królik - 923 przepisów (strona:13/62)

FIT MIĘSO Z GRILLA- mój pomysł na schab 37

sprawdzonego źródła, kurczaka bez chowu na antybiotykach i z wolnego wybiegu. Drugą alternatywą jest indyk, trochę tak jakbyśmy zapomnieli o całej masie innego rodzaju mięsa.  Świnia, krowa, królik. Wiem, jak to brzmi, ale przestańmy udawać, że nie jemy zwierząt... Nazywajmy sprawy po imieniu. Zatem co wybrać na grilla, aby to mięso było dietetyczne? Wieprzowina , to na pewno schab(...)próżno szukać wołowiny, taką jak możemy bez problemu kupić za granicą. Pomału odbudowuje się populację krów rasy czerwonej, typowej mięsnej.  Wołowinę sezonowaną dostaniecie na pewno marki Sokołów. Królik - mięso trochę zapomniane, wiele osób bez problemu zje świnię ale królik, kojarzy im się z miłym puchatym zwierzęciem i go pomija. No cóż, mięso królika jest bardzo zdrowe, dietetyczne, lekkie

SMYKWKUCHNI
Pasztet- królik, drób, wieprzowina 66

SUROWIEC -mięso z królika 1 kg -wątróbka drobiowa 1kg -boczek 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 16-17 g/kg -przyprawa do pasztetu jak na wyżej pokazanym zdjęciu 5-6 g/kg -2 lub 3 ząbki czosnku opcjonalnie jak ktoś lubi /osobiście dodałem - rosół z gotowania królika i boczku / dajemy tyle aby masa mięsna przypominała konsystencję gęstego budyniu(...)WYKONANIE  Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny królik i boczek był całkowicie przykryty wodą. Boczek gotujemy do stanu pół miękkiego natomiast królika do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas 10-15 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i podroby  studzimy. Obieramy dokładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
"Być jak Bernard" Simon Philip 101

Główny bohater książeczki, to Bernard, który jest królikiem. Zawsze wydawało mu się, że powinien zachowywać się jak królik, lubić to samo co króliki, ale tak naprawdę był on inny. Miał swoje sny, swoje pasje i gusta kulinarne. Ukrywał to jednak przed wszystkimi, żeby ni uznali go za dziwaka. W związku z tym kłamał. Jak pytali go czy lubi to samo(...)choć wcale tak nie było, ale wcale się z tym dobrze nie czuł. W końcu stwierdził, że ma dość i nie będzie już udawał. bał się tylko jak reszta królików zareaguje na to, że jest on inny. Miał im to wszystko wyjaśnić na króliczym balu u Filipa i Izy. Czy króliki zaakceptują nowego, innego Bernarda?  Książeczka "Być jak Bernard

kruche babeczki
Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem 78

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam … Czytaj dalej Królik(...)śmietanie z rozmarynem i czosnkiem Artykuł Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Królik duszony w aronii i cynamonie 48

babci i doczekała się "swojego momentu" - do tej pory zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu. Po czwarte - szukałam sposobu , jak to wszystko ze sobą połączyć :) Pamiętacie przepis na duszonego królika z grzybami ?  Tym razem przygotowałam drugą część mięsa, które mi wtedy zostało - w zupełnie innym klimacie! Opowiem Wam jak powstało danie niemal kuchni fusion... Owoce aronii na krzaku(...)owoce aronii poza krzakiem... Zgrabne, cynamonowe laski :) Królik duszony w aronii i cynamonie Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 4-5 lasek cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki oliwy łyżka octu winnego z czerwonego wina świeżo mielony pieprz 2 szklanki owoców aronii 1/2 szklanki soku wiśniowego łyżka miodu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej Mięso zamarynuj

Gary Bez dna
Pieczony królik 52

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie naczynie z królikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem

Kardamonovy
Pieczony królik z solanki 170

ostatnim czasie jedynym mięsem, jakie jadam jest królik, którego wciąż nie mam dość. W głowie i na blogu mam różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony(...)smażenia Zagotować wodę z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Do gotującej się wody dodać sól. Wyłączyć palnik i mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony królik ziołowy 151

Przepisów na dania z królika na tym blogu opublikowałam wiele, ale wciąż mam kolejne pomysły do wykorzystania. Dzisiejszy królik jest soczysty i bardzo aromatyczny. Dodatek ziół okazał się strzałem w dziesiątkę 🎯 Przygotowywałam, by uczcić ostatnie wygrane w dwóch konkursach 🏆  Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części 4 łyżki oleju łyżeczka suszonego rozmarynu łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki sumaka sól(...)pieprz czarny łyżeczka suszonych płatków czosnku Królika obtoczyć w oleju, posolić z obu stron, a następnie oprószyć przyprawami również z obu stron i obłożyć płatkami czosnku. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. W połowie czasu obrócić mięso. Formę z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni C. Po pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 153

wybranego mięsa może ono różnić się nieco rodzajem oraz zawartością składników odżywczych. Obecnie uważa się, że najzdrowsze są białe gatunki o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk czy królik. Warto jednak sięgać również po czerwone mięso – wołowinę, wieprzowinę czy cielęcinę, gdyż zawiera dużą ilość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Z białych najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak(...)niską cenę. Doskonałą alternatywą dla niego jest indyk, który zawiera dużo białka i wyjątkowo mało tłuszczu. Dla osób, które preferują chude i delikatne mięso doskonale sprawdzi się jagnięcina lub królik. Mięso z królika ma sporo białka, najwięcej witaminy B6 i B12 w porównaniu do innych mięs, a przy tym niewielką ilość tłuszczu i rzadko powoduje alergię. Kaczkę zaliczyć można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Królik z musem selerowo-jabłkowym 128

zdrowe i warte powtórzenia. Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części seler korzeniowy 5 jabłek 4 liście laurowe sól pieprz olej do smażenia wrzątek Na 24 godziny przed duszeniem królika, polać go olejem (miałam młodą tuszę i wykorzystałam 3 łyżki), oprószyć solą i pieprzem. Dodać liście laurowe i odstawić do lodówki, przykrywając np. folią spożywczą, by mięso nie obsychało. Seler(...)kostkę, a jabłka w ósemki. W garnku o grubym dnie lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfance rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kawałki królika. Dodać seler korzeniowy i podgrzewać, aż zmięknie. Nie polecam smażyć dla koloru. Dodać jabłka i liście laurowe i pół szklanki wrzątku. Zawartość naczynia wymieszać i dusić 1-1,5 godziny. Czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony w pomidorach 148

Latem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy. Składniki : tusza królicza 4 duże pomidory cebula sól pieprz olej do smażenia Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego(...)królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę. Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik pieczony z marchewką 175

Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)Marchewka i mięso musi być miękkie. Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pycha! Polać mięso i posypać koperkiem. królik pieczony z marchewką

O kuchni z uczuciem
ciasto kokosowe w kształcie królika 186

zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając(...)biszkopt przełożyłam pianką z serków homo, czekolady i kokosu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry, bo robiłam ot tak, bez pomysłu. Zależało mi, żeby chociaż trochę przypominało królika i nawet się udało:) P.S. ja biszkopt upiekłam w obręczy w kształcie królika, którą kiedyś kupiłam razem z blaszką w markecie. Jeśli jednak nie macie takiej foremki wystarczy wydrukować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Królik w przyprawach Dalekiego Wschodu 137

Ostatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A do niego sałatka ze słodkim mango - petarda na talerzu 💥 Składniki : pół tuszy króliczej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru(...)marynatą. Odstawić na przynajmniej 12 godzin do lodówki i co jakiś czas obtaczać w marynacie. Piec ok. 1 godz. 45 min w temperaturze 180 stopni C. W połowie czasu królika odwrócić i polać sosem z pieczenia. Po upieczeniu nie wyjmować królika z piekarnika jeszcze przez 10 minut. Podawać z surówką doprawioną podobnymi wschodnimi przyprawami (np. kimslaw ) lub surówką ze wschodnich

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony z cebulą i selerem – kuchnia podkarpacka 117

Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki czosnek sól(...)pieprz 300 g cebuli 150 g selera 20 g masła natka pietruszki Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Odcinamy od combra udka, kroimy każde na 2 części (lub zostawiamy w całości), comber dzielimy na 3 kawałki. Smarujemy mięso częścią oleju, obkładamy krążkami cebuli, układamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy cebulę, mięso

Trzeci talerz
Pasztet z królika 184

Jakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz(...)ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z królika 132

Mięso z królika jest suche, miejscami nawet bardzo, dlatego do wykonania pasztetu musimy użyć także innych "mięs". Pasztet jest pyszny, soczysty i smarowny. Można go upiec jak również zawekować, po upieczeniu nadwyżki zamrozić i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez długi czas, bądź co jakiś czas do niego wracając. Z tatą narobiliśmy go jak dla pułku wojska, możecie zobaczyć zdjęcia(...)dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla wieprzowego 3 liście laurowe, ja użyłam liści ze sklepu Tradismak 5 kulek ziela angielskiego, ja użyłam

MamaOskarka
KRÓLIK W MUSZTARDZIE DIJONE 110

Kolejny przepis z udziałem pysznego królika  w smacznym sosie z musztardy DIJONE. 1 tuszka królika 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oliwa masło 0.5 kostki 2 łyżki białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy(...)obsmażyć na maśle.Następnie zalać 125 ml.wody,i dusić do miękkości.Wyjąć królika i przełożyć go w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.Do sosu wlać wino i mieszać drewnianą łyżką do niemal całkowitego odparowania.Dodać śmietankę i ogrzewać,cały czas intensywnie mieszając tak,by nie dopuścić do zagotowania się sosu.Zdjąć z ognia,doprawić solą i ponownie wymieszać.Przygotowanym sosem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa pomidorówka na króliku z dodatkiem soczewicy i quinoy 120

tych zup, które tak naprawdę powstają z tego co mamy pod ręką, a z drugiej strony taka której nie powstydziła by się porządna restauracja. Pomidorówka powstała na wywarze z królika. Tak, wiem, że to urocze zwierzątka, które raczej widzielibyśmy jako domowe maskotki, ale jako danie towarzyszą mi od dziecka, więc jestem z tym oswojona ;). Dziadkowie, którzy mieszkali na wsi hodowali(...)króliki i gdy do nich przyjeżdżałam na niedzielny obiad często podawali ich pieczone mięso. Najlepszego królika na świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich

Quinoa Raz!
Polski pasztet z królika 117

Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku

Trzeci talerz
Pasztet z królikiem. 135

Pasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam(...)układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z królika 2 117

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki.  Doskonały nie tylko od Święta.  Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika  0, 70 kg podgardla  70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej  1 duża marchewka  1 średnia pietruszka  ¼ selera  4 listki laurowe  6-7 kulek ziela angielskiego(...)pełna łyżeczka soli  do pasztetu:   przyprawa do pasztetu szlacheckiego  1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej  3- 4 bułki  5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości.   Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około

Takie tam pichcenie
Królik w warzywach i w winie 99

Bardzo długo miałam opory ( natury emocjonalnej ) aby zrobić królik. Jadałam go już wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z mięsem królika i krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie taki „diabeł straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe(...)bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu 250 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany słodkiej ( wiejskiej ) Bulion/woda olej Wykonanie: Królika porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania

Smaki Ewy
Pasztet z królika 136

Bardzo często piekę pasztety, a przeważnie z królika, mam swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe(...)Pasztet z królika                                                 Składniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy  - 3 szt ziele angielskie  - 4  ziarenka

Kuchnia Danusi
Królik w sosie pomidorowym 167

Święta  tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe. Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :)  tuszka królika  około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK  przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem(...)bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna. Po tym czasie obsmażam kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam

Takie tam pichcenie
Królik prużony w ziołach i śmietanie 218

Witajcie! Lubicie mięso z królika? ja szczerze mówiąc jadłam go dopiero pierwszy raz w życiu. Zrobiła go moja babcia według swojej starej receptury i moim zdaniem wyszedł genialny! Sami się o tym przekonajcie! Składniki: - 1/2 królika - 1 ząbek czosnku - pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku - 3 liście laurowe - 1/2 cebuli - 5 ziarenek zioła angielskiego - 5 ziarenek jałowca - 2 łyżki masła(...)szklanka śmietany 12% Wykonanie: Położyć umytego i osuszonego królika kładziemy w misce i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi, jałowcem i cebulą przyciskamy talerzykiem i chowamy do lodówki na 24h.  Po tym czasie prużymy królika na patelni na małym ogniu pod przykryciem na maśle.  Gdy nasz królik będzie już miękki wlewamy śmietanę i prużymy

Tanio szybko zdrowo
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 156

może by tak królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany(...)szczypior; sól; świeżo mielony pieprz; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy

