już od kilku lat, Ostra na Słodko to niekwestionowana królowa serników ( hehehe żarcik! ). Ciemny, kruchy spód przypominający znane wszystkim ciasteczka Oreo, pokryty obłędnie kremową masą serową i nieziemsko puszystym musem z mlecznej czekolady tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Koniecznie musicie to spróbować! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki – 200 g * kakao czarne Intense – 1 czubata(...)śmietana 36% – 250 ml * jajko L – 3 szt * cukier drobny – 6-7 łyżek * pasta waniliowa – 1 łyżeczka ( dostępna TUTAJ -KLIK! ) * mąka pszenna – 3 łyżki MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY: * CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 220 g ( dostępna TUTAJ – KLIK! ) * woda – 2 łyżki * masło min.82% – 30 g * białko – 3 szt * żółtko
Ostra na Słodkosłoiku tak, aby można było się nim delektować również w zimowe wieczory. Sam rabarbar jest kwaśny. Ponieważ idealnie komponuje się z truskawkami, połączyłam oba smaki i wyszedł pyszny, aksamitny mus. Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników, kanapek jak również do ciast. Składniki 2 kg rabarbaru 2,5 kg truskawek 2 szkl. cukru Krok po Kroku 1 Umyte i oczyszczone truskawki(...)masą truskawkową i smażymy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (proponuje aby przed wekowaniem skosztować, a jeśli uznacie że jest zbyt kwaśny to należy dodać jeszcze trochę cukru). 4 Mus przekładamy do uprzednio wyparzonych słoików i wekujemy przez 15 min. Czynność powtarzamy następnego dnia, co da nam gwarancję, że nic się nie stanie z musem przez kolejne miesiące. Życzę smacznego! Interesujesz
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy porcjami ubitą pianę formując kształt jajka (ok.2 łyżki na porcję) U dołu za pomocą łyżki robimy dołek miejsce które po upieczeniu wypełnimy musem z mango. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić(...)wsypać galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i wystudzić. Do blendera przekładamy odcedzone z zalewy mango/brzoskwinie wlać połowę !!! schłodzonej ale nie stężałej galaretki całość zmiksować na jednolity mus. Dołki wystudzonej bezy wypełniamy lekko tężejącym musem i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Z pozostałej połowy galaretki i musu możemy przygotować np. mini serniczki na zimno. Smacznego
Andzia PichciWalentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla leniuchów - uda się każdemu. SKŁADNIKI Masa serowa: 450 g sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku(...)Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Dodatkowo: podłużne i okrągłe biszkopty, sok malinowy WYKONANIE Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się na dnie nasączamy sokiem. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg
słodki bratekstopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 1 czekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką(...)delikatnie. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam. Do ozdobienia tortu wykorzystałam
Słodki sentymentGotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość(...)studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy *** *** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony
Blog z Apetytemlaktozy i bez jajek, no i oczywiście osoby na wiecznej diecie – więc deser bez białej mąki i bez białego cukru był mile widziany. Niestety zabrakło porcji na dokładki. Mus na bazie awokado jest obłędnie kremowy i pyszny. Dzięki kakao i zbożowej Ince nie ma “warzywnego smaku” – jest po prostu czekoladowy. Ja swój słodzę syropem daktylowym(...)mega prostą kawę frappę na bazie Inki, która jest w cieście – na upał idealna – można użyć klasycznej lub smakowej – u mnie ulubiona karmelowa. Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru: 5-6 awokado (koniecznie bardzo dojrzałe – w środku miękkie) 2 banany (także bardzo dojrzałe – muszą mieć już ciemne
Poezja smakuGotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Wiśnie blendujemy na gładki mus (przed zmiksowaniem kilka wiśni możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną(...)żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony
Blog z Apetytemjogurtu naturalnego 1 szklanka (250 g) świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) 2 łyżki (30g) ksylitolu 3 łyżeczki (15 g) żelatyny 1/4 szklanki (60-70 ml) gorącej wody Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) 1 łyżka (15 g) ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: świeże, letnie owoce do podania np.: poziomki, borówki, jagody, maliny itp. Instructions Pianka(...)dokładnie wymieszać, dodać do reszty masy i chwilę miksować w celu jej napowietrzenia. Na koniec przygotowaną masę jogurtowo-truskawkową rozlać do szklaneczek i odstawić do stężenia na kilka godzin. Mus truskawkowy: Truskawki z ksylitolem (opcjonalnie) zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. Gotową piankę podawać z musem truskawkowym oraz ulubionymi, sezonowymi owocami. Artykuł Jogurtowo-truskawkowa FIT pianka pochodzi z serwisu
Fitsweet.meCiekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą(...)sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru pudru 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka poziomkowa 1/2 szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinydrugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami każdy będzie zachwycony. U mnie szybciej znikały niż były smażone. Polecam, zróbcie koniecznie. Zaskoczcie rodzinę pysznym drugim śniadaniem. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta(...)soli 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 250 ml zimnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Na mus: 25 dag świeżych truskawek cukier do smaku Dodatkowo: margaryna do smażenia bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych: 1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce
Izabelawkuchniewentualnie miód (ja pominęłam) Najpierw zajmujemy się ananasem. Obieramy go ze skóry i wycinamy zdrewniały środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza/blendera i miksujemy na gładki mus. Do musu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeśli chcemy możemy dosłodzić miodem. Później tak przygotowany mus, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie(...)instrukcją. Zamrożony sorbet przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli wykonujecie sorbet bez maszynki to musicie uzbroić się w cierpliwość Po zmiksowaniu przekładamy mus do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Później co 30 minut przez minimum 2 godziny musimy porządnie zmiksować naszą masę, żeby nie utworzyły się w niej grudki. Smacznego P.S. Jeśli chcecie przygotować sorbet bez alkoholu pamiętajcie
PatiGotujetakże wieczorami, gdy mogę odpocząć na tarasie. Nie ukrywam, że ostatnio zaczęłam eksperymentować ze smakami kaw. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystam ile mogę – okazało się, że mus truskawkowy świetnie pasuje do kawy. Dodając go do mrożonej kawy otrzymacie lekki, mrożony deser – pycha. Jeśli użyjemy roślinnego mleka – np. kokosowego smak może być jeszcze ciekawszy(...)lodu, aby szybko ją schłodzić i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z miodem lub ksylitolem na gładko (można też dokładnie rozgnieść widelcem). Mus truskawkowy wlewamy na dno wysokiej szklanki. Bardzo powoli wlewamy mleko prosto z lodówki, lejąc je nie bezpośrednio na mus, ale po łyżeczce, dzięki czemu zachowamy warstwy. Na końcu wlewamy delikatnie
Poezja smakusprawdzony przepis. To doskonały patent, zwłaszcza dla niejadków. Ciasto Kubuś – składniki Ciasto: -4 jajka + 2 żółtka -ponad połowa szklanki cukru -40 g mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru(...)temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy
ArbuziakiDeserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki
Blog z Apetytem