Przepis na takie mięso pokazywałam Wam na początku stycznia ( tutaj ). Składniki: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) kilka liści sałaty lodowej szarpana wieprzowina 1 kg mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule 1/2 ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier papryka słodka i ostra olej Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną(...)oleju. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie przyprawione mocno mięso przesmażyć w szybkowarze. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w piórka. Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać puszkę pomidorów, pokrojoną paprykę, cebulę, obrany czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Dolać 1 szklankę wody. Wszystko przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pokrywę od szybkowaru zamknąć
UgotowaćPrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe(...)serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso
Di gotujepodudzia, które udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri(...)piri) 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 cukinia 1 cebule 2 czerwone papryki kiełbasa ok 30dkg 1 puszka pomidorów dawtona sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 30 ml oleju Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy i podsmażamy,dodajemy olej i dodajemy cebulę. Dodajemy pokrojoną(...)paprykę i cukinię. Chwilę smażymy razem. Na patelnie wrzucamy pomidory z puszki a następnie wlewamy szklankę wody. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepodaję Wam wersję bez tej kiełbasy. Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej. Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 3 średnie pomidory 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki 1/2 szklanki wody 2 liście laurowe 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju sól pieprz Podudzia(...)kurczaka z każdej strony. Na osobnej patelni wlać olej i zrumienić delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, a na koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Wszystko przełożyć do mięsa, dodać papryki pokrojone w paseczki i pomidory pokrojone w kostkę, liść laurowy, doprawić solą , papryką wędzoną i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. kurczak
O kuchni z uczuciemGulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz(...)oleju. Gdy będzie rumiane, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać posiekane w kosteczkę papryki i zalać wszystko gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozostawić na 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wino i wszystkie przyprawy, dusić jeszcze
Świat Domowej Kuchnidelikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Dipy: duży kubek(...)jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu pikantnego słodka i ostra papryka 3 łyżki siekanego koperku Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem
Smakołyki Asiwarzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni, a u nas na bieżąco są uzupełniane. Do przygotowania gulaszu wykorzystałam również moje(...)ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu lub ½ kostki warzywnej rozpuszczonej w 300 ml wody (np. bulion warzywny Winiary) Sól i pieprz młotkowany do smaku 1 łyżeczka ostrej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędzie nie bez znaczenia dla stanu naszej kieszeni. składniki dla sześciu osób 1 kg piersi z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 100 ml słodkiej śmietany 2 kiszone, niewielkie ogórki 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki domowego maggi 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta(...)ostrej papryki szczypta cukru sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w dość cienkie podłużne paski, przekładamy je miski, oprószamy pieprzem, solimy, oraz doprawiamy łyżką octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy łyżkę oleju, dokładamy łyżkę masła i przesmażamy
Miód i pieprzmarchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko(...)vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości
Bajeczna Kuchniasię je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 gram chudego boczku surowego 1-2 duża cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka Marynata : 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do szaszłyków 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku 1/4 szklanki oleju Dodatkowo(...)Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły na grillu. Nadziewamy mięso na przemian z cebulą i papryką. Grillujemy do miękkości mięsa
Bajeczna KuchniaSkładniki 600 g łopatki lub szynki 20 dag pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula 2- 3 duże ziemniaki Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili ) Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić(...)plasterki, podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę w kostkę lub paski, podsmażyć i dodać gdy mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować wszystko razem aż do miękkości ziemniaka. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę chili , magi, pieprz, i kminek i słodką paprykę. Zupę można lekko
Darcia w kuchniSkładniki na sos: 800 g szynki wieprzowej 4 duże cebule 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy sól pieprz wegeta papryka ostra mąka składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam(...)się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut
Darcia w kuchniSkładniki: ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 10 mniejsze, papryka 4 różne/większe, natka pietruszki 1/2 pęczka pieczarki obrać ze skórki(...)pokroić na kawałki, papryki oczyścić z pestek i pokroić na kawałki, cebule pokroić w kostkę grubszą, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, piersi pokroić w średnią kostkę na oleju podsmażyć piersi, posypać paprykami, kucharkiem wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu wsypać pieczrki, paprykę, zamieszać i podsmażać na większym ogniu z 2 minuty zmniejszyć ogień, dodać przyprawę
W Mojej Kuchni Lubięrobimy je w domu. I powiem Wam, że smakiem i wyglądem przypominają te, które możemy kupić. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze to można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!! Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki(...)soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. mleka Panierka: mąka pszenna Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy
Passion of Cooking