papryka - 32566 przepisów (strona:101/2172)

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką 251

Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym

VioletoweKucharzenie
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 669

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki(...)oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty

W Mojej Kuchni Lubię
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 134

SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz do smaku około 1 szklanka wody do duszenia warzyw olej do smażenia ryby                                                                  PRZYGOTOWANIE :  Ryż

Kulinarne Fantazje Marioli
strogonow z wieprzowej polędwiczki 158

wtóre polędwiczka wieprzowa, jest parokrotnie tańsza od swego wołowego odpowiednika. składniki  dla czterech osób 700 g wieprzowej polędwiczki 0,4 kg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 100 ml słodkiej śmietany 2 niewielkie kiszone ogórki 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka domowego  maggi 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)szczypta ostrej papryki szczypta cukru sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Polędwiczkę kroimy w dość cienkie plastry, przekładamy je miski, oprószamy  pieprzem, solimy, oraz doprawiamy  łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy  łyżkę oliwy, dokładamy łyżkę masła i przesmażamy

Miód i pieprz
ciecierzyca i suszone pomidory w sałatce z kuskusem 115

parę minut pracy. Tylko tyle trzeba by cieszyć się daniem nie tylko bardzo zdrowym, lecz również niezwykle smacznym.  składniki  dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 8-9 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się  tutaj 1/3 pęczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka dymki duża garść oliwek zielonych(...)sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno dymkę i bazylię, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy dymkę delikatnie ją szkląc, oraz drobno posiekany czosnek. Teraz do cebuli dodajemy paprykę smażąc ją na średnim

Miód i pieprz
Roladki drobiowe ze szparagami 195

prezentują po przekrojeniu i w dodatku możemy je przygotować o każdej porze roku. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy(...)przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę i ser kroimy w paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi, po dwa kawałki papryki i sera żółtego. Roladki zwijamy składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach 164

zapiekane w kokilkach. Alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z kiełbasą i cebulą 2 duże jajka 1/2 małej kiełbasy np. śląskiej (ja użyłam kiełbasy drobiowej) 1/2 średniej cebuli 1/2 małej czerwonej papryki 3 łyżeczki śmietany 18% łyżka oleju do smażenia łyżeczka masła do wysmarowania kokilek szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać do temp(...)Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch

Bullio
Grzanki z pomidorami i papryką. 152

różnym przybraniem, najczęściej z tego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne.    GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ(...)Składniki: 1 długa bagietka 200 g pomidorków truskawkowych 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku oliwa sól  pieprz czarny pieprz ziołowy 1 łyżka świeżego rozmarynu           Sposób przyrządzania:             Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz z szynki z pomidorami 154

dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża  cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką(...)paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść

O kuchni z uczuciem
Strogonow drobiowy 96091

Strogonowa wszyscy znają, bardziej męskie danie, ale powiem Wam, że ten jest pyszny i sama ze smakiem zjadłam. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Troszkę przepis zmodyfikowałam, dodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :) Składniki na 3 porcje: 2 filety z kurczaka 2 cebule około 15 sztuk pieczarek 1 większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej(...)papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego) 250 ml bulionu drobiowego 250 ml passaty (sosu pomidorowego) 2 łyżki śmietany 30 % sól różowa pieprz masło klarowne do smażenia Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki

kruche babeczki
Naleśniki z kurczakiem na ostro 342

kurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, oliwa, awokado, zielona sałata, podwójna pierś z kurczaka(...)tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka smażymy na oliwie. Papryki i cebulę myjemy i kroimy w paski, czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę podsmażamy, dodajemy czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, oregano, sól, pieprz, ketchup i całość musimy zagotować. Awokado obieramy

paapilotkaa
Zupa meksykańska 224

posypaniu żółtym serem ;-)   Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera, sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w   kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu.   Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i razem z odcedzoną

Passion of Cooking
Papryka marynowana z rozmarynem i miodem do słoików na zimę 100

Tradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie ! Składniki: 6 papryk czerwonych 6 papryk pomarańczowych 8 ząbków czosnku 8 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 11/2 szklanki octu 200 ml miodu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka nasion gorczycy ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdka nasienne, następnie pokroić w paski i przełożyć(...)wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać paprykę, dodać pokrojony czosnek i po gałązce rozmarynu, Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Jak szybko i sprawnie zdjąć skórkę z papryki? 154

Pieczona papryka dodana do gulaszu, zupy, czy innego dania dodaje aromat, który nie powstanie gdy dodasz ją pokrojoną surową, smażoną czy ugotowaną. Pięknie pachnie, dodatkowo ma inną zaletę - łatwo zdjąć z niej skórkę. Do zup czy innych dań dodaję często paprykę ze skórką, jednak jak ma się dzieci taką skórkę (tak jak z pomidora) warto zdjąć. Potrzebujesz: piekarnik:), papryki, folię(...)żywności lub papierową torebkę (często są w supermarketach przy pieczywie), papier do pieczenia. Co należy zrobić? Umyj papryki, rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C, ułóż papryki na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut aż skórka papryki będzie brązowa / czasem lekko czarna. Po tym czasie owiń każdą z nich pojedynczo folią lub włóż wszystkie do papierowej torebki. Odczekaj

Zasmakuj Kuchni
Zupa gulaszowa z warzywami 195

Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową,  warzywną  zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki smalcu do smażenia (olej) 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania