królik - 923 przepisów (strona:19/62)

Pasztet z królikiem i szpinakiem 91

przygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: Królika i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy podroby z królika. I gotujemy je jeszcze chwilę. Mięso wykładamy do przestygnięcia. Usuwamy kości i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy

Smaki Ewy
BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 99

papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika.  Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp

Kuchnia w oparach
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 95

papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp

Kuchnia w oparach
INSPIRACJE NA WIELKANOCNE KETO MENU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 307

pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik wiedeński, czyli typowo wielkanocne wypieki Nie chcę tu robić spisu treści mojego bloga(...)tygodniu w miarę możliwości czasowych dodam jeszcze kilka przepisów, których nie publikowałam a które znajdziecie w poniższym menu, więc bądźcie czujni bo na pewno wpadnie np. biała kiełbasa i królik, czyli idealne dania wielkanocne Przystawki, mięsa i sałatki: Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szynką Sałatka warstwowa z rzodkiewką Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy

Ola la LCHF
Pasztet z królika z żurkiem 113

Domowy pasztet z królika z dodatkiem papryki w glazurze z żurku. Pasztet jest delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował. pasztet: 50 dkg boczku surowego 1/2 tuszki królika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki

wesoła kuchnia
Mięso z królika w śmietanie. 103

Składniki : 1 królik 1 szklanka słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej 2-3 ząbki czosnku  1-2 listki laurowe przyprawa np. wegeta pieprz mielony sól olej woda zielona natka pietruszki lub szczypior do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso z królika oczyść, pokrój na porcje, natrzyj przyprawą i odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podpiec(...)pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem

Przepisy i porady kulinarne
Królik w musztardzie i winie 89

Królik ma bardzo delikatne i chudziutkie mięso, które czasami może wydawać się mdłe w smaku.  Przyrządzenie go w sosie musztardowym daje danie o wyraźnym, wyostrzonym smaku.  Można je podać z kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika  - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego(...)łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w równą, niewielką kostkę i wysmażyć z niego tłuszcz. Boczek zdjąć z patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość dusić przez

Ze smakiem bez glutenu
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 136

rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako side mix Party z dressingiem z botwiny   3. Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy(...)ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka Fit & Easy do dekoracji Sposób wykonania : Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj z przyprawami na małym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę białą, seler naciowy, czosnek pokrój

SMYKWKUCHNI
KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH 154

dziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek(...)śmietany 30 procent- 330 ml 15 suszonych prawdziwków 3 gałązki rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziela ang sól,pieprz masło do smażenia Wykonanie: Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki. Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 79

Pyszna potrawka, którą przygotowałam na niedzielny obiad (już dawno temu..). Świeży rozmaryn pasuje do delikatnego mięsa z królika i idealnie aromatyzuje całość. Z całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni. Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej(...)estragonu 1 duża gałązka  świeżego rozmarynu 2 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana do zagęszczenia Sposób przygotowania: Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości

Kolorowy Przepisownik
Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą. Bez glutenu i bez jajek 103

Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka tymianku(...)łyżka estragonu 1 łyżeczka kminku sól pieprz Królika, schab i boczek ugotowałam do miękkości. Osobno ugotowałam warzywa, czerwoną i zieloną soczewicę. Siemie lniane zalałam wrzątkiem i odstawiłam. Ugotowane mięso, warzywa, soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę, by nie było szczelinek w pasztecie

nietadieta
KRÓLIK W SOSIE POMIDOROWYM Z MIODEM 72

Królik delikatny , miękki ,pyszny  , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie  miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno   Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano ********************************************** Królika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KRÓLIK DUSZONY 109

Składniki: mięso królika ( u mnie cztery skoki ) 2 średniej wielkości cebule przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody.  Piekarnik nagrzać do temperatury

Darcia w kuchni
gulasz z królika z leśnymi grzybami 103

składniki: 600 gram mięsa królika 300 gram świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki ) 2 średniej wielkości cebule 4 szklanki bulionu 400 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, oliwa z oliwek sposób wykonania: Mięso królika pokroiłam w paski, posypałam solą i pieprzem, wymieszałam, odstawiłam na 2 godziny do lodówki.  Niewielką ilość oliwy wlałam na patelnię, podgrzałam, dodałam(...)minut. Oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby podsmażyłam na patelni z niewielką ilością oliwy, dodałam do mięska, dusiłam przez następne 20 minut. Śmietanę zahartowałam niewielką ilością wywaru z duszenia królika, dodałam do mięska. Całość gotowałam jeszcze przez następne 30 minut na wolnym ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając

Darcia w kuchni
" Risotto " z królikiem 212

ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję ich więcej, ale spróbujcie też sami poeksperymentować ;) W tym przepisie wykorzystałam resztki królika pieczonego w sosie śmietanowym z cebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania