papryka - 32566 przepisów (strona:87/2172)

Paprykowa pasta drobiowa 1163

istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć(...)potrzebną ilość.Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek

Gospodyni Miejska
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 176

odzyskać zdrowi.Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP, będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym(...)sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest

SzczyptaSmaQ
G... Gulasz! 310

odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka(...)pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką

Kitchens Alphabet
Roladki warzywno - szwarcwaldzkie z parowaru 281

końcu postanowiłem coś ciekawego na obiad uparować :) Chociaż z powodu bolącego gardła, nadal uważam z przyprawami i ostrych rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :) Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka warzyw i zastanawiałem się(...)nich zrobić i wyszły roladki, nazwałem je warzywno - szwarcwaldzkie :) Składniki : 8 pieczarek 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiejmała cukinia1/2 pęczka szczypiorku2 łyżki startej mozzarellimała papryka czerwona  Przyprawy: pieprz czarny łyżka oliwy z oliwekPieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek i odrywamy im nóżki :) Myjemy cukinię i kroimy na 8 cienkich plasterków. Na talerz kładziemy plaster

Parowar Faceta
Szaszłyki z ryżem z parowaru 235

razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki :  (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek(...)oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy

Parowar Faceta
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 120

zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy

Malinowe Pocałunki
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 210

lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się z połączeniem salsy i zupy, ale mezalians ten jest bardzo udany. No i czy efekt nie wygląda pięknie(...)drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory,1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli (usuńcie pestki, jeśli chcecie, aby była mniej ostra), 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 163

węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 201

wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem.Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na paprykę ! Salsa chili na zimę Składniki: 2 duże cebule 3 duże papryki różnokolorowe 2-3 papryczki chili 1,5 kg podłużnych pomidorów 6 łyżek octu winnego 1 łyżka suszonego oregano(...)łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka cukru ok. 2 łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki chili. Po około 5 minutach przekładamy je do garnka

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 185

ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała(...)wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 36

Poniedziałek – Makaron stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej kuchni menu na tydzień jest zaplanowane(...)wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei stały się podstawą poniedziałkowego stir free . Nieźle zakręcone:) Ale naprawdę pyszne. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą z tendencja do robienia

Niedzielny kucharz
Jajecznica na boczku z papryką 39

prosta opcja na pyszne śniadanie. Z dodatkowymi warzywami: możesz wzbogacić smak i wartość odżywczą jajecznicy, dodając do niej warzywa: szpinak, pomidory, cebula, pieczarki lub, tak jak w tym przepisie, paprykę. To tylko niektóre z  pomysłów.  Z serem: jeśli lubisz dania bardziej kremowe, dodaj do jajecznicy na boczku trochę startego sera, na przykład cheddara, żółtego lub fety. Ser doskonale(...)zależy od Twojego gustu i preferencji. Jajecznica na boczku to danie, które jest smaczne o każdej porze dnia, od śniadania po lekki obiad lub kolację. Jajecznica na boczku z papryką składniki: 6 jajek 100g chudego, wędzonego boczku 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia 1 czerwona papryka sól i pieprz do smaku posiekane świeże zioła do podania, np.: szczypiorek Jajecznica na boczku

Moja Książka Kucharska
Placek z cukinii 51

Super smaczny wytrawny i wegetariański paj z cukinii z papryką, cheddarem i natką. To prosty placek warzywny pieczony w tortownicy lub formie do tarty. Przygotujesz go z kilku łatwo dostępnych składników. Pyszny placek, który podasz jako ciepłą przekąskę, potrawę na imprezę, kolację lub ciepły posiłek w ciągu dnia. Smakuje na ciepło i zimno, podany z sałatą z winegretem, rukolą, dowolnym(...)przepis na paj cukiniowy. Placek z cukinii i cheddara SKŁADNIKI: 550 g cukinii 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 200 g tartego cheddara lub żółtego sera ½ czerwonej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu – 50 g 1 czubata łyżka ketchupu 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, słodka

Zasmakuj Kuchni
Klopsiki z fasolką szparagową 2439

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Klopsiki z fasolką szparagową: 1/2 kg fasolki szparagowej 1 nieduża cebula 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki Klopsiki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 1 mała cebula 2 ząbki(...)czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka majeranku olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików z fasolką szparagową: Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka. Wsypać łyżeczkę soli. Wlać wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować i gotować około 20 minut, aż fasolka będzie miękka. Następnie garnek

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania