Kolejna odsłona pysznych naleśników odsmażanych z musem truskawkowym, domowej roboty . Idealna propozycja na nie banalny podwieczorek. Polecam. Masz ochotę? Zapraszam :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK: Naleśniki 1.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki(...)mąki gryczanej 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju 1 jajko 1 szklanka ziemnego mleka 1 szklanka zimnej wody gazowanej Mus 15 truskawek 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Składniki naleśników dokładnie łączymy za pomocą miksera. Smażymy naleśniki na odrobinie oleju ,na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto. Międzyczasie robimy mus. Truskawki myjemy,obieramy
Gotowanie Patkismakiem kokosu. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut. 2. Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia
Szalona Kuchnia EwelinyObłędny sernik. Orzeźwiający, kremowy, po prostu pyszny. Smak, którego szybko się nie zapomina. Klasyczna masa serowa jest mokra, mazista, delikatna, taka jak lubię. A mus... Mus cytrynowy jest po prostu świetny. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu(...)przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na spód. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Mus cytrynowy: 275 g śmietany kremówki 30% 125 g serka macsarpone 2,5 łyżeczki żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego Żelatynę zalać niewielką ilością wody
Domowa cukiernia Ewygodzinie wyciągam formę z zamrażalnika i wylewam kolejną, borówkową warstwę sernika. 15 Znowu wstawiam formę do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. 16 Pozostałą cześć borówek miksuję na mus i ponownie podgrzewam dodając ok. 20 ml wody. 17 W szklance w 2 łyżkach zimnej wody mieszam 1 łyżeczkę skrobi. 18 Do podgrzanego musu borówkowego dodaję rozmieszaną w wodzie skrobię i podgrzewam(...)cały czas intensywnie mieszając, aż mus zacznie się żelować. Masa powinna mieć konsystencję lejącego się kisielu. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta trzeba dodać trochę wody i rozmieszać już bez podgrzewania. 19 Pozostawiam żelowany mus borówkowy do kompletnego wystudzenia. 20 Po godzinie wyciągam ciasto i polewam je równomiernie masą borówkową. 21 Formę wstawiam na około 2 godziny do zamrażalnika
Book of spellsTradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin. Składniki: 1l mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g masła około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus malinowy: 400g malin 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny(...)zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników. 3. Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie
Szalona Kuchnia Ewelinynigdy mi się nie znudzi. W ten kolejny upalny , tym razem sierpniowy piątek , zapraszam na szarlotkę , która wyjdzie każdemu , nawet początkującemu cukiernikowi :) Szarlotka na kruchym spodzie z musem z jabłek ( ja dałam zielone) z dodatkiem ekstraktu waniliowego ...Niebo w gębie :) Zapraszam :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie(...)Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy aż powstanie mus. W chwili kiedy sok wyparuje możemy zdjąć z palnika. Mus musi ostygnąć. Wyjmujemy ciasto. Foremki( ja użyłam 24 cm na 24 cm), wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy a następnie
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek 👌 1 łyżeczka cynamonu 👌 2/3 szkl. wody 👌 4 łyżki cukru brązowego WYKONANIE: Ciasto: Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek(...)około pól godziny. Pianka: Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę. Mus: Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około
RITA food channelilość mleka gotujemy razem z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy kaszowo - mleczny mix i energicznie mieszamy, gotujemy przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na mus. Odkładamy kilka łyżek musu do dekoracji. Zimą kaszę również blendujemy, dodając stopniowo truskawkowy mus. Gdy pięknie się połączą przekładamy do pucharków, dekorujemy odłożonym musem, świeżymi truskawkami i listkami mięty
