spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam chwilę czasu. Dziś kolejny przepis z serii Skarby lata . Przepis na pyszną paprykę marynowaną. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się nią przez cały rok. Polecam spróbować, naprawdę warto(...)TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min ILOŚĆ: kilka słoików Papryka marynowana SKŁADNIKI DO SŁOIKA 1 kg papryki 1 łyżka oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru 2-3 łyżki soli 1 szklanka octu Paprykę czerwoną opłukać i przekroić
Gotuję TestujęKolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej(...)minut ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy Fasolkę szparagową umyć
Gotuję TestujęKolejna propozycja na grilla. Tym razem nie mięso. Papryka i kasza jaglana to doskonałe połączenie, które z całą pewnością Wam zasmakuje. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Trzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 2 Papryka nadziewana kaszą jaglaną 1 woreczek kaszy jaglanej (100g) 2 papryki 1 garść natki pietruszki Pieprz Sól, przyprawa uniwersalna 1 marchew 1 kostka warzywna W garnku doprowadzamy do zagotowania woreczka z kaszą jaglaną i kostką warzywną. Przekładamy
Gotuję Testujęmiłośników duszonych warzyw. Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok. ... Przepis: Składniki: ( dla 3 osób) 0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 pomidory obrany ze skórki 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 cebulka czerwona sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól(...)ziołowa, Wykonanie: 1. Przygotujcie wszystkie warzywa. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy dzielimy
Mój pomysł nametalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina(...)Sól Sposób przygotowania: Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion gotujemy i do tego dodajemy szczyptę szafranu. Kurczaka kroimy w małą kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Następnie pomidora musimy sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProsty przepis na warzywny i dietetyczny obiad z mięsem. Dla wielbicieli papryki, ale nie tylko. W gulaszu znajdziesz też marchew, cukinie i cebulę. Zdrowo i pożywnie. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4 porcje. Produkty około 400 g mięsa z indyka pokrojonego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy(...)olej kokosowy, kasza gryczana, liść laurowy, ziele anielskie, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim mięso. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mięsa i chwilkę podsmaż. Warzywa i mięso zalej wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy i gotuj pod przykryciem aż warzywa się ugotują i będą
Fit&Fast KitchenPikle z ogórków z papryką przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja(...)aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu 10% 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu Przygotowanie: Przerośnięte ogórki obieramy, wydrążamy ziarna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczna i słodka papryka w zalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają(...)całą zimę. SKŁADNIKI / na 3 słoiki 1 litrowe 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 średnia cebula 9 ziarenek ziela angielskiego 9 kulek czarnego pieprzu 3 płaskie łyżeczki gorczycy 3 listki laurowe 3 goździki 3 łyżki oliwy ZALEWA 7¹⁄₂ szklanek wody 1¹⁄₂ szklanki octu spirytusowego 10% 1¹⁄₃ szklanki cukru 4 łyżki soli WYKONANIE 3 jednolitrowe słoiki dokładnie myjemy
cool and mintypostaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne a miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem(...)limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą pastę. SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować
Karo in the Kitchentego dania Generalnie jest to pozycja śniadaniowa, do której dodaję to co zazwyczaj mam w kuchni. Tym razem przygotowałam ją z chorizo, które swobodnie można zastąpić naszą swojską kiełbaską, papryką, cukinią, ciecierzycą, no i gwiazdą tej potrawy – jajkami. Najpierw podsmażamy warzywa, następnie dodajemy pomidory i na koniec wbijamy jajka, nic prostszego a śniadanie iście królewskie. Uwielbiam zajadać(...)Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą (4 porcje) Składniki: 100g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/4 szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
karmelowyszukać długo nie musiały, bo w te pędy przybiegłem im z pomocą i zaproponowałem trzy wspaniałe przepisy na roślinne grillowanie: fasolowe burgery z morelowym chutneyem, warzywne szaszłyki z wędzoną papryką i ziołami oraz awokado nadziewane sałatką z komosy ryżowej. Nie zabrakło również orzeźwiającego napoju — mrożonej herbaty z brzoskwinią. Oczywiście koniec końców zadanie przygotowania tych potraw spadło na mnie, ale dzięki(...)nawet najbardziej wybrednym mięsożercom. Zapraszam do roślinnego grillowania! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 4 duże morele ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego ½ łyżeczki
Food Squarekasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako danie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół(...)czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj na pół , usuń wszelkie białe farfocle ze środka i gniazda nasienne, posmaruj oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku przez 30 minut
greenscarfsłodko-kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki: ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy(...)papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy. 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut
Aromatyczne Podróżepiatek Mówiłam już, że lubię banalnie proste przepisy? Pewnie mówiłam, ale poza tym, że proste muszą być oczywiście smaczne ;) Dziś chciałabym zaproponować bardzo łatwą i smaczną sałatkę z pieczonej papryki i sera halloumi . Sałatka bardzo ładnie się prezentuje i może być świetnym dodatkiem do innych dań, ale równie dobrze może stanowić samodzielną potrawę. Polecam wypróbować, szczególnie teraz, gdy papryki jest(...)dostatkiem. Składniki : 3-4 papryki (czerwona, żółta) opakowanie sera halloumi opakowanie ulubionej mieszanki sałat (np. rukola, rukiew wodna, szpinak) oliwa sok z cytryny sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć w piekarniku skórka do góry i piec przez około 30-40 minut w 180 stopniach, lub do czasu aż będą miękkie
Codzienne Gotowanie