Gulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany(...)mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi. Składniki: udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku słoik marynowanej papryki (700 ml) łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżeczka białego pieprzu 0,5 l bulionu sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób
na moim stole...obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy(...)kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoCiekawe połączenie słodkości pieczonej papryki i ostrych smaków pozostałych składników. Dla mnie pyszna sałatka, warto wypróbować. Składniki po 2 żółte i czerwone papryki opakowanie sera feta 6 szt anchois 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką natka pietruszki 3 gałązki tymianku oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny pieprz Przygotowanie Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C , opiekłem(...)papryki ok. 20 minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe kawałki. Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając
R'n'G Kitchenprzepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia z ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi" ogień papryki, powstaje(...)się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście
Kuchnia PrezydentowejDziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik(...)temperatury 220 stopni . Kiedy piekarnik się grzeje to przygotowujemy blachę, paprykę i pomidory. Blachę smarujemy oliwą. Paprykę czyścimy z ogonków i pestek i kroimy na ćwiartki i układamy na blasze skórką do dołu. Pomidory kroimy na pół i kładziemy miąższem do dołu. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut do czasu kiedy pomidory zmiękną i skórka
Kuchenne Wariacjesmaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości(...)sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności
Kuchenne zapiski EdytyRobiłam ją pierwszy, ale zapewne nie ostatni raz. Gęsta i w takie dni jak dzisiejszy mocno rozgrzewająca. Ma bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki. A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :) Składniki: 1,5kg czerwonej papryki 3 duże pomidory 2 szklanki bulionu kulka mozzarelli natka pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki(...)bazylia sól, pieprz 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku Przygotowanie: Papryki umyć, przekroić na pół i wyczyścić z nasienia. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut (aż skórka pociemnieje). Po tym czasie wyjąć paprykę i obrać ze skórki (powinna łatwo odchodzić). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek
ChilliJemyczarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze(...)pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje
Tradycyjna Kuchnianalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria(...)słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup
Kuchnia domowa AniOstra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek(...)zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy
VioletoweKucharzeniedzisiejszy obiad polecam pyszne u dka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 5 łyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia KasiChciałam zrobić jajka sadzone w papryce, ale wyszły mi kotlety z jajek w papryce. Efekt może nie tak spektakularny, ale śniadanie na bogato! Składniki: 3 małe jajka 3 plastry papryki (użyłam w 3 kolorach) masło klarowane pieprz, sól, ew. słodka papryka w proszku do dekoracji: sałata, kiełki Paprykę przeciąć na pół, a następnie wykroić 3 dwucentymetrowe krążki. Na patelni rozgrzej(...)masło i położyć paprykę, by trochę się podpiekła na małym ogniu. Następnie do środka wbić jajka. Przykryć pokrywą. Kiedy białko zetnie się po bokach i na żółtku, delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Ułożyć na sałacie, przyprawić solą i pieprzem i ew. słodką papryką. Posypać kiełkami. można również położyć wysmażony plaster boczku
Czerwień i błękitrzeczy niewykorzystanych do innych dań, które przygotowywałam w zeszłym tygodniu. Jak już wspominałam, nie lubię marnować jedzenia. Tak się złożyło, że zostały mi produkty, z których powstały moje faszerowane papryki . Postanowiłam zamienić je w kolejny obiad by się w lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża(...)resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam
Kuchnia po mojemuzrobi. Aby zakończyć kulinarnym akcentem jak przystało na blog kulinarny przedstawię pomysł na przepyszną przekąskę, drugie śniadanie czy dietetyczną kolację dla równie pozbawionych czasu co ja w tym momencie. Papryka faszerowana twarożkiem. Zdrowe pyszności do przygotowania w kilka minut. Składniki (na 2 papryki): 2 słodkie długie papryki typu Ramiro 1 opakowanie (250 gram) twarogu chudego lub półtłustego 3-4 łyżki(...)jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypioru sól, pieprz Przygotowanie: Umyte papryki pozbawiamy gniazda niasiennego i pestek. Twaróg mieszamy z jogurtem i posiekanym szczypiorem. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Papryki wypełniamy twarogiem. Można to zrobić za pomocą noża do masła. Należy czynić to delikatnie, gdyż ta odmiana papryki jest bardzo krucha i łatwo pęka pod wpływem nacisku. Najlepiej
Kuchnia po mojemurodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności". Składniki: domowa lub kupna bagietka Sos (do posmarowania każdej bagietki): 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz: 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszki