mus - 6353 przepisów (strona:58/424)

SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” – nowy cykl na blogu 75

już od kilku lat, Ostra na Słodko to niekwestionowana królowa serników ( hehehe żarcik! ). Ciemny, kruchy spód przypominający znane wszystkim ciasteczka Oreo, pokryty obłędnie kremową masą serową i nieziemsko puszystym musem z mlecznej czekolady tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Koniecznie musicie to spróbować! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki – 200 g * kakao czarne Intense – 1 czubata(...)śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 3 szt * cukier drobny – 6-7 łyżek * pasta waniliowa – 1 łyżeczka ( dostępna TUTAJ -KLIK! ) * mąka pszenna – 3 łyżki MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY: * CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 220 g ( dostępna TUTAJ – KLIK! ) * woda – 2 łyżki * masło min.82% – 30 g * białko – 3 szt * żółtko

Ostra na Słodko
Mus truskawkowo-rabarbarowy 81

słoiku tak, aby można było się nim delektować również w zimowe wieczory. Sam rabarbar jest kwaśny. Ponieważ idealnie komponuje się z truskawkami, połączyłam oba smaki i wyszedł pyszny, aksamitny mus. Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników, kanapek jak również do ciast. Składniki 2 kg rabarbaru 2,5 kg truskawek 2 szkl. cukru Krok po Kroku 1 Umyte i oczyszczone truskawki(...)masą truskawkową i smażymy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (proponuje aby przed wekowaniem skosztować, a jeśli uznacie że jest zbyt kwaśny to należy dodać jeszcze trochę cukru). 4 Mus przekładamy do uprzednio wyparzonych słoików i wekujemy przez 15 min. Czynność powtarzamy następnego dnia, co da nam gwarancję, że nic się nie stanie z musem przez kolejne miesiące. Życzę smacznego! Interesujesz

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bezowe jajka sadzone 112

wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy porcjami ubitą pianę formując kształt jajka (ok.2 łyżki na porcję) U dołu za pomocą łyżki robimy dołek miejsce  które po upieczeniu  wypełnimy musem z mango. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić(...)wsypać galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i wystudzić.  Do blendera przekładamy odcedzone z zalewy mango/brzoskwinie wlać połowę !!! schłodzonej ale nie stężałej galaretki  całość zmiksować na jednolity mus. Dołki wystudzonej bezy wypełniamy lekko tężejącym musem  i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Z pozostałej połowy galaretki i musu możemy przygotować np. mini serniczki na zimno. Smacznego

Andzia Pichci
Torcik walentynkowy 122

Walentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla leniuchów - uda się każdemu. SKŁADNIKI Masa serowa: 450 g sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny,  1/3 szkl. wrzątku(...)Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Dodatkowo: podłużne i okrągłe biszkopty, sok malinowy  WYKONANIE Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem.   Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg

słodki bratek
Tort z czarną porzeczką 77

stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 1 czekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką(...)delikatnie. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam. Do ozdobienia tortu wykorzystałam

Słodki sentyment
Ciasto biedronka 296

Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość(...)studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy *** *** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony

Blog z Apetytem
Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru 136

laktozy i bez jajek, no i oczywiście osoby na wiecznej diecie – więc deser bez białej mąki i bez białego cukru był mile widziany. Niestety zabrakło porcji na dokładki. Mus na bazie awokado jest obłędnie kremowy i pyszny. Dzięki kakao i zbożowej Ince nie ma “warzywnego smaku” – jest po prostu czekoladowy. Ja swój słodzę syropem daktylowym(...)mega prostą kawę frappę na bazie Inki, która jest w cieście – na upał idealna – można użyć klasycznej lub smakowej – u mnie ulubiona karmelowa. Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru: 5-6 awokado (koniecznie bardzo dojrzałe – w środku miękkie) 2 banany (także bardzo dojrzałe – muszą mieć już ciemne

Poezja smaku
Wiśniowa fantazja 399

Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną(...)żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony

Blog z Apetytem
Jogurtowo-truskawkowa FIT pianka 127

jogurtu naturalnego 1 szklanka (250 g) świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) 2 łyżki (30g) ksylitolu 3 łyżeczki (15 g) żelatyny 1/4 szklanki (60-70 ml) gorącej wody Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) 1 łyżka (15 g) ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: świeże, letnie owoce do podania np.: poziomki, borówki, jagody, maliny itp. Instructions Pianka(...)dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia. Na koniec przygotowaną masę jogurtowo-truskawkową rozlać do szklaneczek i odstawić do stężenia na kilka godzin. Mus truskawkowy: Truskawki z ksylitolem (opcjonalnie) zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Gotową piankę podawać z musem truskawkowym oraz ulubionymi, sezonowymi owocami. Artykuł Jogurtowo-truskawkowa FIT pianka pochodzi z serwisu

Fitsweet.me
Porzeczkowa pokusa 112

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka poziomkowa 1/2 szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny
Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym. 181

drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami każdy będzie zachwycony. U mnie szybciej znikały niż były smażone. Polecam, zróbcie koniecznie. Zaskoczcie rodzinę pysznym drugim śniadaniem. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta(...)soli 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 250 ml zimnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na mus: 25 dag świeżych truskawek cukier do smaku Dodatkowo: margaryna do smażenia bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych: 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce

Izabelawkuchni
Sorbet ananasowy 104

ewentualnie miód (ja pominęłam) Najpierw zajmujemy się ananasem. Obieramy go ze skóry i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie(...)instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki. Smacznego P.S. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie

PatiGotuje
Mrożona kawa truskawkowa 74

także wieczorami, gdy mogę odpocząć na tarasie. Nie ukrywam, że ostatnio zaczęłam eksperymentować ze smakami kaw. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystam ile mogę – okazało się, że mus truskawkowy świetnie pasuje do kawy. Dodając go do mrożonej kawy otrzymacie lekki, mrożony deser – pycha. Jeśli użyjemy roślinnego mleka – np. kokosowego smak może być jeszcze ciekawszy(...)lodu, aby szybko ją schłodzić i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z miodem lub ksylitolem na gładko (można też dokładnie rozgnieść widelcem). Mus truskawkowy wlewamy na dno wysokiej szklanki. Bardzo powoli wlewamy mleko prosto z lodówki, lejąc je nie bezpośrednio na mus, ale po łyżeczce, dzięki czemu zachowamy warstwy. Na końcu wlewamy delikatnie

Poezja smaku
Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców 138

sprawdzony przepis. To doskonały patent, zwłaszcza dla niejadków. Ciasto Kubuś – składniki Ciasto: -4 jajka + 2 żółtka -ponad połowa szklanki cukru -40 g mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru(...)temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy

Arbuziaki
Kolorowe deserki truskawkowe 439

Deserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania