tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy owocowo-warzywnej Green Spoon 1 łyżeczka miodu Przyprawa do mięsa ½ czerwonej papryki 1 cebula 7 pieczarek 1 szklanka wody Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ryżu Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą(...)owocowo-warzywną, przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną dokładamy mięso. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy miód oraz pieczarki. Gdy wszystko się przesmaży podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Podajemy z ugotowanym ryżem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Naturalna przyprawa kompozycja owowcowo - warzywna
VioletoweKucharzenieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów - 2 łyżki sosu sojowego - szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego do smaku 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Papryki płuczemy, odcinamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne
Bez CebuliSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - ½ papryki czerwonej (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - ½ cukinii (ok. 112 g), - 1/2 puszki fasoli (ok. 120 g), - ząbek czosnku, - 1/2 puszki pomidorów (ok. 200 g), - przyprawy: oregano, papryka słodka, wędzona, ostra, sos sojowy, - kromka chleba graham (ok. 30 g). Sposób przygotowania(...)Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Paprykę kroimy w paski a pieczarki w plastry i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy tartą na tarce o dużych oczkach cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku i dusimy ok. 10 min. 4. Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory. 5. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. oregano, tymianek, papryka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachObiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzenieSzybki w przygotowaniu pomysł na obiad z kurczakiem. Smaki idealnie się równoważą. Ostre papryki i słodycz fasolki i kukurydzy. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 4 łyżki słodkiej kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej(...)kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę. Podlewamy wodą oraz dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ryżem
VioletoweKucharzeniewięc podałam makaron błyskawiczny wonton. Zupka mile zaskoczyła mnie smakiem i na pewno jeszcze zagości na naszym stole. składniki: 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 800 ml wody 400 ml mleczka koksowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki(...)sól,pieprz 1/2 małego suszonego strączka papryczki chili garść posiekanej natki pietruszki ok 150 g makaronu błyskawicznego wonton Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnia kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Pierś kurczaka również pokroić w średnią kostkę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Smażyć aż mięso zmieni kolor
Monia miesza i gotujefarsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii (ok. 112 g), - 50 g szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek(...)piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i w plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzepyszny, zdrowy ale klasyczny przepis na łososia z ziemniakami w łupinkach oraz brokułami i papryką. Obiad jest lekki, nadaje się idealnie dla niejadków, ponieważ ryba nie jest mdła. Robi się w ciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety(...)łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach przez około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuły myjemy i kroimy na mniejsze różyczki. Paprykę myjemy, wyjmujemy środek i kroimy
Klasyka Gotowaniapełni, a wybór warzyw na straganach i sklepowych półkach nie zachwyca bogactwem, warto postawić na zdecydowane smaki, nadając lekko spowszechniałym warzywom korzeniowym wyrazistego charakteru. Duża ilość przypraw, z wędzoną papryką na czele, potrafi przeobrazić proste składniki w wyjątkowo aromatyczne i odżywcze danie – w tym przypadku zupę pożywną i wspaniale rozgrzewającą. Taką w dodatku, którą przygotuje się prosto i szybko(...)przecieru pomidorowego) 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego tłuszczu do smażenia /użyłam oleju kokosowego sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki czerwonej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 czubata łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kozieradki, po dużej szczypcie kuminu i kminku, ostra papryka i czarny pieprz do smaku, po 1 łyżeczce
Even Better FoodGulasz to tradycyjne węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może(...)wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona 1 szt, m ą ka pszenna 5 łyżek , majeranek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku
kulinarne odsłony patiSkładniki: 500 g pieczarek 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz, papryka wędzona mielona, papryka ostra mielona, natka pietruszki, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dorzucamy do naszego kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz(...)cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego
Moje-pitraszenieSmaczny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, obiad czy wczesną kolację. Kolorowo, dzięki sałacie, pomidorom, papryce, ogórkom i czerwonej cebuli (aż dziwne, że to się tam wszystko zmieściło;) Do tego delikatnie smażony kurczak w przyprawach i sosie pomidorowym słodko - kwaśnym. Takie tortille świetnie smakują z dodatkami różnych sosów, np. guacamole, salsą pomidorową, pikantnym dipem pomidorowym z chilli. Zdarzało mi się(...)Fantasia Dell'orto - Mioorto, kupiłam w Tesco) 1 cebula czerwona pokrojona w plasterki 1 pomidor pokrojony w plasterki mały zielony ogórek pokrojony w talarki (może być gruntowy) połowa żółtej papryki pokrojonej w cienkie paseczki 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę 4 łyżki sosu aioli (po łyżce na tortille) 350 g sosu słodko - kwaśnego kilka plasterków czerwonej papryczki chilli sól, pieprz
Zasmakuj Kuchnijednogarnkowa potrawa rodem z kuchni meksykańskiej albo - jak podają różne źródła - amerykańskiej, a dokładniej z pogranicza teksańsko-meksykańskiego (stąd określenie kuchnia Tex-Mex). Głównymi składnikami dania są różnego rodzaju papryka oraz mielone lub siekane mięso wołowe, pomidory, kukurydza, fasola oraz przyprawy (kumin, papryka, oregano). Moje chili con carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką(...)Składniki: 500g mięsa wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie 2-3 mięsiste pomidory obrane ze skórki) 1 marchew (opcjonalnie) 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 ząbki czosnku po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona), szczypta cayenne oliwa do smażenia Mięso pokroić
Obiad gotowybardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże piękne dni ☃️❄️ * woda- 2,5 litra * wołowina- 400 g * ziemniaki- 2 duże * cebula(...)papryka czerwona- 1 duża szt. * marchewka- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * koncentrat- 2 czubate łyżeczki * kasza pęczak- 1/3 szklanki* * listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć
Kraina Miodem Płynąca