królik - 923 przepisów (strona:9/62)

Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 208

Przyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki(...)czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść liści laurowych szklanka gorącej wody.  Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną

Smaki Brazylii
Przedstawiam królika 133

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc. Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas

Smaki Przyprawy i Kolory
Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem 179

Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne.  Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ  jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Składniki:     królik (2 – 4 dowolne kawałki)  3 marchewki 2 pietruszki(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka

Mama Gotuje
Babciny królik i duszona marchewka 177

Dziś przedstawiam przepis na królika wg mojej ukochanej Babci :) Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Dodałam odrobinę wina, a marchewkę podałam osobno - babcia dusiła królika z pokrojoną już marchewką i podawała go dodatkowo z buraczkami. Wg mnie wyszedł idealnie, mam nadzieję, że Babci by smakowało ;) Zapraszam(...)gotowania! Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych): 1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu

My Culinary Art
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 501

Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę, mięso z królika i podgarle pokroić na kawałki i obsmażyć na maśle. Następnie zalać wodą (ok. 1/3 szklanki) o dusić pod przykryciem, dodając ziele angielskie i cebulę. Dusić na bardzo małym ogniu ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając. 15 min przed

Anielskie Smaki
Przedstawiam królika 137

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy(...)zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać do naczynia i zalać balsamiko. Włożyć królika w marynatę i trzymać w niej najlepiej przez noc. Kiedy dobrze się zamarynuje, do brytfanki dodajemy łyżkę oliwy i wkładamy królika. Energicznie go obsmażamy z każdej strony, Kiedy się zarumieni zmniejszamy ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba

Kulinarna rozmowa
Pieczony królik 26

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)wody 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do naczynia z królikiem wlewamy wodę, zamykamy je i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kardamonovy
Królik w winie z marchewką 71

Królik w winie z marchewką, to iście królewskie danie. Mięso z królika bardzo delikatne. Walory smakowe podwyższa sos na bazie wina i warzyw, bardzo aromatyczne i wykwintne danie. Szczerze polecam na świąteczny stół, z pewnością zaskoczymy naszą rodzinę. Zapraszam po szczegóły. Składniki królik 1 cebula 3 marchewki 1/2 główki czosnku kilka łyżek oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka gęstego sosu(...)pomidorowego 500 ml wina białego, wytrawnego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego kilka ziaren pieprzu czarnego( użyłam syczuański, polecam jak uda się kupić) sól, pieprz Królika dzielimy na mniejsze porcje. Solimy, posypujemy pieprzem. Warzywa kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na wolnym ogniu, kilka minut( nie za mocno) Przekładamy do miseczki. Do rondla po smażeniu warzyw

gotuj ze mną
Pieczony królik 76

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie naczynie z królikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem

Kardamonovy
Pasztet z królika 77

Pasztet z królika kojarzy mi się z Babcią. Mama piekła pasztet z zająca, z królika chyba nie, przynajmniej nie pamiętam. Pasztet z królika najlepiej przygotować z tak zwanych przodków, czyli przednich skoków (nóg) i żeberek królika. Oczywiście można pasztet przygotować z combra i tylnych skoków, ale chyba szkoda i lepiej na przykład udusić je z czerwonym winem . Przodki z około(...)królików, po ugotowaniu otrzymałam 700 g mięsa, 300 g podgardla, 400 g wątróbki drobiowej, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, 4 jajka, sól, gałka muszkatołowa, imbir, tłuszcz do smarowania formy, 100 g orzeszków pistacjowych – można pominąć 60 g suchej bułki Mięso królika i podgardle włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę i zalać zimną wodą

królestwo garów
Królik pieczony 143

Czasami warto urozmaicić jedzenie mięsem z królika. Jest dość delikatne i bardzo proste do pieczenia. Co potrzeba: 1 królik o wadze 1,3 kg- 1,4 kg, 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, Co potrzeba do natarcia królika: Sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, ostra papryka Wykonanie: Królika obsypujemy przyprawami z każdej strony, delikatnie wcieramy, zostawiamy(...)godzinę w lodówce. Do wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku dajemy olej, na dnie rozkładamy gałązki rozmarynu, zgnieciony czosnek w skorupkach, na to układamy królika, przykrywamy szczelną pokrywką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy 45 minut na termoobiegu, po tym czasie odwracamy królika, pieczemy 15 minut, a następnie jeszcze raz odwracamy, pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego

Bułka z Chlebem
,,Pasztet z królika’’ 122

Święta za pasem! Jesteście pewnie w trakcie przygotowania świątecznego menu A może nie macie pomysłu na to czym zaskoczyć swoich gości? Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka(...)tarta • majeranek • sól • pieprz • ziele angielskie • liść laurowy • mielona czerwona słodka papryka • przyprawa do królika Sposób przygotowania przepisu: Porcjujemy królika i delikatnie obsypujemy go solą, boczek kroimy w duża kostkę. Do garnka wkładamy królika, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy do miękkości mięsa. Dusimy przez

Podróż w kulinaria
Królik w sosie grzybowym 149

Jeszcze do niedawna miałam opory z kupowaniem królika ( opory emocjonalne ). Ostatnio jednak coraz częściej trafia on na nasz stół. Mięso jest delikatne, smaczne i dodatkowo zdrowe. Dzisiaj przedstawiam królika w sosie grzybowym. Pycha. Składniki: 1 tuszka królika 3 marchewki 1 cebula Kawałek korzenia selera 1 pietruszka Spora garść suszonych grzybów Sól Pieprz Bulion/ woda Olej Opcjonalnie: śmietana, masło Wykonanie: Królika(...)kroimy na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości królika. Opcjonalnie możemy pod koniec duszenia dodać słodką śmietanę i odrobinę masła, sos nabierze delikatności. Podajemy z ulubionym dodatkami. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Quinoa, comber z królika w sosie migdałowym i surówka z marchewki 211

Jadę niedługo na wakacje do Andaluzji (w końcu) i jak zwykle zrobiłam rekonesans co jadają w okolicy ;) Ośmiornica będzie punktem obowiązkowym na kulinarnej wakacyjnej mapie, ale zainspirował mnie królik w sosie migdałowym :) oczywiście zrobiłam i połączyłam ze swoimi dodatkami, a oto efekt. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 comber z królika 100 gram migdałów 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cytryny szczypta szafranu szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej kumin pieprz sól woda Wykonanie: Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły. Królika najlepiej przyprawić i obłożyć na noc pokrojoną włoszczyzną, ale jeśli nie macie czasu, to nie jest to konieczne. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na klarowanym maśle, a następnie

Quinoa Raz!
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 141

znów danie z królika, mojego ulubionego mięsa, przez które raczej nie wrócę do wegetarianizmu. Jest tak wdzięczne do przygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych(...)popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać olejem (2-3 łyżki). Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu

Weekendy w domu i ogrodzie