królik - 923 przepisów (strona:11/62)

Królik pieczony z warzywami 17

Udko królika zawinięte w plasterki boczku i pieczone razem z warzywami. KRÓLIK PIECZONY PRZEPIS SKŁADNIKI 3 udka z królika; 200 gramów cieniutko pokrojonego surowego, wędzonego boczku; 1-2 cukinie; 10-15 sztuk małych ziemniaków; suszone oregano; oliwa z oliwek; 1 cytryna; sól, pieprz; przepis na królik pieczony z warzywami Artykuł Królik pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Królik w sosie musztardowym 62

Królik w sosie musztardowym, to mój dzisiejszy pomysł na pyszny obiad.   Delikatne, soczyste mięso i aromatyczny sos.  Jednym słowem było pyszne. Zapraszam również po przepis na  Królika w sosie własnym Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 500 ml bulionu 1 cebula 100 ml śmietany 18% 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka mąki pszennej masło klarowane do smażenia(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Królika myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, obsmażam królika, przekładam do garnka. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam. Do garnka z mięsem dodaję ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz cebulę. Zalewam bulionem (wodą). Dusze na małym ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Królik duszony w sosie śmietanowo-mlecznym 70

Mięso królika doskonale nadaje się na świąteczny obiad, ale jedzony w tygodniu smakuje równie pysznie. Tym razem zrobiłam go w pysznym sosie śmietanowo-mlecznym z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw Co potrzeba: 1 królik 1600 g- 1800 g, 1 kostka masła (200 g), 2 większe marchewki, 1/2 szklanki mleka 3,2% 200 g śmietany 30% słodkiej, 1 duża cebula, 3 duże(...)ząbki czosnku, 2 liście laurowe, Sól,  Pieprz,  Oregano, Wykonanie: Królika, dzielimy na porcje, płuczemy, odsączamy z wody. Każdą część posypujemy solą, pieprzem i oregano, przekładamy do pojemnika, zamykamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do szerokiego i wysokiego garnka do zapiekania dajemy pół kostki masła, kiedy się rozpuści, układamy mięso, obsmażamy z każdej strony

Bułka z Chlebem
Królik po tajsku i "Spal pracownię matematyczną" 173

Uwielbiam tajskie smaki, więc tym razem postanowiłam przygotować królika pachnącego i smakującymi właśnie nimi. Duszenie w mleczku kokosowym okazuje się strzałem w dziesiątkę i świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy boją się, że mięso wyjdzie suche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos.  Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku(...)liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości

Weekendy w domu i ogrodzie
Udko królika na parze z ziemniakami truflowymi 203

króliku zrobionym na parze myślałem już od dłuższego czasu, ale wychodziło tak, że na pomyślę się tylko kończyło. W końcu stwierdziłem, że warto kolejny rodzaj mięsa przetestować i spróbować go zrobić w moim niezawodnym parowarze :) Wyszedł naprawdę bardzo dobry, ale z czasem parowania musiałem trochę pokombinować bo za pierwszym razem za krótko go parowałem. W kolejnym moim przepisie, który ukażę(...)się za kilka dni, będzie kolejny nowy rodzaj mięsa, którego jeszcze nie było :) Także zaglądajcie śmiało na bloga w poszukiwaniu nowych inspiracji :) Składniki :  udko królika  oliwa extra vergine 2 ziemniaki truflowe  mix kilku sałat  kilka jeżyn ząbek czosnku Przyprawy : pieprz ziołowy  pieprz czarny  kardamon świeży tymianek  świeży rozmaryn   Udko królika polewamy oliwą

Parowar Faceta
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 181

Mięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij od umycia mięsa i włożenia go do osolonej, zimnej wody na ok. 20 min. Potem osusz mięso ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz je solą morską. W dość głębokiej patelni (z pokrywką ;p) lub garnku(...)rozgrzej 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i obsmaż królika z obu stron – wystarczy po dosłownie 2-3 minuty na każdą ze stron. Posiekaj drobno cebulę i czosnek i wrzuć na patelnię. Wlej wino i bulion. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Opłucz gałązki rozmarynu, odłóż jedną do dekoracji a pozostałe dwie ugnieć bokiem noża

Eat me! Fit me!
Królik w śmietanie 159

Królika uwielbiam za pyszne, delikatne w smaku mięso. Długo nie mogłam się przekonać do tego mięsa. Królika u mnie w domy nigdy się nie jadło. Po spróbowaniu raz tego kruchego mięsa muszę jak najszybciej nadrobić zaległości. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Szczerze polecam. Składniki: 1,5 kg królika 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła(...)boczku szklanka bulionu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki łyżka mąki marynata: 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki rozmarynu Sposób przygotowania: Królika dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez

Pobite gary Barbary
Królik duszony w pomidorach 198

Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej(...)jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 177

królik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz(...)przygotowanej włoszczyzny włożyć królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko

Gotowanie jest łatwe
Domowe curry z królika 169

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem(...)lepsze będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie własnym 161

niedzielny obiad można pozwolić sobie na danie bardziej skomplikowane w przygotowaniu, którego smak zachwyci wszystkich domowników.  Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania. Potrzebujemy : królika a konkretnie jego korpus 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) kiszonego ogórka kawałek konserwowej papryki pół cebuli ząbek czosnku kawałek(...)boczku kostka rosołowa lub bulion Przygotowanie: Korpus królika po czyszczeniu i opłukaniu otwieram, solę, pieprzę i smaruję musztardą. Ogórek, paprykę i boczek kroję w podłużne paski, cebulę w piórka a czosnek ścieram na tarce, wszystko to układam na króliku. Całość nakrywam płatami bocznymi królika i obwiązuję nitką. Na rozgrzane masło (może być z margaryną) kładę królika i obsmażam z każdej

Mechanik w kuchni
FIT MIĘSO Z GRILLA- mój pomysł na schab 37

sprawdzonego źródła, kurczaka bez chowu na antybiotykach i z wolnego wybiegu. Drugą alternatywą jest indyk, trochę tak jakbyśmy zapomnieli o całej masie innego rodzaju mięsa.  Świnia, krowa, królik. Wiem, jak to brzmi, ale przestańmy udawać, że nie jemy zwierząt... Nazywajmy sprawy po imieniu. Zatem co wybrać na grilla, aby to mięso było dietetyczne? Wieprzowina , to na pewno schab(...)próżno szukać wołowiny, taką jak możemy bez problemu kupić za granicą. Pomału odbudowuje się populację krów rasy czerwonej, typowej mięsnej.  Wołowinę sezonowaną dostaniecie na pewno marki Sokołów. Królik - mięso trochę zapomniane, wiele osób bez problemu zje świnię ale królik, kojarzy im się z miłym puchatym zwierzęciem i go pomija. No cóż, mięso królika jest bardzo zdrowe, dietetyczne, lekkie

SMYKWKUCHNI
Pasztet- królik, drób, wieprzowina 66

SUROWIEC -mięso z królika 1 kg -wątróbka drobiowa 1kg -boczek 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 16-17 g/kg -przyprawa do pasztetu jak na wyżej pokazanym zdjęciu 5-6 g/kg -2 lub 3 ząbki czosnku opcjonalnie jak ktoś lubi /osobiście dodałem - rosół z gotowania królika i boczku / dajemy tyle aby masa mięsna przypominała konsystencję gęstego budyniu(...)WYKONANIE  Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny królik i boczek był całkowicie przykryty wodą. Boczek gotujemy do stanu pół miękkiego natomiast królika do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas 10-15 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i podroby  studzimy. Obieramy dokładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
"Być jak Bernard" Simon Philip 101

Główny bohater książeczki, to Bernard, który jest królikiem. Zawsze wydawało mu się, że powinien zachowywać się jak królik, lubić to samo co króliki, ale tak naprawdę był on inny. Miał swoje sny, swoje pasje i gusta kulinarne. Ukrywał to jednak przed wszystkimi, żeby ni uznali go za dziwaka. W związku z tym kłamał. Jak pytali go czy lubi to samo(...)choć wcale tak nie było, ale wcale się z tym dobrze nie czuł. W końcu stwierdził, że ma dość i nie będzie już udawał. bał się tylko jak reszta królików zareaguje na to, że jest on inny. Miał im to wszystko wyjaśnić na króliczym balu u Filipa i Izy. Czy króliki zaakceptują nowego, innego Bernarda?  Książeczka "Być jak Bernard

kruche babeczki