królik - 923 przepisów (strona:12/62)

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem 78

Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam … Czytaj dalej Królik(...)śmietanie z rozmarynem i czosnkiem Artykuł Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Królik duszony w aronii i cynamonie 48

babci i doczekała się "swojego momentu" - do tej pory zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu. Po czwarte - szukałam sposobu , jak to wszystko ze sobą połączyć :) Pamiętacie przepis na duszonego królika z grzybami ?  Tym razem przygotowałam drugą część mięsa, które mi wtedy zostało - w zupełnie innym klimacie! Opowiem Wam jak powstało danie niemal kuchni fusion... Owoce aronii na krzaku(...)owoce aronii poza krzakiem... Zgrabne, cynamonowe laski :) Królik duszony w aronii i cynamonie Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 4-5 lasek cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki oliwy łyżka octu winnego z czerwonego wina świeżo mielony pieprz 2 szklanki owoców aronii 1/2 szklanki soku wiśniowego łyżka miodu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej Mięso zamarynuj

Gary Bez dna
Pieczony królik 50

przepis to dzieło mojego taty. Królika robionego w ten sposób jadłam już wielokrotnie i zawsze, ZAWSZE wychodzi cud miód i orzeszki. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką wypaśnej gęsiarki i w sumie od razu wiedziałam co w niej upiekę w pierwszej kolejności. Zapiszcie sobie ten przepis, będziecie do niego wracać. Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie naczynie z królikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy pod przykryciem

Kardamonovy
Pieczony królik z solanki 168

ostatnim czasie jedynym mięsem, jakie jadam jest królik, którego wciąż nie mam dość. W głowie i na blogu mam różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony(...)smażenia Zagotować wodę z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Do gotującej się wody dodać sól. Wyłączyć palnik i mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony królik ziołowy 149

Przepisów na dania z królika na tym blogu opublikowałam wiele, ale wciąż mam kolejne pomysły do wykorzystania. Dzisiejszy królik jest soczysty i bardzo aromatyczny. Dodatek ziół okazał się strzałem w dziesiątkę 🎯 Przygotowywałam, by uczcić ostatnie wygrane w dwóch konkursach 🏆  Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części 4 łyżki oleju łyżeczka suszonego rozmarynu łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki sumaka sól(...)pieprz czarny łyżeczka suszonych płatków czosnku Królika obtoczyć w oleju, posolić z obu stron, a następnie oprószyć przyprawami również z obu stron i obłożyć płatkami czosnku. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. W połowie czasu obrócić mięso. Formę z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni C. Po pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 149

wybranego mięsa może ono różnić się nieco rodzajem oraz zawartością składników odżywczych. Obecnie uważa się, że najzdrowsze są białe gatunki o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak kurczak, indyk czy królik. Warto jednak sięgać również po czerwone mięso – wołowinę, wieprzowinę czy cielęcinę, gdyż zawiera dużą ilość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Z białych najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak(...)niską cenę. Doskonałą alternatywą dla niego jest indyk, który zawiera dużo białka i wyjątkowo mało tłuszczu. Dla osób, które preferują chude i delikatne mięso doskonale sprawdzi się jagnięcina lub królik. Mięso z królika ma sporo białka, najwięcej witaminy B6 i B12 w porównaniu do innych mięs, a przy tym niewielką ilość tłuszczu i rzadko powoduje alergię. Kaczkę zaliczyć można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Królik z musem selerowo-jabłkowym 124

zdrowe i warte powtórzenia. Składniki : tusza królicza podzielona na 5 części seler korzeniowy 5 jabłek 4 liście laurowe sól pieprz olej do smażenia wrzątek Na 24 godziny przed duszeniem królika, polać go olejem (miałam młodą tuszę i wykorzystałam 3 łyżki), oprószyć solą i pieprzem. Dodać liście laurowe i odstawić do lodówki, przykrywając np. folią spożywczą, by mięso nie obsychało. Seler(...)kostkę, a jabłka w ósemki. W garnku o grubym dnie lub jeszcze lepiej w żeliwnej brytfance rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kawałki królika. Dodać seler korzeniowy i podgrzewać, aż zmięknie. Nie polecam smażyć dla koloru. Dodać jabłka i liście laurowe i pół szklanki wrzątku. Zawartość naczynia wymieszać i dusić 1-1,5 godziny. Czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony w pomidorach 144

Latem takiego dania nie może zabraknąć na moim stole, bo uwielbiam królicze mięso i jestem prawdziwą pomidorową maniaczką. Z czystym sercem polecam to danie, bo królik wychodzi bardzo soczysty, a nie ma przy nim zbyt wiele pracy. Składniki : tusza królicza 4 duże pomidory cebula sól pieprz olej do smażenia Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego(...)królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę. W połowie czasu przekręcić tuszę. Pomidory pozbawić skórek i piętek. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżek) w naczyniu o grubym dnie, a jeszcze lepiej w żeliwnej brytfannie

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik pieczony z marchewką 171

Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)Marchewka i mięso musi być miękkie. Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pycha! Polać mięso i posypać koperkiem. królik pieczony z marchewką

O kuchni z uczuciem
ciasto kokosowe w kształcie królika 182

zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając(...)biszkopt przełożyłam pianką z serków homo, czekolady i kokosu. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry, bo robiłam ot tak, bez pomysłu. Zależało mi, żeby chociaż trochę przypominało królika i nawet się udało:) P.S. ja biszkopt upiekłam w obręczy w kształcie królika, którą kiedyś kupiłam razem z blaszką w markecie. Jeśli jednak nie macie takiej foremki wystarczy wydrukować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Królik w przyprawach Dalekiego Wschodu 134

Ostatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A do niego sałatka ze słodkim mango - petarda na talerzu 💥 Składniki : pół tuszy króliczej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru(...)marynatą. Odstawić na przynajmniej 12 godzin do lodówki i co jakiś czas obtaczać w marynacie. Piec ok. 1 godz. 45 min w temperaturze 180 stopni C. W połowie czasu królika odwrócić i polać sosem z pieczenia. Po upieczeniu nie wyjmować królika z piekarnika jeszcze przez 10 minut. Podawać z surówką doprawioną podobnymi wschodnimi przyprawami (np. kimslaw ) lub surówką ze wschodnich

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony z cebulą i selerem – kuchnia podkarpacka 115

Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki czosnek sól(...)pieprz 300 g cebuli 150 g selera 20 g masła natka pietruszki Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Odcinamy od combra udka, kroimy każde na 2 części (lub zostawiamy w całości), comber dzielimy na 3 kawałki. Smarujemy mięso częścią oleju, obkładamy krążkami cebuli, układamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy cebulę, mięso

Trzeci talerz
Pasztet z królika 182

Jakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz(...)ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z królika 128

Mięso z królika jest suche, miejscami nawet bardzo, dlatego do wykonania pasztetu musimy użyć także innych "mięs". Pasztet jest pyszny, soczysty i smarowny. Można go upiec jak również zawekować, po upieczeniu nadwyżki zamrozić i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez długi czas, bądź co jakiś czas do niego wracając. Z tatą narobiliśmy go jak dla pułku wojska, możecie zobaczyć zdjęcia(...)dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla wieprzowego 3 liście laurowe, ja użyłam liści ze sklepu Tradismak 5 kulek ziela angielskiego, ja użyłam

MamaOskarka