Pomarańczowy batat pełen beta karotenu nasyci Was w zdrowym tonie. Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego bądź jesteś na diecie to taki mus przypominający obiadki dla dzieci jest idealnym rozwiązaniem. Batat z łatwością zabija głód a dodatek soku z pomarańczy, limonki i świeżego imbiru ze szczyptą cynamonu dołoży sporą porcję witamin i minerałów. Polecam zapisać przepis na dni gdy chcemy dać(...)przekładamy do pojemnika od blendera. 3/ Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i połowy limonki i przelewamy do pojemnika z batatem. Dodajemy cynamon, kawałki imbiru, łyżeczkę ksylitolu i miksujemy na mus 4/ Przelewamy do miseczki i posypujemy suszoną żurawiną. SMACZNEGO i NA ZDROWIE
Kuchnia PROzdrowotnasię nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Torcik jest zdecydowanie lekki, smaczny i jak najbardziej dedykowany dzieciom. Bardzo polecam. Składniki na biszkopt: 5 jajek 180 g cukru(...)ubijamy na sztywna pianę, uważając żeby jej nie przebić. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy delikatnie partiami do utartego serka i mieszamy szpatułką do połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem
Made By Mom And Sonwiem? A bo zostawiłam odrobinkę na spróbowanie :) Dżem jest bez dodatku cukru, słodycz zapewnia mu stewia, ponad to, aby konsystencja była "galaretkowata" dodałam agaru. Najpierw zrobiłam dżemik z samego musu, a następnie ze skórek, a tak, żeby niczego nie marnować :) Zdrowy, dietetyczny, bez konserwantów dżemik na pewno poprawi nam humor w pochmurne zimowe dni :) Składniki (3 małe słoiczki(...)starannie opłukać i wrzucić na patelnie. Smażyć do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dolewać wody. Gotowe owoce przecierać przez sito, aby uzyskać sam mus. We wrzątku przygotować roztwór agaru (instrukcje podane są na opakowaniu). Zagotować mus jagodowy, dodać stewię i roztwór agaru pozostawiając 2 łyżeczki na dżem ze skórek. Tak wiem, dziwnie to brzmi
Zdrowie na języku :Pswoje prawa, więc kontrolujcie czy są już złote. Mitem jest, że jak się otworzy to klapną. Otwierałam i nie klapnęły.Ptysie studzicie i zabieracie się za mus.Potrzebujemy na mus:2 ładne awokadosok z połowy cytrynyser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na cośodtłuszczonego typu kanapkowego)pęczek szczypiorkujedna cebula czerwona drobno pokrojonadwie łyżki jogurtu naturalnegoząbek czosnkusól, pieprzSer oraz(...)obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku.Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie pół plasterka świeżego ogórka.Proste, pyszne
ladykitchenwarzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się(...)Składniki:200 g masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej żurawinySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.Dynię i jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około
Słodkie PrzyjemnościZnakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce(...)wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski
Stare GaryDziś mam dla Was wspaniały deser , który zachwyci nie tyko podniebienie , ale i oczy! Zarówno dzieci , jak i dorośli będą zachwyceni móc zjeść kwiatka ;)Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo ( którymi jakiś czas temu dogodził mi bdsklep.pl sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem!Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki :- waflowa miseczka(...)łyżki– cukier puder – 1 łyżkaSposób przyrządzenia:Rabarbar kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do garnka dodając 2 łyżki wody. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż zrobi się mus. Odstawiamy do wystudzenia.Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno
Ostra na Słodkowiększą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek(...)dostatek ;) Mus jabłkowy: jabłka kroimy na kawałki, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy. Przed wyłożeniem go na ciasto należy przestudzić. Na koniec wałkujemy pozostałą 1/3 część ciasta i umieszczamy na mus. Możemy także utworzyć na wierzchu kratkę z wykrojonych pasków ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
upichciclekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku . Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny . Biszkopt: Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny , zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek ) . Ciasto(...)piekłem w formie o średnicy 28 cm i wysokości 6 cm. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Truskawki pozbawić szypułek i umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić
Food Squarejeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również na Święta! Składniki na spód: 200 g ciastek oreo 30 g roztopionego masła(...)najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę
Food Squarepieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych) galaretka (u mnie wiśniowa) 1 łyżka żelatyny(...)stężało. Masa budyniowa : Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny. Mus truskawkowy: 2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia. Warstwy : I. Biszkopt II. Masa serowa
charlotte gotujeliczę, że niczego nie pominęłam. Składniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego pół laski wanilii lub cukier waniliowy 5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy: 1 galaretka ananasowa 1 łyżka żelatyny puszka ananasów Składniki na spód: 3 duże jaja szczypta soli pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao pół szklanki cukru(...)wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy ananasy z puszki kroimy na kawałki i blenderem robimy z nich mus. Galaretkę i żelatynę zalewamy ok pół szklanki zimnej wody i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie wstawiamy to do mikrofali na najwyższą moc, na minutę. Wyjmujemy i mieszamy
Malinowe PocałunkiExquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy. 4 białka 6 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka żelatyny w proszku Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała. Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy(...)końcu żelatynę. Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową. Mus kakaowy. 10dag masła 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru 3 jajka Masło roztopić w łaźni wodnej. Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy. Skorupki
Kulinarny karnet Christopheraschłodzić 30 minut w lodówce formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić MUS WIŚNIOWY - wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył - wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem(...)mus, ponownie podgrzać na małym ogniu - mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia (z 400g wydrylowanych wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu) MASA SEROWA - temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni - składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej
Smakołyki BerenikiSkładniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę. Przepis na mus: Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia
Emcia Pichci