1 kg papryki czerwonej 1 kg papryki żółtej 1 kg papryki zielonej 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi ok 3 łyżki soli Zalewa: 7 szklanek wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru ziele angielskie liście laurowe gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką. Cukinię

Kuchnia w czekoladzie
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 170

zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej 1 łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowa papryka na zimę-lekko pikantna 509

przepis mam od Jadzi Smolińskiej-uwielbiam jej przepisy i tym razem również się nie zawiodłam-papryka jest pyszna,szybko się robi i jest zupełnie inna niż do tej pory robiłam-jest lekko pikantna-tak jak lubię-polecam wszystkim  EKSPRESOWA PAPRYKA NA ZIMĘ 2 i 1/2 kg papryki różne kolory   2 duże cebule 5 papryczek chili czerwonej ZALEWA(...)wody 1/2 l. octu 10% 1 szk. cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki ziela angielskiego 10 listków laurowych Papryki oczyścić umyć i pokroić w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszać. W garnku zagotować składniki zalewy, dodać pokrojone papryki i cebulę. Całość gotować na wolnym ogniu 10-15 min. do czasu zeszklenia się warzyw. Gorące wlewać do słoików

Swojskie jedzonko
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 131

Sezon na papryki w pełni, wiec trzeba z niego korzystać. Dziś proponuje Wam pieczone papryki, faszerowane mięsem i ryżem. Smacznego! :)    Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: 5 papryk 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól pieprz zioła prowansalskie papryka ostra/s(...)przecisnąć przez praskę - podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso i wszystko podsmażyć do momentu aż mięso zbrązowieje. Po tym czasie dodać ryż, koncentrat, ketchup i przyprawy według uznania. Oczyszczone papryki napełnić farszem. Na papryki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser żółty. Zapiekać około 45min w tem 180st

Smaki Natalii
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 169

jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki: 350 g mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych(...)pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili con carne 242

Chili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem"  potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku.  Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą.  Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1- 2 łyżeczki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić

Delicious Titbits
Szaszłyki z kurczaka 139

obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich odrobina przyprawy do kurczaka do smaku sól i pieprz Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu, kroimy na większą kostkę. Wrzucamy(...)tego, na co mam aktualnie ochotę. Kurczaka możecie marynować także w jogurcie z dodatkiem przypraw. Szaszłyki na 2 sposoby*: ok. 650 g zamarynowanego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 średnie papryki  ok. pół puszki brzoskwiń w zalewie ok. 200 g pieczarek patyczki do szaszłyków Kurczaka kroję zawsze w dość sporą kostkę, dlatego staram się, by inne produkty były pokrojone

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania