BelVita musli z owocami. Opcjonalnie: cukier do dosłodzenia owoców. Jeżeli lubicie letnie owoce (tak jak ja :)) polecam wyśmienity deser, który może stanowić również wspaniałe, energetyczne śniadanie. Trzy owocowe musy przełożone warstwą jogurtu naturalnego i pokruszonymi ciasteczkami BelVita, to nie tylko pyszne, proste ale i zdrowe urozmaicenie każdego dnia. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery, wystarczy każdą z warstw owocowych lekko(...)kiwi obrać ze skórki. Przygotować 3 wysokie naczynia. Do każdego z osobna włożyć owoce i za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować. Ciasteczka BelVita pokruszyć na drobniutkie kawałki. Układać warstwami: - mus malinowy, - jogurt, - mus z kiwi, - ciasteczka BelVita - jogurt, - mus brzoskwiniowy. Wierzch deseru można dodatkowo udekorować odrobiną jogurtu, ciasteczek BelVita i świeżymi owocami. Źródło: anyzkowo.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchniwiejskich kur i dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów mi się udało wymyślić coś co nie tylko zachwyca smakiem ale będzie się idealnie prezentować podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej(...)przetarłam na sitku, by pozbyć się pestek i znów zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy do porzeczek i całość zagotowujemy. Rozpuszczamy napęczniałą żelatynę i wlewamy do musu porzeczkowego. Krem budyniowy: 6 żółtek 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g (1 kostka masła) Ok 400 ml mleka zagotowujemy
Cynamonowe szczęścieserków homogenizowanych. Polecam. CHARLOTTE TRUSKAWKOWA Składniki: (forma 17 cm) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy(...)cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek. Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki. Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie. Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy
Bon appetit mon amiedesery, ale takie bez pieczenia. Szybkie, konkretne w smaku, pozostają długo w pamięci i chętnie do nich wracam. Królową deseru jest tym razem czekolada mleczna, której smak dominuje w musie. Wystarczy godzina przechowywania w lodówce i jest gotowy. Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Świetnym dodatkiem będą świeże maliny lub truskawki i czereśnie, można także dodać płatki chilli(...)sól morską do musu czekoladowego. Czekolada to afrydyzjak, podobnie jak ostre papryczki chilli. Do musu czekoladowego polecam wino Monte Santi Original. Mus czekoladowy Składniki: 50 g mlecznej czekolady plus do dekoracji 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko ucieramy z cukrem
Moja smaczna kuchniaWaniliowy sernik z musem truskawkowym Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii(...)włożyć dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. W między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty
Calzonella.comwczoraj na śniadanie, bo robi się bardzo szybko i nie mogłam sobie go odmówić. Okazało się, że daje solidną porcję energii. Rewelacyjnie komponuje się z truskawkami :) Łatwy sernik z musem truskawkowym sernik: 100 g rozpuszczonego masła 500 g półtłustego twarogu 3 jajka 100 g granulowanego cukru, u mnie rafinada po 100 g semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią(...)garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się
Dzieje kuchennej Wiewiórykonkursowe. Po tym czasie wybiorę czwórkę szczęśliwców ;) Składniki: (na 2 porcje) Krem z białej czekolady: 150 g serka mascarpone 150 g śmietany kremówki 30% 80 g białej czekolady Mus malinowy: 200 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 2 batony Cini Minis Przygotowanie: Krem z białej czekolady: Czekoladę posiekać, przełożyć do metalowej lub szklanej(...)miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Mus malinowy: Maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do powstania gęstego musu. Batoniki Cini Minis pokruszyć i umieścić na dnie dwóch szklanek lub pucharków (odkładając na bok 1-2 łyżki do dekoracji
Nastoletnie Wypiekanieniby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba przygotować mus rabarbarowy: - 600g oczyszczonego, nieobieranego rabarbaru - 5-6 łyżek cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu - szklanka śmietanki 30% schłodzonej Drobno kroję rabarbar, zasypuję cukrem, dodaję pół szklanki wody i na średnim(...)czasu do czasu. Trwa to różnie, u mnie zamknęło się w 20 kilku minutach. Dodaję cynamon, mieszam, warto skosztować, być może uznacie, że warto jeszcze lekko dosłodzić mus, ale nie przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem
I tu będę miała takie teNajbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej(...)łyżka mąki ziemniacz anej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju mus truskawkowy: 8 00 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny warstwa śmietanowa: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Prz ygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek
Bon appetit mon amiemniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski i blendujemy. Jeżeli truskawki są mało słodkie, dodajemy łyżkę ksylitolu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Do musu truskawkowego dodajemy nasiona chia oraz wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puszystą masę. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu. Musem truskawkowym i masą kokosową napełniamy foremki(...)lodów lub pucharki. Do foremek najpierw nakładamy masę kokosową, a następnie mus truskawkowy. Jeżeli lody będą podawane w pucharkach, należy trzymając w jednym ręku naczynie z musem truskawkowym, a w drugim masę kokosową, jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser. Magnez, potas
My Chcemy JeśćSezon truskawkowy w pełni, więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć :) Dzisiaj proponoję sernik na bazie waniliowych serków homogenizowanych, wepełniony mnóstwem owoców i pokryty puszystym musem truskawkowym. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 płaskiej łyżki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej) Poncz do nasączenia(...)cukru Masa serowa: 700 g serka mielonego z wiaderka (np. Vitello z wanilią) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo
Świat CiastaSkładniki na kruszonkę: - 20 g otrąb owsianych - 20g płatków migdałowych - 20 g wiórków kokosowych - 5 g oleju kokosowego - 15 g masła orzechowego - 20 g gorzkiej czekolady Składniki na mus truskawkowy: - garstka truskawek - pół łyżeczki ksylitolu Moi drodzy, większość składników potrzebnych do przygotowania puddingu znajdziecie na stronie sklepu Bioindygo http://bioindygo.pl Dodatkowo na hasło "zgrabnegotowanie.blogspot.com11" otrzymacie 5% rabatu(...)otrębami, migdałami, wiórkami i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę przełożyć np. do jakiegoś pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na min godzinę. Przed podaniem skruszyć. Przygotowanie musu: Truskawki zblendować z ksylitolem. Pudding chia nakładać warstwami: łyżka chia, mus, kolejna porcja chia i mus. Na sam wierzch wysypać kruszonkę (około 25 g). Smacznego! Makra
Zgrabne GotowaniePrzepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka ( KLIK ). Składniki: (na blaszkę 25x35cm) 300g biszkoptów podłużnych 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa KREM: 500g mascarpone 300ml kremówki 3 łyżki cukru pudru MUS: 300g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Krem ma być gęsty i gładki. MUS: Truskawki zmiksować z cukrem(...)gładką masę, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, wlać do musu. Drugą część truskawek pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Blaszkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Zalać je połową musu, wyłożyć połowę kremu, na kremie połowę truskawek w plasterkach. Warstwy ponowić. Na wierzchu wylać galaretkę, która jest tężejąca (moja uciekła, bo wylałam
Cakes By KejtOrzeźwiające smaki lata, czyli lekki dwuwarstwowy mus z truskawek i mango. MUS PODWÓJNIE OWOCOWY SKŁADNIKI (2 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka siemienia lnianego 1 dojrzałe mango 1/4 szklanki mleka kokosowego 50 g nerkowców sok z 1/2 limonki 1. Siemię lniane zmiel w blenderze lub młynku do kawy. Truskawki umyj i zmiksuj blenderem razem z siemieniem. 2. Mango obierz(...)pokrój. Wrzuć do blendera, dodaj mleko, nerkowce i sok. Zmiksuj na gładką masą. 3. Mus z mango przelej do pucharka, szklanki lub słoiczka. Na to wylej mus z truskawek i udekoruj tartą skórką z limonki i miętą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 312 kcal
Powiedz dietom nierównież w cieście. Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą. Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku. Pycha! (około 11 dużych sztuk) Placki naleśnikowe: 750 ml serwatki 2 jajka 400g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/2 opakowania(...)cukru waniliowego 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła (stopionego) 2 łyżki oleju Mus brzoskwiniowy: 1 kg brzoskwiń 5-7 łyżek cukru Dodatkowo (opcjonalnie): masło do obsmażenia Usmażyć placki naleśnikowe. Do ubitych jajek dodać serwatkę, masło, cukry, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. (Ciasto będzie delikatniejsze, jeśli
Di gotuje