królik - 923 przepisów (strona:9/62)

Pasztet z królika 10

oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada(...)konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: ? 1 królik

To co kocham
Przedstawiam królika 81

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach.  Składniki: Królik (tuszka)  Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory)  Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc.  Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś

Smaki Przyprawy i Kolory
Królik w kremowym sosie musztardowo - miodowym na białym winie podany z puree ziemniaczanym i swieżą sałatą 121

Królik w kremowym sosie musztardowo - miodowym na białym winie podany z puree ziemniaczanym i swieżą sałatą  Zapraszam na kruchego i delikatnego w smaku królika, na przygotowanie którego inspiracją jest kuchnia francuska i jej bogate zaplecze. To danie nie wymaga duzej pracy, a dodatki w postaci purée ziemniaczanego, czy sałatki to indywidualny dobór.      Składniki: 1/2 tuszki(...)królika (3 porcje) 6 szalotek 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka tymianku 4 plastry masła 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu 2 łyżki crème fraîche épaisse légère 150 ml białego wytrawnego wina sól i biały pieprz do smaku  1 łyżka maizeny   1 szklanka wody Wykonanie: Porcje królika, umyte i osuszone przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem

Wino Francja Kuchnia
Potrawka z królika 117

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z kurczaka lub indyka. U nas akurat był królik, a konkretnie rosół z królika , z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka(...)słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu/bulionu garść mąki  Cebulę pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Królik w śmietanie z porem 232

Delikatne mięso z królika duszone w łagodnym sosie śmietanowym z dodatkiem pora. Taki klasyczny sposób na mięso z królika, a jednocześnie przygotowywany od święta i większe okazje. Bardzo smaczne danie na rodzinny, niedzielny obiad :) 1 tuszka królika sól pieprz czarny mielony mąka pszenna 1 por olej rzepakowy do smażenia 1 liść laurowy 4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki(...)pieprz ziołowy Mięso z królika pokroić na części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pora posiekać w piórka i wrzucić na patelnię, na której smażył się królik. Po obsmażeniu przełożyć do mięsa

https:KKuchniaMniam
Paszteciki drożdżowe z królikiem 121

propozycją na obiad. Ten przepis jest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem(...)Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera naciowego (opcjonalnie) 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie) 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście

PatiGotuje
Pasztet z królika 129

kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają(...)zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie

To co kocham
Pieczony królik 126

Mięso królika jest niezwykle kruche i delikatne. Królik pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny. Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg) 1 duża cebula 5 marchewek Natka selera 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku(...)granulowanego 2 listki liścia laurowego 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu drobiowego Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy.  Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą

VioletoweKucharzenie
Królik w sosie paprykowym 171

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami. Polecam na niedzielny obiad :) 4 nogi z królika 2 papryki czerwone 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 4-6 podgrzybków papryka słodka mielona sól pieprz czarny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mąka pszenna ok 1/4 szklanki(...)śmietanki 30 % olej rzepakowy do smażenia Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pozostałości po smażeniu wymyć i wlać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Przełożyć do królika. Na tej samej patelni, bez tłuszczu usmażyć

https:KKuchniaMniam
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 189

Przyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki(...)czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść liści laurowych szklanka gorącej wody.  Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną

Smaki Brazylii
Królik w sosie pieczarkowo-śmietanowym 153

moja inauguracja królika. W moim domu króluje kurczak lub wieprzowina. Tym razem mój mąż zdobył królika z dobrego źródła. No i nadszedł czas na jego podanie. Na wykonanie obiadu wykorzystałam jego część, czyli 2  nogi przednie. Oto przepis. Składniki: 2 przednie nogi z królika 30 dag pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 mała(...)cebula 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz 1 gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie: Nogi królika nacieramy pokrojonym czosnkiem, solimy i pieprzymy.  Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni topimy masło i dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Później dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Przykrywamy na chwilkę pokrywką, aż pieczarki puszczą wodę. Dolewamy

tojestpyszne.blogspot.com
Przedstawiam królika 119

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc. Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas

Smaki Przyprawy i Kolory
Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem 155

Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne.  Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ  jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Składniki:     królik (2 – 4 dowolne kawałki)  3 marchewki 2 pietruszki(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka

Mama Gotuje
Babciny królik i duszona marchewka 155

Dziś przedstawiam przepis na królika wg mojej ukochanej Babci :) Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Dodałam odrobinę wina, a marchewkę podałam osobno - babcia dusiła królika z pokrojoną już marchewką i podawała go dodatkowo z buraczkami. Wg mnie wyszedł idealnie, mam nadzieję, że Babci by smakowało ;) Zapraszam(...)gotowania! Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych): 1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu

My Culinary Art
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 468

Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając. 15 min przed

Anielskie Smaki
Przedstawiam królika 118

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy(...)zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc. Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba

Kulinarna rozmowa
Pieczony królik 9

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)wody 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do naczynia z królikiem wlewamy wodę, zamykamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kardamonovy
Królik w winie z marchewką 53

Królik w winie z marchewką, to iście królewskie danie. Mięso z królika bardzo delikatne. Walory smakowe podwyższa sos na bazie wina i warzyw, bardzo aromatyczne i wykwintne danie. Szczerze polecam na świąteczny stół, z pewnością zaskoczymy naszą rodzinę. Zapraszam po szczegóły. Składniki królik 1 cebula 3 marchewki 1/2 główki czosnku kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka gęstego sosu(...)pomidorowego 500 ml wina białego, wytrawnego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego kilka ziaren pieprzu czarnego( użyłam syczuański, polecam jak uda się kupić) sól, pieprz Królika dzielimy na mniejsze porcje. Solimy, posypujemy pieprzem. Warzywa kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na wolnym ogniu, kilka minut( nie za mocno) Przekładamy do miseczki. Do rondla po smażeniu warzyw

gotuj ze mną
Pieczony królik 57

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie naczynie z królikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem

Kardamonovy
Pasztet z królika 54

Pasztet z królika kojarzy mi się z Babcią. Mama piekła pasztet z zająca, z królika chyba nie, przynajmniej nie pamiętam. Pasztet z królika najlepiej przygotować z tak zwanych przodków, czyli przednich skoków (nóg) i żeberek królika. Oczywiście można pasztet przygotować z combra i tylnych skoków, ale chyba szkoda i lepiej na przykład udusić je z czerwonym winem . Przodki z około(...)królików, po ugotowaniu otrzymałam 700 g mięsa, 300 g podgardla, 400 g wątróbki drobiowej, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 jajka, sól, gałka muszkatołowa, imbir, tłuszcz do smarowania formy, 100 g orzeszków pistacjowych – można pominąć 60 g suchej bułki Mięso królika i podgardle włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę i zalać zimną wodą

królestwo garów
Królik pieczony 120

Czasami warto urozmaicić jedzenie mięsem z królika. Jest dość delikatne i bardzo proste do pieczenia. Co potrzeba: 1 królik o wadze 1,3 kg- 1,4 kg, 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, Co potrzeba do natarcia królika: Sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, ostra papryka Wykonanie: Królika obsypujemy przyprawami z każdej strony, delikatnie wcieramy, zostawiamy(...)godzinę w lodówce. Do wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku dajemy olej, na dnie rozkładamy gałązki rozmarynu, zgnieciony czosnek w skorupkach, na to układamy królika, przykrywamy szczelną pokrywką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy 45 minut na termoobiegu, po tym czasie odwracamy królika, pieczemy 15 minut, a następnie jeszcze raz odwracamy, pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego

Bułka z Chlebem
,,Pasztet z królika’’ 99

Święta za pasem! Jesteście pewnie w trakcie przygotowania świątecznego menu A może nie macie pomysłu na to czym zaskoczyć swoich gości? Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka(...)tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez

Podróż w kulinaria
Królik w sosie grzybowym 131

Jeszcze do niedawna miałam opory z kupowaniem królika ( opory emocjonalne ). Ostatnio jednak coraz częściej trafia on na nasz stół. Mięso jest delikatne, smaczne i dodatkowo zdrowe. Dzisiaj przedstawiam królika w sosie grzybowym. Pycha. Składniki: 1 tuszka królika 3 marchewki 1 cebula Kawałek korzenia selera 1 pietruszka Spora garść suszonych grzybów Sól Pieprz Bulion/ woda Olej Opcjonalnie: śmietana, masło Wykonanie: Królika(...)kroimy na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości królika. Opcjonalnie możemy pod koniec duszenia dodać słodką śmietanę i odrobinę masła, sos nabierze delikatności. Podajemy z ulubionym dodatkami. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Quinoa, comber z królika w sosie migdałowym i surówka z marchewki 189

Jadę niedługo na wakacje do Andaluzji (w końcu) i jak zwykle zrobiłam rekonesans co jadają w okolicy ;) Ośmiornica będzie punktem obowiązkowym na kulinarnej wakacyjnej mapie, ale zainspirował mnie królik w sosie migdałowym :) oczywiście zrobiłam i połączyłam ze swoimi dodatkami, a oto efekt. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 comber z królika 100 gram migdałów 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cytryny szczypta szafranu szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej kumin pieprz sól woda Wykonanie: Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły. Królika najlepiej przyprawić i obłożyć na noc pokrojoną włoszczyzną, ale jeśli nie macie czasu, to nie jest to konieczne. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na klarowanym maśle, a następnie

