domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej. Składniki: kg łopatki wieprzowej puszka krojonych pomidorów 2 czerwone papryki 3-4 ziela angielskie 3-4 liście laurowe 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz łyżka czerwonej papryki szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Łopatkę myjemy, osuszamy(...)kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso zarumieni się. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Paprykę pokroić w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać pomidory z puszki i paprykę
na moim stole...razu, tylko z tych 3 składników, posolonych ziemniaków, cebuli z patelni i płatków drożdżowych. Można zrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego(...)służy dobra baza, żeby można było ją na wiele różnych sposobów bez szwanku modyfikować. No i można dodać mojej ulubionej ostatnio papryki wędzonej ale wtedy uwaga - spokojnie można pominąć płatki drożdżowe, papryka wędzona tak bardzo dominuje smak, że raczej nic nie przebije się przez nią, szkoda marnować płatków. Bo właśnie - gdyby ktoś się zastanawiał, to nie od płatków ser się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszna propozycja na śniadanie :) Omlet z pieczarkami i papryką Składniki: mąka - 2 łyżki jajka - 2 szt mleko - 2 łyżki sól - szczypta pieczarki - 7 szt dużych papryka czerwona - 1/2 szt papryka żółta - 1/2 szt masło do smażenia ser żółty - 4 - plastry szczypiorek Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Papryki pokroić w paseczki. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić pieczarki i paprykę, razem podsmażyć(...)doprawić sola i pieprzem. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać. Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki z papryką były na górze. Ja przewróciłam za pomocą
Kuchnia DanusiDziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. Składniki : 2 jajka 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory łyżka natki pietruszki pół puszki kukurydzy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta wędzonej papryki w proszku sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę
Codzienne Gotowaniesię zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która(...)ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony) 2 cebule średniej wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych: słodka papryka ostra papryka pieprz ziołowy
Poezja Smaków - blog kulinarnySmaczne fileciki z kurczaka nadziane ciągnącym serem i czerwoną papryką. Rewelacyjne na ciepło do obiadu, jak i pokrojone zimne na kanapki. Kurczaka podałam na talerzyku Scania PORCELANA BOGUCICE 3 pojedyńcze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 150 g żółtego sera Oliwa z oliwek Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym(...)ręcznikiem. Każdy filet nacinamy nożem tak, aby w środku powstała kieszonka. Mięso nacieramy przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę i ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farszem napełniamy kieszonki. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Resztę papryki i sera wykładamy na wierzch kurczaka. Całość
VioletoweKucharzenieLubicie rybę? Ja bardzo, a najbardziej dobrze przyrządzoną. Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą. Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy(...)mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Papryki i cukinię myjemy, oczyszczamy. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut
paapilotkaagościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki: - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - łyżeczka suszonego oregano Sposób(...)Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw. Papryki kroimy
Pan i Pani Smith w kuchniChyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 8 łyżeczek startego żółtego sera, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia (opcjonalnie olej) Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu(...)dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów. W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko
Nie tylko w kuchniZupa z pieczonych pomidorów i papryki Zupa z pieczonych pomidorów i papryki. Pomysł na tą zupę podrzuciła mi autorka książki What Katie ate – czyli weekend Katie. Recenzja książki już w niedzielę na blogu ! Z przepisem na tą zupę było tak, że rano jedząc pyszne śniadanie na podwórku i przeglądając książkę What Katie ate 2 wpadł mi w ręce(...)uwaga idą upały ) jak i na ciepło. Zupa jest gęsta, ale jeśli wolisz bardziej płynną po prostu w trakcie gotowania dodaj więcej wody. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 gałązki selera naciowego 1/2 małej papryczki chilli 1 opakowanie
Kuchnia na wzgórzuTeraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki(...)soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki papryki wędzonej Przygotowanie: Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki i pomidory skórką do góry, poukładać ząbki
Ala piecze i gotujeuformować niewielkie pulpeciki (duże nie utrzymają się na patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku. 500g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek 3 cebule czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty(...)przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku). 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki
Szefowa kuchnisezon na papryczkę więc dzisiaj pyszna zupka z tym warzywkiem w roli głównej. Zupa dobrze smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno jako chłodnik. składniki: 4 czerwone papryki 3 pomidory u mnie malinowe 3 ząbki czosnku 750 ml bulionu 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej Paprykę i pomidory przekroić na pół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)Ułożyć pokrojone warzywa, skórką do góry. Między pomidorami i papryką ułożyć też ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 30 minut. Podpieczone warzywa zostawić na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć z łupinki a z pomidorów ściągnać skórkę, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i obrać ze skórki i również
Monia miesza i gotujemięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić(...)wyczucie. Smacznego! Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości
Powiedz dietom nieSzakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo(...)czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje! Składniki: 4 pomidory 2 czerwone papryki 1/2 bakłażana 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kabanosy 4 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!