Ale Pyszka!użyć też ręcznego miksera. Gotową masę wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy. Do kolejnej porcji sera dodajemy 1 łyżkę przygotowanego wcześniej musu jagodowego i mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę. Wlewamy(...)przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy. Do kolejnej porcji sera dodajemy 3 duże łyżki musu jagodowego i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę. Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy
Ciastkozercylatach przygotować taki torcik porzeczkowy, który miałyby jeść również dzieci (Zajadały się, że hoho!), dlatego zaszalałam i wykonałam go w kolorach czerwonej porzeczki. warstwy ciasta również są przełożone musem porzeczkowym, co nadało ciastu świetny smak. Przełamał on słodkość masy jajecznej i bitej śmietany. Potrzebujemy: Ciasto: 6 jaj 240 g mąki pszennej 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)barwniki spożywcze w proszku (zielony i czerwony), u mnie ze sklepu Amus Krem: 250 g masła 3 jaja 150 g cukru Mus porzeczkowy: 500 g czerwonej porzeczki 1/2 szklanki cukru Bita śmietana: 660 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze w proszku (zielony i czerwony), u mnie ze sklepu Amus Ponadto: ozdoby cukiernicze Fiddes Payne
MamaOskarkacukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić do stężenia. Składniki na musy czekoladowe: • 1 jajko + 1 żółtko (2 żółtka i 1 białko) • 4 płaskie łyżki cukru pudru • 60 ml śmietanki 30% • 30 g masła • 50 g białej czekolady • 50 g gorzkiej ciemnej(...)pozostałą drugą połowę cukru pudru i ubijamy jeszcze ok 1 min do momentu gdy białko zrobi się błyszczące i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i gorzkiej czekolady. Na stężałe galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia
KUCHNIA POLSKAwielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki cukru trzcinowego krem jasny: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej(...)wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Jak lekko przestygnie ale będzie jeszcze płynna dodaję do niej dwie łyżki śmietany i mieszam. Wlewam do śmietany pozostałej cały czas miksując, wlewam mus truskawkowy. Wstawiam do lodówki aż lekko stężeje. Krem ciemny: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mus truskawkowy. Do letniej galaretki płynnej dodaje dwie łyżki
wesoła kuchniapyszne tv, czy jakoś tak, na którym zobaczyłam ten deser. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam w lodówce. Zrobiłam, ale efekt nie do końca mnie usatysfakcjonował, bo konsystencja musu jak dla mnie wyszła za sztywna. kilka dni potem zrobiłam dwie próby, znaczy się dwa takie deserki, tylko tu zamieniłam spód ciasteczkowy z proporcjami jakie lubię, czyli spód, który(...)pokruszy się podczas krojenia i ilość żelatyny znacznie zmniejszyłam. W efekcie końcowym użyłam jej o połowę mniej, deser nadal świetnie zachowuje kształt, ale konsystencja bardziej przypomina mus, a nie czekoladową galaretkę, takie miałam skojarzenie po pierwszym razie. Tak czy siak, przepis jest wart polecenia, bo smak podbił kubki smakowe Młodego, a efekt końcowy podbił moje kubki smakowe :) Do tego cały
Blondynka Gotujemasę wykładamy równomiernie na wystudzonym cieście. Wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć możemy przy pomocy grzebienia cukierniczego utworzyć wzorek i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. składniki na mus truskawkowy: ok. 750 g truskawek 50 g cukru pudru lub do smaku 25 g żelatyny ok. 80 ml wody wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie razem(...)szklaneczką wkładamy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, odsączamy na nadmiaru wody. Dodajemy cukier i miksujemy np. blenderem na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Gotowy mus wylewamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. świeżymi truskawkami, bitą śmietaną
Domowy Smak Jedzeniazagotować w rondelku (z cukrem). Dodać proszek galaretek, dobrze wymieszać i schłodzić do temp. pokojowej. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do reszty musu z truskawek - całość wymieszać. Musem zalej herbatniki i wstaw na ok. 2 godziny do zamrażarki. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder - wyłóż(...)mus i wyrównaj masę. Ciasto wstaw do lodówki a przed podaniem udekoruj truskawkami, migdałami i posiekaną czekoladą. Ps. Ciasto należy podawać mocno schłodzone
Alutka-Gotuje