mus - 6353 przepisów (strona:73/424)

Torcik figowy 146

śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem(...)wysokich obrotach. Krem wkładamy do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 równe spody. Mieszamy wodę z winem (ja użyłam wytrawnego), żeby przygotować poncz. 3 figi miksujemy w blenderze na mus. Nakrapiamy ponczem pierwszy spód, krem przekładamy do worka i wyciskamy kółko na brzegach spodu – dzięki temu mus, który nałożymy do środka nie będzie wyciekał na zewnątrz. Przykrywamy drugim spodem

Ciastkozercy
Tort śmietanowo - truskawkowy. 144

nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.   Mus truskawkowy i smietanowy - składniki;   1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan(...)trzema łyzkami cukru, około 10 minut. Żelatyne rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Truskawki należy zmiksować blenderem, dodac do nich  rozpuszczone galaretki oraz rozpuszczoną zelatyne. Dokładnie wymieszać. Z musu należy odlać 1 szklanke. Odstawić.  Kremówkę ubić, w trakcie ubijania dodac cukier puder oraz smietan fix. Miksowac jeszcze chwile, jednak należy uwazac aby nam się nie zważyła. Na samym

Radość kipiąca uśmiechem.
Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries 143

Składniki / Ingredients: 250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone 250 g truskawkek / 250 g strawberries mus truskawkowy /  strawberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie(...)godz., ilość porcji: 6   Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone

Projekty ze smakiem
Ciasto czekoladowe z borówkami 204

pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę(...)formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 194

tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze sie udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm. Składniki(...)mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu lub wódki 2 łyżeczki cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik - szarlotka. 146

margaryny ( np. Kasia), 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego . Piana: 4 białka, szklanka cukru. Dodatkowo: mus jabłkowy  (może być gotowy lub samemu można zrobić). łyżka cynamonu, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść(...)zamrażalnika na pół godziny.  Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.    Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku

W kuchni u Moniki
Sernik waniliowy z musem czekoladowym i likierem kawowym 151

Przepyszne połączenie aksamitnego spodu sernikowego i puszystego musu czekoladowego z nutką likieru kawowego Bailey's. Wygląda skomplikowanie? Nie jest :) Wykonanie sernika wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników i upieczenia. Na wystudzone ciasto wykładamy ubity mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce. Deser jest idealny na zakończenie uroczystego posiłku :) Zachwycająca kompozycja pochodzi z książki "Moje wypieki i desery". Sernik: 500 g twarogu tłustego(...)wyłożyć papierem (dno) i wylać masę. Wyrównać. Piec 60 minut, aż masą się zetnie, a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć i wystudzić. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Mus: 400 ml śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 80 ml likieru kawowego Bailey's 3 łyżki cukru pudru Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Wymieszać na gładki

Chocolate Muffin Blog
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 204

bardzo delikatną konsystencję, a w zależności od użytych serków i galaretek mogą cieszyć oko kolorowym, fantazyjnym wyglądem.  Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem. Składniki: Na sernik: 4 serki homogenizow ane waniliowe po 150g każdy 2 galaretki cytrynowe  1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 3 połówki brzoskwiń z puszki Na mus: 2 puszki(...)brzoskwiń (- 3 szt pokrojone do sernika) 1 galaretka brzoskwiniowa (zalecam użyć 2szt - mus będzie bardziej ścisły) Galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ściągać brzoskwinie miksujemy (blendujemy) i wlewamy do nich galaretkę. Mieszamy całość.  Wykonanie: Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu (w osobnych miseczkach oczywiście

Walijskie Pichcenie
Mus jabłkowy. 138

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI: 6 kg. jabłek cukier

Kuchnia Beaty
tarta truskawkowa z miętą 154

własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g truskawek 3 łyżki cukru spód 130g mąki 50g cukru 80g masła 1/2 jajka Sposób przyrządzenia : masa serowa twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy(...)połączenia się składników mus truskawkowy do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus spód mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę ciasto wkładamy

zobacz ich smak
Waniliowe muffiny z puree z cukinii i musem malinowo-porzeczkowym 130

szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut) ziarenka z 1 laski wanilii 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek (garść(...)porzeczek i malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Mango Papaja
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :) CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 50 gram mąki - 50 gram cukru - 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku. Składniki na mus z soku owocowego: - 900 mililitrów dowolnego soku przecierowego (typu Kubuś) - u mnie zielony - 3 opakowania budyniu śmietankowego - duże opakowanie delicji Przygotowanie musu z soku owocowego: 250 mililitrów soku mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Czerwona porzeczka, żółty arbuz i mięta - kolorowe i zdrowe letnie napoje 123

opcjonalnie kostki lodu. Z arbuza wykroić żółty miąższ i zblendować go.  Porzeczki opłukać, oberwać z szypułek i również zblendować. Opłukaną miętę posiekać bardzo drobno. Napój żółto-zielony: Mus arbuzowy wymieszać z miętą - proporcje według smaku, ja lubię dużo mięty :)  Napój czerwony: Porzeczkowy mus wlać do szklanki, dopełnić musem arbuzowym. Na końcu do napojów można dodać wodę(...)żeby rozrzedzić troszkę mus oraz kostki lodu, które schłodzą nasze napoje. Trudne? pracochłonne? skomplikowane?  chyba nie :) za to pyszne i zdrowe :) Zanim zabierzecie się za krojenie arbuza zadbajcie o jego...czystość. Nigdy nie krójcie przyniesionego ze sklepu bez dokładnego umycia. Unikajcie też kupowania porcjowanego w niezaufanych miejscach. Nie wiecie gdzie ten arbuz leżał

Codzienna kuchnia niecodzienna
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 264

Pyszna puszysta szarlotka.  Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki.  Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 całe jajka 160 g miękkiego tłuszczu (u mnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowy biszkopt z jogurtowym musem truskawkowym 143

Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć.  Mus jogurtowy z musem truskawkowym.  Składniki na ciasto:  6 jaj w pokojowej temperaturze 6 łyżek cukru lub ksylitolu 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Oddziel białka od zółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru(...)koniec wlej rozpuszczoną żelatynę. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Czystą tortownicę ( w której piekł się biszkopt )wyłóż na dnie popierem smarujac wierzch papieru olejem  - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania