składaliśmy jakiekolwiek zamówienie. Kiedy w końcu przyszło do nas danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym(...)najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą w środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało w większości na talerzu. Okiem
Życie zamknięte w smakuserniku zbyt dużo gałki muszkatołowej. Herbatka, jak herbatka, wodnista. Okiem Kesji: Nie lubię koziego sera i nigdy nie polubię. Nie ma, czego oceniać. 10. Spółdzielnia 7/10 pkt Comber z królika w aromacie wędzonki na ziarnach zboża Pierwsze wrażenie miałyśmy bardzo dobre. Na stole arkusze z wyrysowanym daniem i opisanym każdym elementem. Miły kelner zebrał zamówienia i chociaż potem nieco się(...)pogubił, to psioczyć nie będę, właśnie dlatego, że był miły. Bardzo smakowało mi pate z króliczych wątróbek z sosem porzeczkowym. Sam królik też był zresztą niezły, może jedynie odrobinkę przesuszony. Zgodnie z opisem miał w sobie ten aromat wędzonki. Niezwykle subtelny i przyjemny, a nie narzucający się. Pasternak smaczny, chociaż troszkę przegotowany. Fantastyczna pszenica. Danie wyraźnie przemyślane
Życie zamknięte w smakunajlepszy pasztet jaki jadłem kiedykolwiek robi Madzi babcia. Nie wiem co ona dokładnie tam daje, nie wiem jak go robi. Wiem tylko, że to jest z dodatkiem mięsa z królika. A może tylko z mięsa z królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki nie mam przepisu(...)postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa . Bo od jakiegoś czasu wspólnie robimy różne słoikowe smarowidła. To znaczy my z Madzią robimy, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam potrzebnych rzeczy. Czyli m.in. mieszanek przypraw (z którymi możecie zapoznać
Marder&Marder ManufactureKrólik to jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, bogactwo aminokwasów i witamin szczególnie polecany jest dzieciom. Jego walory dietetyczne nie ustępują także smakowym. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na królika w śmietanie. Tutaj proponuję trochę prostszy sposób na to mięso: poprzez duszenie w kefirze królik nabiera delikatnej kruchości
Milion SmakówWczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki(...)gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać masło i magi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchew wyłożoną na talerz posypać dużą ilością posiekanej kolendry. Podawać np. z pieczonym królikiem , kotletami
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz
kgwjanczewoJako że na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu nie może nie muszę nikogo przekonywać. My lubimy pasztety wszelakie i te mięsne i te bezmięsne jednak ten z królika wiedzie prym nad wszystkimi pasztetami. Jest numerem 1 wśród pasztetów. Przepis na pasztet to przepis mojej babci, robiła go często bo dziadek hodował króliki. Niezapomniany smak z dzieciństwa, popróbujcie. Pasztet z królika. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej
Tradycyjna kuchnia KasiPieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz(...)Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka Forma jak do pieczenia pasztetu (długa) Wykonanie: Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki. Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy
IMPRESJA SMAKUkraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole lub kupić w jednym ze sklepików(...)dlatego mieliśmy szczęście, że podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce . Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz
Chilli Czosnek i Oliwadelikatnego mięsa mam super przepis. Przepis , który zagościł u nas kilka lat temu i od tej pory kilka razy do roku, danie to pojawia się na naszym stole. Smak królika przygotowanego według tego przepisu jest po prostu rewelacyjny. Baaardzo gorąco polecam, nie tylko na wielkanocny stół i nie tylko dla wielbicieli mięsa z królika. Zapewniam Was, że zasmakuje(...)tylko osobom, które królika uwielbiają, bo ja nigdy wielbicielką nie byłam, a tego zjadam z wielką przyjemnością. ;-) Składniki: - 1 poporcjowana tuszka królicza (lub same nóżki 4-6 sztuk) - 2 spore marchewki - 1 duża cebula - 200-300g pieczarek - 2-3 duże ząbki czosnku - ok.100-150g boczku (u mnie wędzony) - 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l) - 2 gałązki świeżego tymianku
Smaczne ZdroweKrólik w lekkim sosie śmietanowym z dodatkiem wina W zamierzchłych czasach, gdy byłam małym dzieckiem mój dziadek hodował króliki :) Z opowieści wiem, że przygotowywało się z nich pasztety lub mięso w sosie, które zawekowane czekało sobie na odgrzanie na obiad. Kiedy więc zobaczyłam królika w Lidlu (cena: 18 zł/kg) pomyślałam sobie "czemu nie?". Niezrażona przerażoną miną pani(...)kasjerki, zapakowałam królika do torby i nie żałuję :) Jego smak trudno z czymkolwiek porównać, po prostu trzeba spróbować. Zaskoczcie rodzinę smacznym i ciekawym obiadem w niedzielę ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówTym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 tuszka z królika 1/2 kg pieczarek 2 cebule 2 szklanki ryżu jarzynka, pieprz słodka papryka 1 główka młodej kapusty Przygotowanie: Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i … Czytaj dalej Gołąbki z młodej kapusty
czarrna od kuchni