Quinoa Raz!
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 121

znów danie z królika, mojego ulubionego mięsa, przez które raczej nie wrócę do wegetarianizmu. Jest tak wdzięczne do przygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych(...)popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać olejem (2-3 łyżki). Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony i "Serce" 163

pory podawałam na blogu przepisy na pieczenie królika i niedawno zdałam sobie sprawę, że nie ma tu ani jednego postu o króliku duszonym. Spieszę zatem uzupełnić tę zaległość i proponuję przygotować np. na niedzielny obiad to zdrowe i pyszne mięso. Składniki : tylna część tuszy króliczej ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku 6-8 ziaren jałowca liść laurowy sól(...)pieprz 2-3 łyżki oleju W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać oliwą. Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz paprykami w proszku. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do garnka z wrzątkiem. Do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
kaszotto z miesem królika 151

Mięso królika nie jest zbyt popularne. Zastanawiam się, czy kupiłabym takie w sklepie; powiem szczerze, że nie wiem. Kiedy natomiast dostanę kawałek z hodowli mojego Taty wiem, że jest naturalne i zdrowe. W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku. Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce. Mała bardzo lubi kasze(...)dziś wybrałyśmy białą gryczaną. Danie na bazie tej kaszy z mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. składniki: tuszka królika liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 500 g kaszy gryczanej białej 5-6 dużych kiszonych ogórków duża cebula 3 łyżki oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Mięso królika gotować

6niebo
Ogórkowa na króliku z pieczarkami 96

Moja ulubiona zupa, w wersji z pieczarkami i królikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól(...)ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka

wesoła kuchnia
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 121

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy obrane(...)pokrojone w ćwiartki warzywa, królika i czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI 247

Jakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też złożyło bo mam akurat przy sobie rodziców więc Dzień Matki to doskonała okazja by kuchnia serwowała zdrowy obiadek.Bo dla moich rodziców wszystko co najlepsze.Przepis pochodzi z książki s Anastazji,troszkę pokombinowałam,ale nie lubię sztywno(...)trzymać się przepisu.Królik wyszedł wyśmienity,z pewnością wart jest wypróbowania. Składniki:   królik ( 1 sztuka) 1/2 główki czosnku 4-5 cebul ulubiona przyprawa do kurczaka majeranek sól,pieprz mąka pszenna 6 sztuk ziela angielskiego 4 liście laurowe mleko przecier pomidorowy Królika dzień przed duszeniem zalać mlekiem - można poporcjować bądź zalać w całości - zostawić na 6-8 godzin.Po tym czasie

Niespełnione zdolności kulinarne
KRÓLIK PIECZONY 110

Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne i ma niską zawartość cholesterolu.Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na królika,w końcu trafiła się okazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje. Składniki:   królik 1/2 główki czosnku sól,pieprz majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 cebule 2-3 marchewki 1 szklanka(...)rosołu(bulionu)  Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Królik w śmietanie 253

pierwszy królik, jakiego przygotowywałam. W smaku trochę jak kurczak, chociaż mięsa było zdecydowanie mniej. I podobno trudno przyrządzić go dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła(...)śmietany 18%  natka pietruszki świeża lub suszona sól, pieprz 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy (na 8 części). Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej

Szefowa kuchni
królik duszony w winie 75

odpowiada, bo smaczna, niedroga i łatwa w obróbce. ale żem kulinarnie przekorna, to postanowiłam zaproponować na świąteczny obiad coś zupełnie innego, co również skomplikowane w przygotowaniu nie będzie. królik duszony z suszonymi śliwkami 1,5 kg królik, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 20 dkg suszonych śliwek, 1 szkl. białego wina, 1 łyżeczka suszonego tymianku, olej do smażenia, sól, pieprz(...)ewentualnie łyżka octu lub soku cytryny Królika podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem i zrumień na oleju (najlepiej rób to w rondlu, w którym później królik będzie się dusił). Zdejmij królika z patelni i odstaw pod przykryciem. Cebulę pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Zeszklij ją na niewielkiej ilości oleju, dodaj zmiażdżony czosnek i razem smaż

Eksperyment sobotni
Królik w sosie winno- musztardowym 129

Drugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić(...)królika na części. Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę.  Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze

MarciochaKucharzy
Pasztet z królika 142

Kolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny  zapach po całym domu.   Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :)  1,70 kg królika 1,20 boczku  świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża  marchewka średnia pietruszka połówka selera(...)łyżka owoców jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna  łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK)  do pasztetu: papryka słodka   ( łyżka) sól  do smaku pieprz  czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska  łyżeczka) gałka muszkatołowa  ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania