ostatnim czasie jedynym mięsem, jakie jadam jest królik, którego wciąż nie mam dość. W głowie i na blogu mam różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony(...)smażenia Zagotować wodę z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Do gotującej się wody dodać sól. Wyłączyć palnik i mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło
Weekendy w domu i ogrodziePrzepisów na dania z królika na tym blogu opublikowałam wiele, ale wciąż mam kolejne pomysły do wykorzystania. Dzisiejszy królik jest soczysty i bardzo aromatyczny. Dodatek ziół okazał się strzałem w dziesiątkę 🎯 Przygotowywałam, by uczcić ostatnie wygrane w dwóch konkursach 🏆 Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części 4 łyżki oleju łyżeczka suszonego rozmarynu łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki sumaka sól(...)pieprz czarny łyżeczka suszonych płatków czosnku Królika obtoczyć w oleju, posolić z obu stron, a następnie oprószyć przyprawami również z obu stron i obłożyć płatkami czosnku. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. W połowie czasu obrócić mięso. Formę z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni C. Po pół
Weekendy w domu i ogrodziewybranego mięsa może ono różnić się nieco rodzajem oraz zawartością składników odżywczych. Obecnie uważa się, że najzdrowsze są białe gatunki o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk czy królik. Warto jednak sięgać również po czerwone mięso – wołowinę, wieprzowinę czy cielęcinę, gdyż zawiera dużą ilość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Z białych najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak(...)niską cenę. Doskonałą alternatywą dla niego jest indyk, który zawiera dużo białka i wyjątkowo mało tłuszczu. Dla osób, które preferują chude i delikatne mięso doskonale sprawdzi się jagnięcina lub królik. Mięso z królika ma sporo białka, najwięcej witaminy B6 i B12 w porównaniu do innych mięs, a przy tym niewielką ilość tłuszczu i rzadko powoduje alergię. Kaczkę zaliczyć można
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdrowe i warte powtórzenia. Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części seler korzeniowy 5 jabłek 4 liście laurowe sól pieprz olej do smażenia wrzątek Na 24 godziny przed duszeniem królika, polać go olejem (miałam młodą tuszę i wykorzystałam 3 łyżki), oprószyć solą i pieprzem. Dodać liście laurowe i odstawić do lodówki, przykrywając np. folią spożywczą, by mięso nie obsychało. Seler(...)kostkę, a jabłka w ósemki. W garnku o grubym dnie lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfance rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kawałki królika. Dodać seler korzeniowy i podgrzewać, aż zmięknie. Nie polecam smażyć dla koloru. Dodać jabłka i liście laurowe i pół szklanki wrzątku. Zawartość naczynia wymieszać i dusić 1-1,5 godziny. Czas
Weekendy w domu i ogrodzieLatem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy. Składniki : tusza królicza 4 duże pomidory cebula sól pieprz olej do smażenia Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego(...)królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę. Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie
Weekendy w domu i ogrodzieKrólik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)Marchewka i mięso musi być miękkie. Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pycha! Polać mięso i posypać koperkiem. królik pieczony z marchewką
O kuchni z uczuciemzwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając(...)biszkopt przełożyłam pianką z serków homo, czekolady i kokosu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry, bo robiłam ot tak, bez pomysłu. Zależało mi, żeby chociaż trochę przypominało królika i nawet się udało:) P.S. ja biszkopt upiekłam w obręczy w kształcie królika, którą kiedyś kupiłam razem z blaszką w markecie. Jeśli jednak nie macie takiej foremki wystarczy wydrukować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A do niego sałatka ze słodkim mango - petarda na talerzu 💥 Składniki : pół tuszy króliczej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru(...)marynatą. Odstawić na przynajmniej 12 godzin do lodówki i co jakiś czas obtaczać w marynacie. Piec ok. 1 godz. 45 min w temperaturze 180 stopni C. W połowie czasu królika odwrócić i polać sosem z pieczenia. Po upieczeniu nie wyjmować królika z piekarnika jeszcze przez 10 minut. Podawać z surówką doprawioną podobnymi wschodnimi przyprawami (np. kimslaw ) lub surówką ze wschodnich
Weekendy w domu i ogrodzieKrólik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki czosnek sól(...)pieprz 300 g cebuli 150 g selera 20 g masła natka pietruszki Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Odcinamy od combra udka, kroimy każde na 2 części (lub zostawiamy w całości), comber dzielimy na 3 kawałki. Smarujemy mięso częścią oleju, obkładamy krążkami cebuli, układamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy cebulę, mięso
Trzeci talerzJakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz(...)ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę
Kuchnia domowa AniMięso z królika jest suche, miejscami nawet bardzo, dlatego do wykonania pasztetu musimy użyć także innych "mięs". Pasztet jest pyszny, soczysty i smarowny. Można go upiec jak również zawekować, po upieczeniu nadwyżki zamrozić i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez długi czas, bądź co jakiś czas do niego wracając. Z tatą narobiliśmy go jak dla pułku wojska, możecie zobaczyć zdjęcia(...)dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla wieprzowego 3 liście laurowe, ja użyłam liści ze sklepu Tradismak 5 kulek ziela angielskiego, ja użyłam
MamaOskarkaKolejny przepis z udziałem pysznego królika w smacznym sosie z musztardy DIJONE. 1 tuszka królika 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oliwa masło 0.5 kostki 2 łyżki białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy(...)obsmażyć na maśle.Następnie zalać 125 ml.wody,i dusić do miękkości.Wyjąć królika i przełożyć go w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.Do sosu wlać wino i mieszać drewnianą łyżką do niemal całkowitego odparowania.Dodać śmietankę i ogrzewać,cały czas intensywnie mieszając tak,by nie dopuścić do zagotowania się sosu.Zdjąć z ognia,doprawić solą i ponownie wymieszać.Przygotowanym sosem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitych zup, które tak naprawdę powstają z tego co mamy pod ręką, a z drugiej strony taka której nie powstydziła by się porządna restauracja. Pomidorówka powstała na wywarze z królika. Tak, wiem, że to urocze zwierzątka, które raczej widzielibyśmy jako domowe maskotki, ale jako danie towarzyszą mi od dziecka, więc jestem z tym oswojona ;). Dziadkowie, którzy mieszkali na wsi hodowali(...)króliki i gdy do nich przyjeżdżałam na niedzielny obiad często podawali ich pieczone mięso. Najlepszego królika na świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich
Quinoa Raz!Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku
Trzeci talerzPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam(...)układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na 2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki
Poezja Smaków - blog kulinarny