długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest jednak jeszcze jeden powód – często zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika, który wydostawszy się z długo gotowanych grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa(...)źle, gdyż zepsujemy efekt wizualny potrawy. Jak w większości potraw zawierających dużo składników, musimy uważać z dobieraniem ich ilości – pojedyncza mała papryka, cebula czy garść pieczarek nie robią objętością i masą większego wrażenia, ale skumulowane razem mogą dać pokaźną porcję jedzenia. Nie oznacza to, że musicie trzymać się idealnie podanych w przepisie ilości (wag), choć na zdjęciach składników jest naprawdę
Kulinarna Pokusastwierdziłam, że danie kiepsko wygląda ;) Ale jak spróbowałam jak bardzo smaczne wyszło to od razu stwierdziłam , że następnym razem zrobię dla Was zdjęcia. Jak do tej pory to najlepsza papryka faszerowaną jaką robiłam i jadłam. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. 2 duże papryki czerwone mała cukinia szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości 2 łyżki oliwy 150 g ricotty puszka tuńczyka(...)jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku ok. 80 g startego parmezanu Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię i papryki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i cebulę kroimy w niewielką kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie aż zmiękną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy
Mienta blogrozpoczęcie kulinarnej akcji Maggie - Kuchnia Indyjska II , w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegańskie curry z bakłażana i papryki wg przepisu z bloga Aimee . Tym razem danie to gotowali: Maggie , Siankoo , Panna Mawinna , Wojtek i Bartoldzik . Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty(...)pomidorowy sos sprawiały, że dokładałam go sobie kilka razy;) Polecam! Składniki: 1 cebula 1 średni bakłażan 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka nasion kuminu 0,5 łyżeczki nasion czarnuszki 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego 4 nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Codzienne Gotowaniesobotnie śniadanie chciałabym Wam dziś zaproponować turecką jajecznicę, czyli menemen. Jest to aromatyczna jajecznica z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów. Do tego podaje się jogurt z sumakiem, który rewelacyjnie pasuje do jajek. Początkowo byłam nieco zaskoczona takim połączeniem, ale okazało się na prawdę rewelacyjnie. Jajecznica z takimi dodatkami jest idealna na tę porę roku, gdy papryka i pomidory są świeże(...)łyżeczka nasion kopru włoskiego 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0, 25 łyżeczki gorczycy 0,5 łyżeczki płatków chilli kawałeczek startego imbiru 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki 4 średnie pomidory sól, pieprz Jogurt 25ml oliwy extra virgin 0,5 łyżeczki sumaku 0,5 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę 100-125g jogurtu greckiego sok z cytryny Przygotowanie
Codzienne Gotowanietematu, nie musicie trzymać się ściśle przepisu, leczo ma to do siebie, że można bez większego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by papryka i pomidory (w tym wypadku również kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo(...)dobrej jakości (około 300 g) 2 duże cebule 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki 150 g pieczarek 400 g pomidorów 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie) 3/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie przyprawy Gyros papryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2 l. bulionu sól, pieprz, słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski. Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy(...)Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i cebulkę. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 40 minut Koszt przygotowania: ok. 17 zł. Źródło: przepis własny
Pobite gary Barbaryprostszych sałatek, smaczna i w dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 150 gr ryżu długoziarnistego mała puszka kukurydzy 1 papryka 100 gr salami oliwa aromatyzowana 1 litr bulionu papryka słodka Przygotowanie : Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem(...)była jędrna ale straciła chrupkość.Kukurydzę odsączam z zalewy a salami kroję w 1cm paski. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią. Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce. Ps.: Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie po połowie papryki czerwonej i zielonej
Mechanik w kuchniarborio (są to ryże do risotto) 1 litr bulionu drobiowego 40 dag filetu z kurczaka 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo) kilkanaście nitek szafranu 2-3 ząbki czosnku 1 papryka mała puszka kukurydzy 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej pół łyżeczki mielonej kurkumy pół łyżeczki mielonej papryki ostrej oliwa natka pietruszki Przygotowanie : Kiełbasę kroję(...)ćwierć-talarki o grubości ok 0,5 cm. Kurczaka po oczyszczeniu w ok 1,5 cm kosteczkę podobnie paprykę. Czosnek ścieram na tarce a pomidora parzę, ściągam skórkę i kroję w kostkę lecz bez miąższu. Bulion zagotowuję razem z szafranem. Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, dodaję kiełbaskę i podsmażam aż wytopi się nadmiar tłuszczu, dodaję kawałki
Mechanik w kuchniktóre może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g) - ok. 400 g wędzonych filetów z pstrąga - 300g tartej mozzarelli - 2 kulki mozzarelli w zalewie - młode części pora(...)upieczone papryki z czosnkiem Dodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie na 8 równych części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków
mojewypiekiinietylkojednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :) SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie(...)marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) WYKONANIE: Filety z kurczaka obierz z błonek
Słodko-Słony Świat Ilonymnie od zrobienia sobie kanapeczki z tym cudem . Tym razem nieco inaczej , nie tradycyjnie z cebulką i jabłkiem , ale …no też tradycyjnie , tylko po węgiersku z cebulka i papryką czuszką . Smalczyk jest obłędny lekko pikantny , bo tłuszcz niweluje kapsycainę z papryki co powoduje , że nie jest piekielnie ostry . Aromatyczny i pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)nawet kilka miesięcy i z każdym dniem jest coraz smaczniejszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 0,5 kg słoniny bez skóry 1 duża czerwona papryka 3-4 czuszki lub papryczki chilli w zależności jak ostry lubimy 2 średnie cebule 1 łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej w zależności od tego jaki poziom ostrości chcemy uzyskać
Ogrodnik w podróżykażdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka(...)pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, musztarda, majeranek, olej Przygotowanie: Żeby szaszłyk był dobry trzeba mięso pokroić w duże kawałki ok 4×4 cm minimum. W przeciwnym razie mięso sie wysuszy i nie będzie soczyste. Przygotowujemy marynatę – łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki, pół lub mniej łyżeczki ostrej papryki, odrobinę chili
Kulinarna PatilogiaZawsze myślałam, że jest mdła w smaku, że nic ciekawego nie można z niej przyrządzić. Jakże się myliłam! Oberżyna, bo ona jest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki(...)łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę na patelni z obydwu stron do momentu, aż się ładnie zarumieni. Solę i odkładam na talerz. Paprykę wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 200'C na ok. 20 - 30 min. Wyciągam, daję do miski, przykrywam. Po kilku minutach wyjmuję i ściągam z niej skórkę- schodzi idealnie
Wielopokoleniowozawartość małego znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli 4 wędzone makrele 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 średnie cebule 250g przecieru pomidorowego ostra papryka, chili Zdjąć skórę z makreli i dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę pokroić na większą kostkę i 5 minut(...)przesmażyć na małym ogniu, po chwili dorzucić paprykę również pokrojoną w większą kostkę. Smażyć aż papryka zmięknie (powinna być lekko al dente, żeby przy nagryzieniu „stawiała opór”). Na koniec dodać koncentrat, dobrze przemieszać i podsmażyć jeszcze ~3minuty razem. Połączyć paprykę z makrelą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Najlepszy jest po dwóch dniach, ale rzadko udaje mu się tak długo
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 5 grubościennych czerwonych papryk 2 papryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy sól , papryka ostra do smaku 1 łyżka – płaska(...)cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z kiełbaski
Ogrodnik w podróży