Obok królików w sklepowych lodówkach przechodziłam zawsze obojętnie, aż tu pewnego dnia postanowiłam go kupić i spróbować tego jakże wartościowego mięsa. I wiecie co, wyszło super! mięso w smaku bardzo podobne do kurczaka, więc spokojnie można oszukać dziecko ;-) Składniki; 1 tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku(...)opcjonalnie słodka papryka) 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki pszennej 3 łyżki posiekanego koperku 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie; Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Przekładamy do większej miski, wsypujemy około 1 łyżeczki soli, kilka szczypt pieprzu i nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do miski, dorzucamy listki
Radość kipiąca uśmiechem.Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Mogą się nią zajadać nie tylko dzieci. 7 grubych plastrów ogórka 3 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek szczypta soli pieprz Do ozdoby: 3 ziarna pieprzu cienki szczypiorek pomidor sałata Jajka myjemy(...)drobno szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ogórka wężowego szorujemy porządnie i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy je na talerzu tworząc kształt królika. Plasterek tworzący uszy przekrawamy na pół. Na każdym kawałku ogórka układamy łyżeczkę pasty jajecznej. Na koniec dekorujemy naszego królika robiąc mu oczy i nosek z ziarenek pieprzu, wąsy ze szczypiorku
Dieta bez mlekaDelikatny, mięciutki, soczysty królik duszony z marchewką w sosie śmietanowym, to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. Lubicie? Bo ja bardzo, to moje smaki dzieciństwa :) Składniki: 1 królik 500 ml bulionu 3 marchewki 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 100 ml śmietany 30% mąka pszenna masło do smażenia 1 liść laurowy 2-3 ziarenka(...)ziela angielskiego gałązka rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso posolić, popieprzyć i skropić cytryną z każdej strony, następnie obtoczyć w mące. Por i marchewkę pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć królika, przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić por z czosnkiem, zeszklić. Do garnka z mięsem dodać podsmażony
magiczna kuchnia Kasikrólik 3 łyżki oliwy 1 szkl wina białego lub innego półwytrawnego 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi rozmaryn 4 papryki białe 1 szkl kaszy gryczanej suszone sproszkowane grzybki suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół(...)wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze
Gotowanie jest łatwemięsa króliczego z własnej hodowli. Mięso dietetyczne, delikatne i bardzo proste w przyrządzeniu. Nie używam do pieczenia dużo przypraw, aby nie zabić smaku samego mięsa. Składniki: -jeden cały królik -olej -10 dag masła -dwa ząbki czosnku -tymianek lub cząber -sól Wypatroszonego królika dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Natrzeć solą, obsypać ziołami. Ułożyć w żaroodpornym półmisku. Skropić olejem, wrzucić pokrojony(...)godziny. Następnie odkryć, polać wytworzonym sosem, na wierzchu mięsa ułożyć plastry masła, dolać trochę gorącej, przegotowanej wody i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia mięsa. Upieczonego królika podzielić na porcje. Mięso królika najlepiej spożywać bardzo gorące, letnie już tak dobrze nie smakuje. Do mięsa podałam pure ziemniaczane, mizerię i sałatkę ze szpinaku oraz pomidorków
Kulinarne przemysleniaWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiada dużą ilość witamin z grupy B. Zawiera 20% więcej białka od innych mięs oraz najmniej tłuszczu. W naszym daniu nie znajdziecie kalorii, prócz królika królują owoce i warzywa. Zapraszam(...)osoby / sos dla kilku osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju. 2/ Na łyżeczce oleju kokosowego przesmażamy łyżkę sezamu
Kuchnia PROzdrowotnamielić w maszynce a wystarczy je dobrze zmiksować w robocie, robienie pasztetów stało się przyjemnością. Eksperymentuję więc z rożnymi mięsami. Dzisiaj pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna(...)sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek, parę plastrów słoniny lub boczku przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody
Stare Garykrólika (u mnie tylko skoki), 2 łyżki masła, 2 cebule, sól, pieprz, 100 ml bardzo mocnego bulionu* Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny sposób na królika. Królika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie smażyć królika na maśle, na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w ósemki cebulę, dodać bulion i dusić do miękkości. * gotuję bulion
królestwo garówDania z królikiem w roli głównej kojarzą mi się głównie z dzieciństwem. Może dlatego nie jestem tak bardzo zdumiona, gdy widzę go na talerzu. Ten smak towarzyszy mi już tak długo, ze nigdy nie potrafiłabym z niego zrezygnować. A mięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście(...)okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen smaków! Potrawka to bardzo domowe danie. W restauracjach raczej niespotykane. Ale nasze życie to głównie codzienność, więc proste menu również gości
Kuchnia Pani WiosnyDania z królika dosyć często goszczą na moim stole. Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach .. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich , kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką(...)buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1/3 szklanki wody - 3 łyżki śmietany 18 % - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało
kawawszklancemoje pierwsze podejście do królika i myślę, że całkiem udane. Dlatego też polecam ten przepis innym, którzy chcieliby się zmierzyć z tym produktem we własnej kuchni. Mięso królicze jest bardzo delikatne i smaczne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jeśli jednak wykąpiemy je w śmietanie, tak jak w tym przepisie, nie ma co liczyć na walory dietetyczne. Nie oszukujmy się(...)pieczywem.Składniki:1 podzielona tuszka z królika1 czerwona cebula175 ml białego wytrawnego wina0,5l bulionu drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka masłaolejSposób przygotowania:Części królika obsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle do zrumienienia (należy robić to partiami, jeśli całe mięso nie zmieści nam się w garnku, a pewnie się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części
W kuchni wieczoremSkładniki : cała tuszka z królika tj. po ugotowaniu ok.80 dag mięsa ok.50 dag tłustego boczku 3 jajka mała kazjerka papryka ostra mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie majeranek, kilka ząbków przeciśniętego czosnku, liść laurowy marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule Przygotowanie: Podzielone mięso z królika ugotować do miękkości z marchewką, pietruszką i cebulami oraz kilkoma ziarenkami pieprzu(...)liściem laurowym oraz solą Bułkę namoczyć w mleku Surowy boczek zmielić, mięso z królika po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielić od kości i zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą oraz odciśniętą bułką Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka oraz przyprawy, czosnek- wyrobić dokładnie Przełożyć do 2 foremek( 25 x 12 cm), piec w piekarniku nagrzanym do 190*C Mięso z królika
Proste PotrawyKrólik i Misia. Coś na ząb" to już czwarte spotkanie z naszymi bohaterami. Nasza niedźwiedzica Misia jest bardzo miła, natomiast królik niezwykle zgryźliwy. My spotykamy się z nimi po raz pierwszy, ale już wiemy, że musimy nadrobić zaległości i kupić poprzednie książki :-) Pewnego dnia Królik jest bardzo zaskoczony faktem, że niektóre drzewa odleciały do ciepłych krajów. Misia jest pewna(...)daje do myślenia. Jest pełna emocji i te ilustracje, są po prostu cudne. Dialogi też są naprawdę udane. Książeczka idealna dla dzieci w wieku 4-5 lat. Polecamy :-) Tytuł: "Królik i Misia. Coś na ząb " Autor: Julian Gough, Jim Field Okładka: Twarda Stron: 112 Cena okładkowa: 19,99 zł Wydawnictwo: Zielona Sowa
kruche babeczkiCarroll, Alicja w Krainie Czarów Jeśli chcecie dojść do miejsca, gdzie jedzenie wygląda jak małe dzieło sztuki, a smakuje, jak dzieło sztuki wielkie, to powinniście zajść do restauracji Biały Królik . Restauracja znajduje się w pałacu przy ul. Folwarcznej w Gdyni. W pałacu mieści się hotel Quadrille, którego wystrój nawiązuje do Alicji w Krainie Czarów. Każdy dorosły (hotel jest dla osób(...)właśnie tutaj jest. Jak po drugiej stronie lustra, jak w krainie czarów. Jednak ja nie o hotelu chciałam, a o jedzeniu. Bądź jak Neo, podążaj za białym królikiem. Nie wiem, czy Alicja jadła tak dobrze, jak można zjeść w Białym Króliku. Pewnie nie, a szkoda, bo jedzenie jest tu wyśmienite. Restauracja specjalizuje się w czarowaniu wyjątkowych potraw z lokalnych produktów
Kucharzyca