królik - 923 przepisów (strona:16/62)

Rosół z królika 120

Pyszny, a przede wszystkim zdrowy rosołek, w sam raz na niedzielny obiad. W zamrażarce mam kilka kawałków dorodnego królika od cioci - takie są najlepsze. Kiedy zaczyna się nam przeziębienie od razu nastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. kawałek królika(...)marchewki 1 pietruszka 1 seler liście selera 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego podpieczona cebulka sól pieprz lubczyk natka pietruszki/koperek Królika włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa i gotować na wolnym ogniu. Gdy rosół się zagotuje zebrać powstałe szumy (najlepiej za pomocą gęstego sitka), dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulkę. Gotować na wolnym ogniu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami 185

Nowa wersja pasztetu bo z mięsa smażonego . Wyszedł przepyszny. Składniki - 1 królik duży - 2 liść laurowy - 5 ziele angielskie - 1 łyżka papryki słodkiej - pieprz - sól - 1 ząbek czosnku - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1 /2 łyżeczki tymianku - szczypta kuminu - szczypta gałki muszkatołowej - 2 jajka - 1/2 szkl suszonych pomidorów - 1 wątroba z królika  Sposób przygotowania 1. Podzielony królik na porcje włożyć(...)patelni dodać ziele angielskie  liść laurowy czosnek posypać kurkumą oraz papryką podsmażyć  można dodać trochę oleju ja nie dodawałam bo królik był tłusty  chwilę obsmażyć Dolać wody dusić aż zmięknie odparuje woda i dobrze  się przysmaży  posypać solą i pieprzem zostawić aż troszkę ostygnie 2. Obrać mięso od kości zmielić przez maszynkę wraz z wątrobą

W królestwie smaków Beaty
Pasztet z królika według Danusi 175

smakołykiem! Otóż Magda co jakiś czas jeździ do siebie na wieś. A jak już pojedzie to zawsze musi mi przywieźć od babci jedną z dwóch rzeczy: albo pasztet z królika, albo smalec :) Tym razem akurat padło na pasztet. Babcia robi taki pasztet (z własnych królików), że mi kapcie spadają! W życiu takiego nie jadłem! Za każdym razem zajadam się(...)jakbym pierwszy raz miał go w ustach. Naprawdę jest niesamowity! A oto tajny przepis babci Danusi: Przednia część królika (około 1 kg) Wątroba -około 200 g 250 g wieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później

Marder&Marder Manufacture
Królik w sosie śmietanowym 150

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku.  Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem. Polecam Wam jest bardzo smaczny. Składniki: 1 tuszka z królika 2 szklanki mleka 400 ml śmietany 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Tuszkę z królika  podzielić na mniejsze kawałki, zalać(...)mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z mleka i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć królika z każdej strony na lekko rumiany kolor. Dodać 1/2 szklanki wody, posypać rozmarynem   i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody. Śmietanę wymieszać w kubeczku

O kuchni z uczuciem
Pasztet z królika 194

Pasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak  mięso z królika chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla(...)kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE: Mięso z królika   i udka zalewamy niewielką ilością wody i po zagotowaniu, i wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z królika Babci Anieli 229

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika jaki jadłam. Pani Aniela dyktowałam mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej(...)pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec do obsmażenia wątróbki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Królika wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki.  2. Bułki zalewamy ciepłym

Apetyczna babeczka
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 185

Składniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę(...)małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym

Kuchnia Łukasza
Gołąbki z królikiem i dynią 201

Składniki: 1 główka kapusty białej lub włoskiej 1 tuszka z królika ( u mnie cały królik oprócz łapek) 1/2 kg dyni 1 szklanka ryżu 100 g kaszy gryczanej 3 łyżki … Czytaj dalej Gołąbki z królikiem i dynią

czarrna od kuchni
Delikatny rosół z królika 113

mnie w domu, wszyscy domownicy uwielbiają rosół z królika.  Rosołek najbardziej smakuje nam z drobnym makaronem, jest taki delikatny, słodziutki, po prostu mniam.  A Wy lubicie taki rosół czy jednak wolicie mieszany bądź z kury? 1 tuszka królika 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera średni por 1 cebula 2 ząbki cebuli 2 liście białej kapusty(...)goździki 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu sól dodatkowo makaron natka pietruszki Wykonanie:   Królika dzielę na mniejsze kawałki, myję i przekładam do garnka. Zalewam zimną woda tak by przykryć całe mięso, zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu przez 60 minut, ma delikatnie tylko pyrkać. W między czasie

magiczna kuchnia Kasi
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 284

też doskonale smakują. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dlatego idealnie sprawdzą się na święta. Takie jajka można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. Ogórkowy wielkanocny królik Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Gęsina

Dieta bez mleka
Pasztet z królika 183

Składniki 1 większy królik 200 g podgardla 100 g wątróbki  marchewka, pietruszka, kawałek selera kilka ząbków czosnku cebula listki laurowe, ziele angielskie, maggi sól, pieprz Przygotowanie Królika włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć.  Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy

Gaździnka warzy
Pasztet z suszonymi grzybami 242

smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około(...)może być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę

PatiGotuje
Królik duszony w sosie z pieczarkami 156

Królik duszony w sosie z pieczarkami, to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał :) ) . Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz(...)ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni).   http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/krolik-duszony-sosie-pieczarkowym-1170x874.jpg The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Królik z suszonymi grzybami 271

Składniki: 1 królik 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 garści suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Królik poporcjować i przełożyć do rękawa do pieczenia. Cebulę posiekać i dodać do … Czytaj dalej Królik z suszonymi grzybami

czarrna od kuchni