Miksturownik
Paprykarz z królika z boczniakami 19

Kawałki królika smażone, a następnie duszone z boczniakami i papryką w sosie paprykowym ze śmietaną. PAPRYKARZ Z KRÓLIKA SKŁADNIKI 1 cały królik; 500 ml bulionu drobiowego; 200 gramów boczniaków; 1 czerwona papryka; 1 cebula; 200 gramów liści szpinaku; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; mąka pszenna; masło; oliwa; 100 ml słodkiej śmietanki; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Paprykarz z królika

Kuchnia Tomka
Ragout z królika w pomidorach po grecku 24

Wolno duszone kawałki królika razem cebulkami perłowymi w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. RAGOUT Z KRÓLIKA SKŁADNIKI kilogram dobrego jakościowo królika kilogram cebulek perłowych (25-30 sztuk) 400 ml przecieru pomidorowego kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 ząbki czosnku kora cynamonu 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki octu z... Artykuł(...)Ragout z królika w pomidorach po grecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Królik w oliwie duszony po kreteńsku 13

KRÓLIK W OLIWIE DUSZONY SKŁADNIKI kilogram świeżego królika pokrojonego na kawałki pół szklanki czerwonego wytrwanego wina oliwa sól, pieprz przepis na królika w oliwie duszonego Artykuł Królik w oliwie duszony po kreteńsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Królik w sosie śmietanowym klasycznym 22

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM SKŁADNIKI 3 udka z królika; 500 ml kefiru; plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy); smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); kilka ząbków czosnku; suszony majeranek; gęsta, kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na królika w sosie śmietanowym Artykuł Królik w sosie śmietanowym klasycznym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Królik w sosie własnym 100

Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz Wykonanie(...)Królika myję, osuszam, dzielę na mniejsze kawałki i oprószam solą i pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Dodaję cebulę z czosnkiem, smażę przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewam wody/bulionu tylko tyle, by przykryć mięso. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz rozmaryn

magiczna kuchnia Kasi
Królik duszony w sosie z pieczarkami 67

Królik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie(...)rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni). Czytaj więcej: Królik duszony w sosie z pieczarkami The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pasztet z królika 91

Dziś się dziele z Wami moim przepisem, na pyszny domowy pasztet z królika. Prosty do zrobienia, troszkę czasochłonny, ale dla tego smaku warto się poświecić. Najlepszy pasztet domowy! Składniki: 1 kg mięsa z królika 300 g wątróbki drobiowej 300 g surowego boczku/słoniny 3 jajka 1 bułka bułka tarta masło/olej 3 marchewki 2 pietruszki(...)cebula 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Umyte, po porcjowane mięso z królika oraz boczek wkładamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, lekko solimy i wlewamy wody tylko tyle by przykryła całe mięso. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa

magiczna kuchnia Kasi
Królik w sosie śmietanowo koperkowym. 149

Obok królików w sklepowych lodówkach przechodziłam zawsze obojętnie, aż tu pewnego dnia postanowiłam go kupić i spróbować tego jakże wartościowego mięsa. I wiecie co, wyszło super! mięso w smaku bardzo podobne do kurczaka, więc spokojnie można oszukać dziecko ;-) Składniki; 1 tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku(...)opcjonalnie słodka papryka) 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki pszennej 3 łyżki posiekanego koperku 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego   Przygotowanie; Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.  Przekładamy do większej miski, wsypujemy około 1 łyżeczki soli, kilka szczypt pieprzu i nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do miski, dorzucamy listki

Radość kipiąca uśmiechem.
Ogórkowy wielkanocny królik 139

Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Mogą się nią zajadać nie tylko dzieci. 7 grubych plastrów ogórka 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz Do ozdoby: 3 ziarna pieprzu cienki szczypiorek pomidor sałata Jajka myjemy(...)drobno szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ogórka wężowego szorujemy porządnie i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy je na talerzu tworząc kształt królika. Plasterek tworzący uszy przekrawamy na pół. Na każdym kawałku ogórka układamy łyżeczkę pasty jajecznej. Na koniec dekorujemy naszego królika robiąc mu oczy i nosek z ziarenek pieprzu, wąsy ze szczypiorku

