Dietetyczna Panna cotta na bazie jogurtu naturalnego, oblana musem truskawkowym. Zdrowy, tani i co ważne smaczny deserek. Polecam! Składniki: Panna cotta: 400 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 2-3 łyżki miodu Mus truskawkowy: garść truskawek 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: 1. Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać(...)jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w jego pieczeniu,brzoskwiniowy mus z galaretką tylko dodaje mu smaku, idealny na lato! Wypiek podałam na talerzu Agawa Gold-Bogucice Na drugim planie Diament Gold-Bocucice Składniki: Tortownica 22 cm Masa serowa(...)twarogu mielonego 5 jaj 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny Mus brzoskwiniowy: 5 dojrzałych brzoskwiń 1 szklanka wody 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka cukru brzoskwinie do dekoracji mięta do dekoracji Sposób wykonania: MASA SEROWA: Zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera wbijamy całe
Wanilia i Kardamondużych listków świeżej szałwii cukier brązowy (dla dzieci cukier brzozowy) Przygotowanie: 1/ Porzeczki zagotowujemy z odrobiną wody, drobno podartymi listkami szałwi i cukrem - odstawiamy na blat. W ciepłym musie rozpuszczamy kawałki czekolady i mieszamy aż do połączenia się składników. 2/ Orzechy nerkowca miksujemy z kremówką i odrobiną cukru i na zwartą masę. Odstawiamy. 3/ Do szklanek łódki dajemy na spód(...)mus z porzeczek i czekolady a następnie przykrywamy go masą z nerkowca i kremówki. W masę wbijamy kawałki brzoskwini i posypujemy rozkruszonymi herbatnikami. Można wbić waflowe rurki bądź trójkąty :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaDziś chciałam Wam pokazać podrasowaną wersję pewnego musu, podanie idealne na przyjęcie. Kiedyś ten deser pokazałam Wam w szklanych pucharkach, w których również prezentuje się świetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat ! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy(...)przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach
Blondynka Gotujebrownie . Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu ( à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę o średnicy 25 cm ) : 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka(...)serowej i bardzo szybko w ją w niej rozprowadź. Na spodzie brownie poukładaj pionowo umyte i pozbawione szypułek truskawki. Wylej nań masę serową i wstaw do lodówki do stężenia . Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny plus truskawki do dekoracji Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrem blenderem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami
Food Squarezależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie: Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki. Miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do truskawkowego musu, znów chwilę miksujemy. Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek lub pucharka i wstawiamy do lodówki w celu lekkiego stężenia. Ricottę miksujemy(...)cukrem (u mnie 4 łyżeczki) i jogurtem naturalnym. Delikatnie przekładamy na lekko stężały mus truskawkowy, wkładamy znów do lodówki. Zdobimy kilkoma borówkami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego
Słodkie okruszkiMus bez żółtek! Bardzo mocno czekoladowy. Jedzony od razu będzie lejący, natomiast włożony do lodówki stanie się kremowym musem. Zdecydowanie dla fanów czekolady - dla mnie bomba! Ten kto nie jest fanem czekolady powinien go przygotować w małych pucharkach, bo z wielkim może mieć problem :). Dla kogo: dla tych, którzy szukają musu bez dodatku jajek dla tych, którym brak magnezu(...)mających czasu na musy czekoladowe, które trzeba długo chłodzić Składniki: 150g pianek marshmallows (najlepiej małych) (ewentualnie można zastąpić ptasim mleczkiem, ale bez czekolady) 50g masła (najlepiej miękkiego) 250g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki) 285ml śmietany kremówki 60ml wrzątku łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę, pianki (jeśli masz duże pianki to trzeba je pokroić na małe kawałki) oraz
Mania WypiekaniaTruskawkowy creme brulee <3 Obiecana już wcześniej druga odsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii(...)Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto 4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu 5. Przełożyć po kilka łyżek musu do kokilek 6. Na warstwę musu przelać powstałą masę do kokilek Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około 10-15 minut posypać wierzch cukrem brązowym
KreatywnePinyTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Krem truskawkowy: 250 g mascarpone 150 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewyprzygotowana z Sebą w ramach projektu 40 , która z pewnością zadowoli niejedno wyszukane podniebienie To: Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z dzika / puree ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu(...)sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy po kilka paseczków słoniny. Piersi skórą do dołu wkładamy na patelnię na której topimy skórę ze słoniny, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 ząbki czosnku w całości i smażymy aż skórka będzie brązowa. Następnie filety przekładamy na blachę
Kuchenne WariacjeBrzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe
Wiem co jemDzięki uprzejmości przemiłej sąsiadki (czytaj: kilku siatkom antonówek z jej działki), jesienią ubiegłego roku stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słoiczków musu jabłkowego. Moja szarlotka to jeden ze sposobów. aby go smacznie wykorzystać :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu WYKONANIE: CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy
Kuchenne zapiski Edytyzdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej? Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia mlekiem, a rano jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić mus malinowy i posiekać migdały. Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia? 1. Nasiona chia zawierają duże(...)mleka roślinnego (u mnie ryżowe) ~opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy ~150g malin ~15g migdałów Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w którym będziemy podawać pudding nakładamy część nasion, następnie mus malinowy i migdały, pozostałe nasiona chia, mus i migdały. Smacznego
chili & sugarPuszysty ser i kwaśno-słodkie owoce zamknięte w musie to doskonałe połączenie,warto choć raz skusić się na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy
Wanilia i KardamonCzas na wyjątkowe śniadanie w kolorze pomarańczy. Dawno nie robiłam żadnych dań tego typu i muszę przyznać, że tak za nimi tęskniłam, że... zjadłam podwójną porcję. ;_; Omlet pełnoziarnisty, mus z owocem kaki i sok pomarańczowy... raj na dzień dobry! (1 porcja) 2 jajka 2 łyżki pełnoziarnistej mąki szczypta soli klarowane masło do smażenia mus: 1 małe kaki 1/4 szklanki soku(...)pomarańczowego 100% 2 łyżki płynnego miodu biały pieprz (czubek łyżeczki) szczypta mielonego kardamonu 1. Mus Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę
Kuchenna Kontrrewolucya