przysmażone mięso wołowe, zalane później bulionem. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono smaku i aromatu, a przy tym staje się cudownie miękkie. Ważny jest również dobór przypraw, a przede wszystkim papryk. W Polsce dość trudno dostać meksykańskie odmiany, które nadają daniu oryginalnego aromatu. Dlatego proponuję dodać trochę wędzonej papryki, która nieco przybliży nam smak słynnej chile negro . Dzisiejszemu daniu wtórują również(...)pasta z awokado, pszenne tortille oraz kukurydziane nachosy. Szykuje się prawdziwa uczta! ¡Olé! * SKŁADNIKI na 4 porcje Chili: 500 g mielonej wołowiny 2 małe papryczki chili 1 słodka czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego 500 ml pasty pomidorowej 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Food Squarekociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz(...)jajko mąka 3 łyżki wody szczypta soli Sposób przygotowania: W dużym rondlu roztapiamy smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDyni wciąż jeszcze sporo w piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta(...)ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka z ok. 1 litrem wody. Zagotować. Dynię, paprykę i jedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów(...)mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona, żółta i biała) 1 papryczka chilli Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa
moj przepis nakosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki (na ok. 12 dużych porcji): 2 kg wołowiny 4 cebule 1/2 kg pieczarek 3 puszki pomidorów krojonych 2 szklanki wody 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 5-6 korniszonów listek laurowy ziele angielskie słodka i ostra papryka sól i pieprz 2 łyżki musztardy sarepskiej pęczek natki pietruszki olej rzepakowy Wykonanie: Na patelni rozgrzewacie(...)kroicie i podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu minut. Paprykę myjecie, oczyszczacie z nasion, kroicie w kawałki, podsmażacie na patelni i przekładacie do garnka. Gotujecie jeszcze kwadrans, dodajecie pokrojone w paski korniszony i już nie gotujecie dłużej. Na patelni rozgrzewacie
GRUBY WAŁEKprezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony(...)kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę drobno siekamy, cebulę kroimy w niezbyt szerokie półtalarki, marchewkę w plasterki o grubości kilku milimetrów, a paprykę w dość grubą kostkę (ok. 1 cm). W dość dużej
Kulinarna Pokusaalbo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 5 ząbków * papryka słodka – 1 łyżeczka * sól, pieprz – do smaku * oliwa z oliwek(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy. Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy
Ostra na Słodkowarzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie(...)Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje ugotować
kawawszklanceDziś na obiad proponuję ratatouille, z ryżem naturalnym, brązowym na parze. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanie, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Także są to warzywa, które cały czas są obecne w mojej kuchni i w moich przepisach. I które bardzo lubię. Na pomidory chyba mi nawet uczulenie przeszło i nic mi po nich już(...)szybki i prosty posiłek :) Zamiast z ryżem możecie zjeść je z bagietką :) Wtedy czas przygotowania będzie jeszcze krótszy. Składniki : 100 g ryżu naturalnego 1/2 bakłażana 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki zielonej 1 cukinia żółta 1 pomidor rzymski 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli białej świeża bazylia grecka świeży tymianek
Parowar FacetaFlatbread smażymy na nagrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni - każdy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Przechowujemy zawinięte w suchą ściereczkę. Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili lub pieprz cayenne ząbek czosnku 3-4 listki mięty Do dzieła!!! Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)pół i wkładamy do piekarnika - pieczemy w 200 stopniach aż jej skórka stanie się pomarszczona i prawie czarna. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do woreczka i zawiązujemy - odstawiamy na 10 minut następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórę aby pozostał nam sam miąższ paprykowy. Tą długotrwała i żmudną czynność możemy pominąć jeśli mamy w domu ajwar - czyli pastę z pieczonej papryki (przepis wkrótce
sierotka maRysia w kuchniuwielbiam kolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać. SKŁADNIKI: podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb) 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę 2 pomidory świeże 4-5 ząbek czosnku 1 czerwoną cebulę olej rzepakowy ok 7-9 łyżeczek sól pieprz cytrynowy paprykę(...)słodką liście szałwii 5-8 szt świeży tymianek 4-6 gałązek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Podudzia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy. Paprykę, pomidory myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w ćwiartki. Cebule, paprykę, pomidory, rozgnieciony czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia kurczaka, tymianek oraz szałwie. Nagrzewamy
Basia w kuchnipęcznieją i można wyciąć w nich kieszonkę i nadziać czym macie ochotę, u mnie jako nadzienie wykorzystałem kurczaka i warzywa :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej 1 pieczarka 2 ogórki konserwowe kilka pomidorków cherry mix sałata batawia 3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą(...)cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny pieprz ziołowy papryka wędzona Filet z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, po czym kroimy na kawałki. Obtaczamy kawałki mięsa w oliwie z oliwek i przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i papryką wędzoną. Czosnek kroimy w płatki
Parowar Facetaciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI(...)sera imeruli lub 200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej
Food SquareTakich sosów jest całe morze. Każda pani domu powie, że jej jest najlepszy...ale mój jest wyjątkowy.. Ma zrównoważony smak - słodycz podkreśla smak pomidorów, odrobina kwasowości aromat papryki.. U mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę(...)gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka). W tym roku przemnożyłam przez dwa ilość pomidorów - i nie żałuję...było to dobre, aromatyczne posunięcie. 5 kilogramów pomidorów 2,5 kilograma papryki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu
kawawszklancewarzywne z dynią w roli głównej! I był to strzał w dziesiątkę! Danie okazało się pyszne i rozgrzewające, delikatne przez subtelny smak dyni, jednocześnie z pikantną nutą dzięki wędzonej papryce. Z podanych składników wyszła mi wielka patelnia warzywnego leczo - spokojnie najadłby się nim 4 osoby. Jeśli więc gotujesz tylko dla siebie czy dwóch osób - spokojnie zmniejsz ilość składników. Kolejny(...)może być pyszne! Zobacz również inne przepisy na ----> LECZO Leczo warzywne z dynią - przepis: Składniki: (na dużą patelnię - 4 porcje) 0,5 kg dyni Hokkaido 3 małe kolorowe papryki lub 2 większe 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 niewielki bakłażan puszka pomidorów 3 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej sól morska, pieprz - do smaku 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
Moje Qulinaria