mus - 6353 przepisów (strona:56/424)

Zdrowo i na słodko, czyli mus czekoladowy z banana i awokado 294

się pyszne, czekoladowe desery. Dzisiaj pokażę Wam, jak zaspokoić swój słodki apetyt :). Idealną alternatywą dla ciężkich, wysokosłodzonych deserów  może być lekki, zdrowy i wcale nie mniej smaczny domowy mus czekoladowy. Co ciekawe, przygotowanie jego jest banalnie proste. Może on stanowić oddzielny deser lub być stosowany jako dodatek no naleśników, gofrów, itp.. Jeśli właśnie macie chrapkę na nutkę słodkości(...)agawy lub inny słodzik (do smaku) opcjonalnie mleko (roślinne lub krowie) Przygotowanie: Obierz banana i awokado. Umieść banana i awokado w pojemniku. Dodaj kakao. Miksuj blenderem na gładki mus. Skosztuj i w razie potrzeby posłodź. Jeśli mus jest dla Ciebie zbyt gęsty dodaj ok 1 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego). Teraz włóż mus do pucharka i przyozdób świeżymi owocami

Smiling Shrimp
Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. 397

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka , czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016. Truskawkowa kostka – Składniki: Składniki na biszkopt: 3 czubate łyżki mąki 1 czubata łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę(...)300ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki na mus truskawkowy: 350g mrożonych truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 czubata łyżka cukru pudru   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Truskawkowa kostka – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać cukier i miksować do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia

Kulinarne Przeboje
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 171

Dzień dobry! Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka(...)strużkiem czekoladę do masy. Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szarlotka kajmakowa 292

macie innego wyjścia jak zrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem(...)talerz oddzielając je od siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją aż się rozpuści

Kuchenne Wariacje
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 247

czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy do przepisu:    Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego(...)główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy  mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina pół garści listków świeżego tymianku ( lub innych ulubionych ziół) świeżo

Symfonia Smaków
Cytrynowo- waniliowa panna cotta z musem z mango 196

Kolejna odsłona panna cotty w wersji fit. Bazą do zrobienia tego deseru jest jogurt naturalny i ulubione mleko roślinne. Wystarczy odpowiednioje doprawić i polać cudownym musem z dojrzałego mango, aby uzyskać obłędnie wyglądający i jeszcze lepiej smakujący deser. SKŁADNIKI (4 porcje) panna cotta 800 g jogurtu naturalnego 150-200 ml mleka sojowego waniliowego ( lub innego ulubionego) 3 kopiaste łyżki ksylitolu(...)erytrolu (można więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej 1 łyżka ekstraktu cytrynowego lub 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok z 1/2 cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia

DefinicjaSmaku
Deser z chia i musem owocowym 150

Pudding z chia, musem z banana i brzoskwiń, posmakuje nawet wybrednym łasuchom. Polecam wszystkim,  nie tylko osobom ceniącym zdrowe odżywianie.  Deser jest smaczny, zasmakuje także dzieciaczkom;)   Nasionka chia kupicie tutaj KLIK 200 ml napoju sojowego  3 łyżki nasion chia kupisz tutaj KLIK 1 banan  4 brzoskwinie  1 szklanka borówki amerykańskiej(...)odstawiam do lodówki  ( przynajmniej na 2 godziny) ja zostawiam na noc.  Banana i brzoskwinie obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do owoców jogurt i rozdrabniam blenderem, na mus .  Do pucharków nakładam po 1-2 łyżki borówek, na to parę łyżek musu i pudding z chia. Na wierzch mus bananowo brzoskwiniowy i łyżeczka konfitury. Podaję od razu. Smacznego

Takie tam pichcenie
Tarta z musem z mango i borówkami 202

samym dniu, zanim spotkałam się z rozgrzaną brytfanką, powstała tarta. Lekka, niesłodka, z mango i borówkami amerykańskimi. Prosta w robieniu, wymagająca paru godzin w lodówce. Przed państwem: TARTA Z MUSEM Z MANGO I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Na spód do tarty potrzebujemy: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia(...)ogródku. Tartę z kamyczkami wsadzamy na nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Wyciągamy, ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczony spód studzimy. Na wystudzony wylewamy mus. PS. Takie ciasto nadaje się również do szarlotki, jednak trzeba go wcześniej podpiec 10 min w 190 stopniach. Mus z mango: puszka pulpy z mango lub 3 duże owoce zmiksowane

ladykitchen
Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni francuskiej 137

skojarzenia. Po pierwsze suflet - danie przedstawiane jako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale w smaku... orgazm dla kubków smakowych. Drugim sztandarowym deserem francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej(...)składników.  Ostatnim etapem jest dodanie piany z białek do reszty masy i delikatne wymieszanie. Nigdy, absolutnie nigdy, nie wolno zrobić tego odwrotnie, bo wtedy dokonamy morderstwa na puszystości musu. A pozbawiony puszystości mus czekoladowy nie zasługuje na skonsumowanie, to gwałt na tradycji.  Po właściwym połączeniu składników, przekładamy masę do kokilek i zostawiamy je w lodówce na godzinę

Życie zamknięte w smaku
Mus rabarbarowy 132

Mus rabarbarowy Skład: - 2-3 sztuki rabarbaru - 1-2 łyżki cukru   do smażenia: - masło   dodatki: - przekąska owsiano-orkiszowa ToPfit Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na kawałki grubości 1,0-0,5 cm. W garnuszku podgrzewam odrobinę masła i smażę na nim rabarbar z dodatkiem cukru. Dodaję go zależnie od tego(...)kwaśny ma pozostać mus. Smażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego. [ opinia:   przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki

Kuchnia co dnia
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 179

Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to cudowne nadzienie do naleśników. Mus jest słodko-kwaśny, zdrowy i pyszny, w połączeniu z orkiszowymi naleśnikami, listkami mięty oraz jogurtem naturalnym smakuje wybornie! ;) SKŁADNIKI (10-15 naleśników) naleśniki jajko 150g mąki orkiszowej 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego mus 2 łodygi rabarbaru(...)kawałki o grubości ok. 1 cm i przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy

DefinicjaSmaku
Panna Cotta z musem ananasowym 98

Dzisiaj czas na kolejny włoski klasyk z egzotycznym akcentem, którym jest panna cotta z musem ananasowym   Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - opakowanie cukru waniliowego Mus: - puszka ananasów - 20ml syropu ananasowego z puszki - 3 łyżeczki cukru Powyższa ilość składników wystarcza na 4 małe pucharki. No to do roboty. Zacząłem od wlania do garnka śmietanki(...)palnika i dosypałem żelatyny jednocześnie mieszając. Po połączeniu żelatyny z mlekiem napełniłem pucharki tak 2/3 ich wysokości i zostawiłem do stężenia. Po około dwóch godzinach zabrałem się za mus. Wygrzebałem z puszki wszystkie ananasy, które zblendowałem jednocześnie dosypując 2 łyżki cukru i dolewając syrop. W wielu przepisach była opcja z żelatyna ale ja nie chciałem aby to była druga taka

Kuchenne Wariacje
Pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym 165

Małe co nie co na słodki obiadek czyli pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym. Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy(...)cieńsze na których środek nakładamy po łyżce serka Almette i sklejamy w małą saszetkę. Saszetki wrzucamy na gotującą się wodę i je zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Obieramy jabłko i dusimy chwilę razem z figą i cukrem. Kiedy jabłko zmięknie całość blendujemy na jednolitą masę. Po ugotowaniu pierożków nakładamy razem z ciepłym musem

Kuchenne Wariacje
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 153

podzielić się przepisem z innymi, którzy nie mieli okazji go spróbować Składniki: 1. Biszkopt czekoladowy: - 3 białka - 80g cukru - 3 żółtka - 60g masła - 250g czekolady deserowej 2. Mus czekoladowy: - 25g cukru - 2 żółtka - 40ml wody - 150g czekolady deserowej - 200ml śmietanki 30% UHT 3. Kruszonka migdałowa - 80g mąki pszennej - 80g mączki migdałowej - 90g masła - 80g cukru pudru - 1 limonka (skórka(...)kamieniu. Następnie nożem lub łopatką podważamy rozsmarowaną czekoladę i jeszcze plastyczną rolujemy w tulejkę pozostawiając do całkowitego zastygnięcia. Tak przygotowane kołnierze wstawiamy do lodówki. Czwartym elementem deseru jest mus czekoladowy. Wodę z cukrem zagotowujemy. Kiedy zacznie się robić nam syrop zalewamy nim żółtka umieszczone w misce nad parą i intensywnie ubijamy do momentu aż żółtka się napowietrzą. Potem ubijamy śmietankę

Kuchenne Wariacje
Deser budyniowy a'la szarlotka 191

odbyć sentymentalną podróż do czasów, kiedy dość często królował na naszych stołach. Sama nie wiem, dlaczego został zepchnięty w kąt... Zatem, kto lubi budyń? Do tego herbatniki? I mus jabłkowy? A jeśli lubicie wszystkie trzy to ten deser jest dla Was:) Deser można przygotować w dwóch smakach - waniliowym i czekoladowym. Ja osobiście preferuje wersję waniliową, ale męska część mojej rodziny(...)jabłecznik z budyniem:) I najlepiej prosto z lodówki - dobrze schłodzone:)  Składniki na 2 duże porcje opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru pół słoika musu jabłkowego około 80 g herbatników Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządzić budyń. Trochę gorącego budyniu wlać na dno miseczek. Na to ułożyć warstwę herbatników

My simple kitchen