Składniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć(...)marynacie z oleju, papryk, kucharka, przyprawy w płynie i schować do lodówki na 2 godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą
W Mojej Kuchni LubięPrzygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa. Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula świeża 15 dag kaszy owsianej sól,pieprz, słodka papryka(...)doprawienia kaszy olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy solą i słodką papryką. Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki. Na rozgrzany olej na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora w półplasterki. Podduszamy wszystko razem ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy też świeżego tymianku oraz
Z Majeczką w kuchniPyszny gulasz ostrość złamana słodkością marchewki i papryki. Bardzo fajny smak, polecam. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć, aż straci kolor surowizny. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodać do cebulki, smażyć chwileczkę. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię. Wymieszać i smażyć razem z marchewką i cebulką. Mięso musi stracić kolor surowizny(...)Doprawić solą i pieprzem. Podlać mięso wodą, tyle żeby mięsko było prawie przykryte. Dodać suszone grzybki, listki laurowe, paprykę chilli, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Doprawić do smaku solą. Papryki umyć, wyciąć gniazdka nasienne i pociąć w paski. Dodać paprykę do mięsa i gotować , aż wszystko zmięknie. Posypać natką
Kuchnia Pokoleńwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo. Ważne, aby papryka była kolorowa(...)wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej. 200g białego sera 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 pomarańczowej/żółtej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była
Di gotujeSkładniki (na 2-3 porcje): 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 papryka czerwona Pół puszki lub cała puszka kukurydzy konserwowej Ok. 200 g makaronu muszelki (drobne) przyprawy: curry, sól ziołowa, papryka słodka, pieprz czarny i pieprz ziołowy, zioła prowansalskie – ilość wg upodobania, można też dodać inne przyprawy Kilka łyżek śmietany 12% lub 18% Łyżka majonezu (nie jest konieczny) Przygotowanie(...)Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do odpowiedniej wielkości garnka. Przyprawić wg upodobania pieprzem, ziołami, papryką i curry oraz odrobiną soli. Wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Zagotuj wodę na makaron, lekko ją posól. Ugotuj makaron muszelki, uważając, by się nie rozgotował. Odcedzić na durszlaku i opłukać ciepłą
Anioszek w kuchniwątróbki z cebulą i papryką składniki dla czterech osób 750 g wątróbki drobiowej 2 niewielkie cebule 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu(najlepiej gęsiego) 1 łyżka miodu sól, pieprz szczypta majeranku gałązka szczypioru sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne(...)miejsce. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą wrzucamy masło i dodajemy cebulę (tylko ją szkląc). Do przeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy gęsi smalec ( w ostateczności dobry olej
Miód i pieprztypu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny: 3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek(...)kapusty białej albo włoskiej 1 czerwona papryka 1/2 młodej cukinii 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g dyni (po obraniu) 3 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz i cukier do smaku posiekana natka pietruszki olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki
Czerwień i błękitktóre zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego(...)liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy do smażenia pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku Przygotowanie: Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię
Bon appetit mon amieszybkie, słoneczne danie. Kompletny obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych na masową skalę(...)zbędnych fragmentów kości. Pomarańczę turlamy, dociskając ją dłonią do blatu, przecinamy w poprzek na pół i z owocu wyciskamy sok. Do soku z pomarańczy dodajemy płaską łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, płaską łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, łyżeczkę soli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchenmała zmiana a warto. Już nie wspomnę że luby ten sos dodaje do wszystkiego. Składniki (na 5 schaboszczaków) 5 kawałków schabowego (przynajmniej na tyle starczyło mi farszu) sól, pieprz, papryka słodka 2 małe jajka bułka tarta olej Na wierzch 250 g pieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu(...)worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekana w kostkę cebulę, podsmażamy. W międzyczasie dodajemy do cebuli sól i ostrą paprykę
Piekielna Kuchnia Patisporadycznie serwuję mięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! KARKÓWKA(...)PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 600 g karkówki 400 g ketchupu pikantnego 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszony majeranek suszony cząber Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 350 g piersi z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, papryka ostra mielona, sól, pieprz, oregano 4 średnie ziemniaki 1/2 papryki czerwonej Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (powinna powstać papka), doprawiamy solą, papryką, czosnkiem i oregano. Papryczkę chili kroimy w małe kawałeczki (bez nasion), cebulę w kosteczkę(...)podsmażamy na odrobinie oliwy, do momentu aż cebula ładnie się nam zeszkli. Następnie paprykę z cebulą dodajemy do soczewicy i gotujemy około 5 minut, pod koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę
Moje-pitraszenietylko śliwką ale również suszoną żurawiną. Spokojnie zdążycie go przygotować, by był gotowy na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Składniki 1kg schabu 500ml wody 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab(...)gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso. Naczynie z mięsem przykrywamy - tak, by był dostęp powietrza - i wsadzamy do lodówki na dolną półkę. Schab peklujemy 4 dni, codziennie obracamy
Gotowanie i blogowaniejedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz(...)jajka do panierki bułka tarta olej do smażenia słoiczek marynowanej papryki Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka
Gotowanie i blogowanieporę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa(...)litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę, chwilę razem smażyć. Mięso z cebulą, pieczarkami i papryką przełożyć do garnka
talerz przyjemności