papryka - 32566 przepisów (strona:69/2172)

Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 193

się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która(...)ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony) 2 cebule średniej wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych: słodka papryka ostra papryka pieprz ziołowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drobiowe kieszonki z papryką i serem 198

Smaczne fileciki z kurczaka nadziane ciągnącym serem i czerwoną papryką. Rewelacyjne na ciepło do obiadu, jak i pokrojone zimne na kanapki. Kurczaka podałam na talerzyku  Scania PORCELANA BOGUCICE 3 pojedyńcze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 150 g żółtego sera Oliwa z oliwek Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Każdy filet nacinamy nożem tak, aby w środku powstała kieszonka. Mięso nacieramy przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Paprykę i ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Farszem napełniamy kieszonki. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Resztę papryki i sera wykładamy na wierzch kurczaka. Całość

VioletoweKucharzenie
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 212

Lubicie rybę?  Ja bardzo, a najbardziej dobrze przyrządzoną.  Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą.  Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy(...)mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki i cukinię myjemy, oczyszczamy. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut

paapilotkaa
Pieczona ryba po bolońsku 230

gościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki:  - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby  - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół  prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób(...)Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor.   Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw.  Papryki kroimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną. 134

Chyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 8 łyżeczek startego żółtego sera, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia (opcjonalnie olej) Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu(...)dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów. W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko

Nie tylko w kuchni
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 170

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki Zupa z pieczonych pomidorów i papryki. Pomysł na tą zupę podrzuciła mi autorka książki What Katie ate – czyli weekend Katie. Recenzja książki już w niedzielę na blogu !  Z przepisem na tą zupę było tak, że rano jedząc pyszne śniadanie na podwórku i przeglądając książkę What Katie ate 2 wpadł mi w ręce(...)uwaga idą upały ) jak i na ciepło. Zupa jest gęsta, ale jeśli wolisz bardziej płynną po prostu w trakcie gotowania dodaj więcej wody.  Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów  1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku  2 gałązki selera naciowego  1/2 małej papryczki chilli  1 opakowanie

Kuchnia na wzgórzu
Sos pomidorowo parykowy 149

Teraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki(...)soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego  0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka  ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki papryki wędzonej  Przygotowanie: Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 143

uformować niewielkie pulpeciki (duże nie utrzymają się na patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.  500g mięsa mielonego  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek  3 cebule  czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku). 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki

Szefowa kuchni
Zupa krem z pieczonej papryki 153

sezon na papryczkę więc dzisiaj pyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik. składniki: 4 czerwone papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu  1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut.  Podpieczone warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również

Monia miesza i gotuje
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 169

mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić(...)wyczucie. Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz   Przygotowanie:   1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości

Powiedz dietom nie
Szakszuka - pomidorowy bałagan 146

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo(...)czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje! Składniki: 4 pomidory 2 czerwone papryki 1/2 bakłażana 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kabanosy 4 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 106

łaty wołowej*, 100 g soli, 1 kg bobu, 2 papryki czerwone, 3 dymki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia, trociny do wędzenia, olej Przygotować solankę – rozpuścić sól w 1 litrze wody. Łatę oczyścić z błon i włożyć do solanki na 45 minut. Bób ugotować i obrać. Paprykę posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni(...)się opaliła. Gdy skórka się zwęgli wyjąć paprykę, włożyć do naczynie i szczelnie zamknąć, przykryć folią aby się zaparzyła. Zdjąć skórkę z papryki i oddzielić pestki od miąższu, pokroić w paski. Na dnie garnka z pokrywką rozpalić trociny, aby się żarzyły, nad nimi ustawić ruszt, na którym ułożyć mięso. Przykryć szczelnie pokrywką i odstawić na 12 minut. Pokrojone w plasterki

królestwo garów
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki 124

paprykę to nigdy nie zastanawiam się co mam ugotować . Po prostu biorę ją w rękę ..... i dalej samo jakoś robi się . Dzisiaj to samo , nie miałam żadnego warzywa do obiadu ,tylko kilka czerwonych papryk i cebulki . Co można z tym zrobić? W pierwszej chwili chciałam ją pokroić w paski ,posolić i już  , tak na surowo . Kroje i kroje(...)czerwono przed oczami , no choć kropka zielonego by się przydała. Przeszukałam całą torbe z papryką i nic ... żadnej zielonej.  Z tarasu weszła moja mała wnuczka i przyniosła mi zielonego pomidora  ( ja mam w doniczkach pomidory na tarasie, zamiast kwiatów.) Dlaczego nie , chciałam zielone to mam      Niestety pomidory przyjęły kolor papryki i dalej jest czerwono

Eli Gotowanie
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 224

będąca na diecie skusi się na przygotowanie takiej zupki.   Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem SKŁADNIK :  350 g filetu z kurczaka 1 patison 1 marchewka 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 pomidory  sól i pieprze  papryka słodka i ostra mielona jarzynka do smaku czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów(...)smaku oliwa PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut.  Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką 159

madamme, to właśnie takie porządne weekendowe śniadanie dla całej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych(...)Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę pieczarki smażymy na patelni, aż puszczą wodę i się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania