dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa porzeczkowa i słodki, alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem(...)słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki (38%) 135 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki mus ajerkoniakowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny 1 łyżka cukru pudru 60 ml ajerkoniaku dodatkowo: 2 łyżki ajerkoniaku Ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 1/2 lekko czubatej łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej) 1/4 szklanki wody 2 opakowania galaretki zielonej (użyłam o smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego(...)26x26 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Poncz: Ciepłą wodę mieszamy z sokiem cytrynowym oraz dodajemy cukier (do smaku). Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i prażymy ok. 10 minut często mieszając. Gorący mus zdejmujemy z ognia
MyCookBook.plprzygotować kolejne owocowe połączenie i wyszło bardzo smacznie, koniecznie muszę to powtórzyć, a deser jest bez pieczenia, bez chłodzenia, gotowy naprawdę w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej zrobicie mus jabłkowy . Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus mus jabłkowy z orzechami włoskimi, według tego przepisu łuskane orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Kaszę kuskus(...)przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy do podania do mniejszych miseczek, na wierzchu układamy mus jabłkowy i kawałki orzechów włoskich. Deser smakuje doskonale zarówno, gdy kasza jest ciepła jak i na zimno
Moja smaczna kuchniawaniliowy 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie,a potem gotujemy. Do ugotowanej,lekko przestudzonej kaszy dodajemy miód, cukier waniliowy oraz mleko i miksujemy blenderem na mus. Czekoladę mleczną trzemy na tarce o małych oczkach (opcjonalnie można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Do pucharków lub miseczek nakładamy borówki,na nie warstwę(...)musu z kaszy jaglanej. Mus posypujemy warstwą pokruszonych herbatników,które przykrywamy startą lub rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie układamy ponownie borówki, mus jaglany i jeszcze raz czekoladę
Bon appetit mon amiesmakują najlepiej, a czekolada pachnie tak wyjątkowo. Jako,że lubię łączyć smak czekolady i pomarańczy, a dostałam ostatnio w prezencie zestaw czekolad zrobiłam delikatny i rozpływający się w ustach mus idealny na przedświąteczny deser. W paczce, którą dostałam znalazłam między innymi czekoladę ze skórką pomarańczy, która była inspiracją dzisiejszego przepisu. Znalazłam też czekoladę z wytrawnym cytrusowym nadzieniem, z wiśnią(...)min.70 % kakao mają mocny i wyrazisty smak, a owocowe dodatki bardzo dobrze go podkreślają, na pewno przypadną Wam do gustu, tak jak mój czekoladowy deser z nutą pomarańczy. MUS CZEKOLADOWY z NUTĄ POMARAŃCZY Składniki: (na 4 porcje) 300 ml śmietany 100 g czekolady gorzkiej 5 łyżek soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta
Bon appetit mon amiecukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml śmietany 3 łyżki rumu Przygotowanie: podstawa do 3 musów: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części (można śmietanę podzielić na 3x200 ml i ubijać za każdym razem oddzielnie(...)mieszamy. Tak zahartowaną czekoladową śmietanę delikatnie mieszamy z resztą ubitej śmietany (z pierwszej części). Przelewamy do dwóch miseczki ustawionych pod kątem ok.45 stopni. Wstawiamy do lodówki, aby mus stężał p ijany karmel: Cukier trzcinowy wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Dalej podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki
Bon appetit mon amiesprawi Wam kłopotu. Polecam! :-) Składniki: Na około 28 szt.: 315 g mąki pszennej 100 g melasy 125 g ciemnego cukru typu dark muscovado 75 g kandyzowanego imbiru 75 g musu jabłkowego (= 1 nieduże jabłko starte na mus lub mus jabłkowy dla dzieci) 2 duże białka (L) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli oraz do obtoczenia ciasteczek: 100 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Cukier, melasę i mus jabłkowy przełożyć do miski i ubijać mikserem nastawionym na średnie obroty przez 5 minut. Masa stanie się bardzo puszysta. Mąkę wymieszać z przyprawami korzennymi, solą i sodą. Przesiać. Do puszystej masy dodać białka
maniapieczeniaZapraszam dzisiaj na klasyczne połączenie czekolady z malinami. Puszysty, słodki i intensywnie czekoladowy mus, którego słodycz doskonale przełamuje warstwa malinowa umieszczona na dnie szklanek. Całość smakiem i wyglądem stanowi bardzo elegancki deser mogący zachwycić nawet najbardziej wymagającego gościa :) Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Polecam! Składniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 100 g malin 1 łyżka(...)cukru pudru 3 g żelatyny w proszku 20 g zimnej wody Mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 5 0 g mlecznej czekolady 5 0 g czekolady deserowej Dodatkowo: k ilka malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie pogrzać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksować na puree
Nastoletnie Wypiekanieimprezę ostatkową proponuję pyszne ciasto z musem marchewkowym. Ciasto to urzekło mnie od pierwszego kęsa. Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym. Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki(...)ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam
Tradycyjna kuchnia KasiOwoce jak każdy wie,są źródłem wielu witamin. Przedstawiam propozycję podania owoców w postaci musów. Dzieci je uwielbiają. Wystarczy kilka składników i mamy gotowe słoiczki smacznego deseru. Wykorzystać można właściwie wszystkie owoce. Ja przedstawiam taką wersję. Składniki: 4 dojrzałe banany 3 jabłka 2 gruszki 1 cytryna cukier (tylko i wyłącznie kiedy mus jest mało słodki). Jabłka i gruszki obieramy(...)Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dodajemy pokrojone w plastry banany i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze kilka minut. Miksujemy blenderem na gładka masę. Słoiki wyparzamy i zalewamy musem do 3/4 wysokości.Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 - 15 minut. Mus gotowy. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comtruskawek mrożonych (ok. 100g), - 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (ok. 12g), - 2 łyżeczki prażonych płatków migdałów (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Obieramy gruszkę ze skóry i miksujemy na gładki mus. 2. Miksujemy truskawki na gładki mus. 3. Na dno szklanki wlewamy mus z gruszki, następnie posypujemy amarantusem, nakładamy jogurt i wlewamy mus z truskawek. 4. Całość obsypujemy migdałami. Deser jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierwszy śnieg. Dobrze, śnieg to może duże słowo, ponieważ we Francji rozpuszcza się on po zaledwie dwóch godzinach.... Pamietam, że gdy tu przyjechałam zdziwiłam się, gdy podano mi mus jabłkowy i powiedziano, że to " compote ". Zupełnie inaczej niż u nas! Popularne jest tutaj dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej. Nadaje on wspaniałego(...)posmaku i delikatności temu wypiekowi. Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie
Smakuj życie!mojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli
moj przepis naBardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciastka z musem jabłkowym. Takie inne ciasteczka z ciasta francuskiego :) Pyyycha :) SKŁADNIKI 1 prostokątne opakowanie ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka musu jabłkowego 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto kroimy na 16 równych prostokątów. Możemy je delikatnie rozciągnąć palcami. Na każdym kładziemy łyżeczkę musu jabłkowego. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy w rulon. Odwracamy
Moje Kuchenne Rewelacjeideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz(...)mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy
na gazie