Dieta bez mleka
Królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym 149

Delikatny, mięciutki, soczysty królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym,  to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad.  Lubicie? Bo ja bardzo, to moje smaki dzieciństwa :) Składniki: 1 królik 500 ml bulionu 3 marchewki 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 100 ml śmietany 30% mąka pszenna masło do smażenia 1 liść laurowy 2-3 ziarenka(...)ziela angielskiego gałązka rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso posolić, popieprzyć i skropić cytryną z każdej strony, następnie obtoczyć w mące. Por i marchewkę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć królika, przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić por z czosnkiem, zeszklić. Do garnka z mięsem dodać  podsmażony

magiczna kuchnia Kasi
Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą 107

królik 3 łyżki oliwy 1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi rozmaryn 4 papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół(...)wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Królik pieczony 126

mięsa króliczego z własnej hodowli. Mięso dietetyczne, delikatne i bardzo proste w przyrządzeniu. Nie używam do pieczenia dużo przypraw, aby nie zabić smaku samego mięsa.  Składniki: -jeden cały królik -olej -10 dag masła -dwa ząbki czosnku -tymianek lub cząber -sól Wypatroszonego królika dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Natrzeć solą, obsypać ziołami. Ułożyć w żaroodpornym półmisku. Skropić olejem, wrzucić pokrojony(...)godziny. Następnie odkryć, polać wytworzonym sosem, na wierzchu mięsa ułożyć plastry masła,  dolać trochę gorącej, przegotowanej wody i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia mięsa. Upieczonego królika podzielić na porcje. Mięso królika najlepiej spożywać bardzo gorące, letnie już tak dobrze nie smakuje. Do mięsa podałam  pure ziemniaczane, mizerię i sałatkę ze szpinaku oraz pomidorków

Kulinarne przemyslenia
Comber z królika z sosem śliwkowym 146

Witajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT.  Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiada dużą ilość witamin z grupy B. Zawiera 20% więcej białka od innych mięs oraz najmniej tłuszczu. W naszym daniu nie znajdziecie kalorii, prócz królika królują owoce i warzywa. Zapraszam(...)osoby / sos dla kilku osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko  garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju. 2/ Na łyżeczce oleju kokosowego przesmażamy łyżkę sezamu

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet z królika 184

mielić w maszynce a wystarczy je dobrze zmiksować w robocie, robienie pasztetów stało  się  przyjemnością. Eksperymentuję więc z  rożnymi  mięsami. Dzisiaj  pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze  - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna(...)sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody

Stare Gary
Królik duszony 84

królika (u mnie tylko skoki), 2 łyżki masła, 2 cebule, sól, pieprz, 100 ml bardzo mocnego bulionu* Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny sposób na królika. Królika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie smażyć królika na maśle, na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w ósemki cebulę, dodać bulion i dusić do miękkości. * gotuję bulion

królestwo garów
Potrawka z królika! 177

Dania z królikiem w roli głównej kojarzą mi się głównie z dzieciństwem. Może dlatego nie jestem tak bardzo zdumiona, gdy widzę go na talerzu. Ten smak towarzyszy mi już tak długo, ze nigdy nie potrafiłabym z niego zrezygnować. A mięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście(...)okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen smaków! Potrawka to bardzo domowe danie. W restauracjach raczej niespotykane. Ale nasze życie to głównie codzienność, więc proste menu również gości

Kuchnia Pani Wiosny
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 373

Dania z królika dosyć często goszczą na moim stole. Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego  królika duszonego w pomidorach ..  Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką(...)buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1/3 szklanki wody - 3 łyżki śmietany 18 % - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało

kawawszklance
Królik w sosie musztardowym 113

moje pierwsze podejście do królika i myślę, że całkiem udane. Dlatego też polecam ten przepis innym, którzy chcieliby się zmierzyć z tym produktem we własnej kuchni. Mięso królicze jest bardzo delikatne i smaczne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jeśli jednak wykąpiemy je w śmietanie, tak jak w tym przepisie, nie ma co liczyć na walory dietetyczne. Nie oszukujmy się(...)pieczywem.Składniki:1 podzielona tuszka z królika1 czerwona cebula175 ml białego wytrawnego wina0,5l bulionu drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka masłaolejSposób przygotowania:Części królika obsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle do zrumienienia (należy robić to partiami, jeśli całe mięso nie zmieści nam się w garnku, a pewnie się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania