Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego(...)pełna łyżeczka soli do pasztetu: przyprawa do pasztetu szlacheckiego 1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej 3- 4 bułki 5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około
Takie tam pichcenieBardzo długo miałam opory ( natury emocjonalnej ) aby zrobić królik. Jadałam go już wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z mięsem królika i krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie taki „diabeł straszny” i przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe(...)bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu 250 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany słodkiej ( wiejskiej ) Bulion/woda olej Wykonanie: Królika porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania
Smaki EwyBardzo często piekę pasztety, a przeważnie z królika, mam swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe(...)Pasztet z królika Składniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka
Kuchnia DanusiŚwięta tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe. Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :) tuszka królika około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem(...)bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz czarny mielony i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika myję i dzielę na kawałki , każdy nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna. Po tym czasie obsmażam kawałki królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam
Takie tam pichcenieWitajcie! Lubicie mięso z królika? ja szczerze mówiąc jadłam go dopiero pierwszy raz w życiu. Zrobiła go moja babcia według swojej starej receptury i moim zdaniem wyszedł genialny! Sami się o tym przekonajcie! Składniki: - 1/2 królika - 1 ząbek czosnku - pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku - 3 liście laurowe - 1/2 cebuli - 5 ziarenek zioła angielskiego - 5 ziarenek jałowca - 2 łyżki masła(...)szklanka śmietany 12% Wykonanie: Położyć umytego i osuszonego królika kładziemy w misce i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi, jałowcem i cebulą przyciskamy talerzykiem i chowamy do lodówki na 24h. Po tym czasie prużymy królika na patelni na małym ogniu pod przykryciem na maśle. Gdy nasz królik będzie już miękki wlewamy śmietanę i prużymy
Tanio szybko zdrowomoże by tak królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany(...)szczypior; sól; świeżo mielony pieprz; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy
MiksturownikKawałki królika smażone, a następnie duszone z boczniakami i papryką w sosie paprykowym ze śmietaną. PAPRYKARZ Z KRÓLIKA SKŁADNIKI 1 cały królik; 500 ml bulionu drobiowego; 200 gramów boczniaków; 1 czerwona papryka; 1 cebula; 200 gramów liści szpinaku; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; mąka pszenna; masło; oliwa; 100 ml słodkiej śmietanki; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Paprykarz z królika
Kuchnia TomkaWolno duszone kawałki królika razem cebulkami perłowymi w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. RAGOUT Z KRÓLIKA SKŁADNIKI kilogram dobrego jakościowo królika kilogram cebulek perłowych (25-30 sztuk) 400 ml przecieru pomidorowego kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 ząbki czosnku kora cynamonu 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki octu z... Artykuł(...)Ragout z królika w pomidorach po grecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKRÓLIK W OLIWIE DUSZONY SKŁADNIKI kilogram świeżego królika pokrojonego na kawałki pół szklanki czerwonego wytrwanego wina oliwa sól, pieprz przepis na królika w oliwie duszonego Artykuł Królik w oliwie duszony po kreteńsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM SKŁADNIKI 3 udka z królika; 500 ml kefiru; plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy); smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); kilka ząbków czosnku; suszony majeranek; gęsta, kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na królika w sosie śmietanowym Artykuł Królik w sosie śmietanowym klasycznym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaDuszony królik w sosie własnym, to moja propozycja na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz Wykonanie(...)Królika myję, osuszam, dzielę na mniejsze kawałki i oprószam solą i pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Dodaję cebulę z czosnkiem, smażę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewam wody/bulionu tylko tyle, by przykryć mięso. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz rozmaryn
magiczna kuchnia KasiKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie(...)rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni). Czytaj więcej: Królik duszony w sosie z pieczarkami The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaDziś się dziele z Wami moim przepisem, na pyszny domowy pasztet z królika. Prosty do zrobienia, troszkę czasochłonny, ale dla tego smaku warto się poświecić. Najlepszy pasztet domowy! Składniki: 1 kg mięsa z królika 300 g wątróbki drobiowej 300 g surowego boczku/słoniny 3 jajka 1 bułka bułka tarta masło/olej 3 marchewki 2 pietruszki(...)cebula 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Umyte, po porcjowane mięso z królika oraz boczek wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa
magiczna kuchnia Kasi