gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar, sałatę rzymską, paprykę czerwoną oraz awokado. Zrezygnowałam z jakichkolwiek sosów(...)przepis Porcji: 2 wrapy Czas gotowania: 20 minut Składniki 300 g piersi z kurczaka łyżeczka suszonej bazylii Galeo łyżeczka suszonego oregano Galeo łyżeczka suszonego tymianku Galeo 2 łyżki słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 tortille pełnoziarniste 2 liście sałaty rzymskiej 1/3 czerwonej papryki 1/3 awokado Przepis 1 Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy
Kuchnia BazyliiThermomix przepisy. Zupa rybna z dorsza i papryką. Składniki: 10 g masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 200 g dorsza (płaty) 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego 150 g mleka kokosowego 100 g passaty pomidorowej pół papryczki chilli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do posypania: natka pietruszki lub kolendra(...)Przepisy Thermomix. Zupa rybna. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i paprykę(również pokrojoną na 4 części). Siekamy czas 10s/obr.4 . Dodajemy masło klarowane. Podsmażamy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy przyprawy czyli kmin rzymski i paprykę. Jeszcze podsmażamy czas 1 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Dodajemy bulion, passatę i pokrojoną
Themo przepisyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g makaronu penne, po 1/2 małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej, duża pierś kurczaka, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 większej cebuli, łyżka oleju, 1/2 l mleka, łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne. Przygotowanie: Kurczaka i cebulę kroję(...)większą kostkę. Papryki dzielę na cząstki, następnie kroję w paski. Kurczaka podsmażam wraz z cebulą i przyprawami - solą, szczyptą papryki słodkiej i pieprzu cayenne. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze kilka minut. Wlewam mleko i dodaję przyprawy - łyżeczkę soli, czosnku staropolskiego i papryki słodkiej. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać, dodaję makaron, mieszam i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec
JejKuchniasoczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich. Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 centymetrową(...)rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, zmniejszyć ogień i kilka minut podsmażać. Oprószyć mąką i podsmażać jeszcze minutę. Wsypać słodką i ostrą paprykę, dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem 50-60 minut od czasu do czasu mieszając. Z papryk
Zielona Kuchniawyglądem. Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek. Składniki na 4 słoiki: 1 nieduża cukinia 8 pomidorków cherry 8 żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8 malutkich cebulek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 papryka zielona u mnie ramiro 4 papryczki chili 1 marchewka 4 nieduże gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody 1 szklanka(...)octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki kurkumy 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć, cukinię pokroić w centymetrowe plastry, paprykę w paski, marchewkę w plasterki. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po gałązce kopru i pokrojoną marchewkę. Do tak przygotowanych słoików układać warstwami po równo warzywa ; cukinię, paprykę
Gosia gotujeBardzo lubię mieszać tradycyjne przepisy z orientalnymi, dlatego właśnie zaryzykowałam i pozmieniałam przepis i stworzyłam kolorową paprykę z przyprawą curry. Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden(...)słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę
W Moim Magicznym DomuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 plastry schabu, średnia cebula, 20 dag pieczarek, nieduża papryka czerwona, 1/2 opakowania pomidorów krojonych, 100 g boczku wędzonego, 150 ml śmietany, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju. Przygotowanie: Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół(...)stron, dobrze wcieram w mięso. Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski. Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić. Do warzyw dodaję pieczarki i smażę
JejKuchniajednogarnkowym. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań. Spróbujcie dopóki można kupić pyszne świeże pomidory, cukinie i inne pyszne skarby lata. Porcja na 3 osoby 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 2 młode cukinie 1 mały bakłażan 1 kg słodkich dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 średnie pieczarki 1/2 małej papryczki chilli kilka(...)mięsożerców 1 spory kawałek kiełbasy wiejskiej. Bakłażany pokroić w plasterki (nie za cienko około 1 cm grubości). Później przekrójcie plasterek na połowę. Pokrojone bakłażany posolić i odstawić na sitku. Papryki posmarujcie oliwą i włóżcie do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 5 minut, następnie wyjmijcie z piekarnika i włóżcie do foliowej torebki szczelnie zamykając. Pozostawcie aż przestygną. Następnie zdejmijcie skórkę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: żeberka wieprzowe mała główka białej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta por mały kalafior 2 cebule 6 pomidorów 2 marchewki natka pietruszki ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby) sól pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą(...)Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie paski, por w plastry o średniej grubości, cebulę (połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry i ziemniaki na talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną
Ukojenie Podniebieniapaprykowy to alternatywa dla popularnego sosu bolońskiego. Przygotowuje się go równie szybko, jest smaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu. 500g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz olej 1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę
Szefowa kuchniAjvar! Ajvar to pasta warzywna przygotowywana głównie z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku i przypraw. Jest to danie kuchni serbskiej, głównie spożywa się je na Bałkanach. Nie wiem czy wiecie ale w samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba(...)placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany. Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki, 1 bakłażana, 4 ząbki czosnku, ja dodaje również 1/2 młodej cukrowej cebuli. Warzywa umieszczam na blaszce i polewam dość obficie oliwą z oliwek. Piekę w piekarniku aż do momentu
SMYKWKUCHNIpotraw. Ja zapraszam na smażone warzywa z kurczakiem oraz makaronem ryżowym. Do dzieła! Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 1 większa pierś kurczaka kilka różyczek brokuła 1 duża marchewka 1 duża papryka garść fasolki szparagowej dymka pieprz, czosnek, imbir, czarnuszka, papryka słodka, sos sojowy olej Przygotowanie: Do miseczki wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, dodajemy po łyżeczce imbiru, pieprzu i papryki. Dokładnie mieszamy(...)Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy. Marchew oraz paprykę myjemy. Marchew obieramy i wraz z paprykę kroimy w słupki. Fasolkę oraz brokuł myjemy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy odrobinę oleju. Najpierw wrzucamy kurczaka. Gdy złapie ładny złoty kolor dodajemy marchew i fasolkę. Smażymy wszystko razem około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę
Życie ze smakiemSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 100 g wędzonego boczku 1 mała czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki pieczeniowej do mięs przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę(...)Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując rolady. Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle
Moje-pitraszeniepolskim akcentem, czyli ogórkiem kiszonym. A po przepisie zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych ze skórki sól, pieprz majeranek 2 ząbki czosnku(...)ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę na nim cebulę oraz
Kuchnia domowa Anizanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow mein przygotowałam z dodatkiem mięsnych kuleczek, ale w wersji wegetariańskiej byłoby na pewno równie smaczne. Jest niezwykle aromatyczne dzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach z orientalną żywnością. W wersji z klopsikami do ich przygotowania nie użyłam bułki tartej tylko zmielonych nasion sezamu. Działają(...)250g mielonego mięsa kawałeczek papryczki chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól aromatyzowana limonką – przepis szczypta kurkumy 2 cm imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 dymki 50g makaronu chow mein 2 listki limonki kafir mielona słodka papryka garść zmielonego sezamu + 2 łyżki uprażonego na suchej patelni olej Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy zmielony sezam, łyżeczkę
Życie ze smakiem