królik - 923 przepisów (strona:10/62)

Królik duszony i "Serce" 181

pory podawałam na blogu przepisy na pieczenie królika i niedawno zdałam sobie sprawę, że nie ma tu ani jednego postu o króliku duszonym. Spieszę zatem uzupełnić tę zaległość i proponuję przygotować np. na niedzielny obiad to zdrowe i pyszne mięso. Składniki : tylna część tuszy króliczej ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku 6-8 ziaren jałowca liść laurowy sól(...)pieprz 2-3 łyżki oleju W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać oliwą. Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz paprykami w proszku. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do garnka z wrzątkiem. Do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
kaszotto z miesem królika 206

Mięso królika nie jest zbyt popularne. Zastanawiam się, czy kupiłabym takie w sklepie; powiem szczerze, że nie wiem. Kiedy natomiast dostanę kawałek z hodowli mojego Taty wiem, że jest naturalne i zdrowe. W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku. Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce. Mała bardzo lubi kasze(...)dziś wybrałyśmy białą gryczaną. Danie na bazie tej kaszy z mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. składniki: tuszka królika liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 500 g kaszy gryczanej białej 5-6 dużych kiszonych ogórków duża cebula 3 łyżki oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Mięso królika gotować

6niebo
Ogórkowa na króliku z pieczarkami 115

Moja ulubiona zupa, w wersji z pieczarkami i królikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól(...)ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka

wesoła kuchnia
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 139

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy obrane(...)pokrojone w ćwiartki warzywa, królika i czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI 264

Jakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też złożyło bo mam akurat przy sobie rodziców więc Dzień Matki to doskonała okazja by kuchnia serwowała zdrowy obiadek.Bo dla moich rodziców wszystko co najlepsze.Przepis pochodzi z książki s Anastazji,troszkę pokombinowałam,ale nie lubię sztywno(...)trzymać się przepisu.Królik wyszedł wyśmienity,z pewnością wart jest wypróbowania. Składniki:   królik ( 1 sztuka) 1/2 główki czosnku 4-5 cebul ulubiona przyprawa do kurczaka majeranek sól,pieprz mąka pszenna 6 sztuk ziela angielskiego 4 liście laurowe mleko przecier pomidorowy Królika dzień przed duszeniem zalać mlekiem - można poporcjować bądź zalać w całości - zostawić na 6-8 godzin.Po tym czasie

Niespełnione zdolności kulinarne
KRÓLIK PIECZONY 125

Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne i ma niską zawartość cholesterolu.Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na królika,w końcu trafiła się okazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje. Składniki:   królik 1/2 główki czosnku sól,pieprz majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 cebule 2-3 marchewki 1 szklanka(...)rosołu(bulionu)  Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Królik w śmietanie 275

pierwszy królik, jakiego przygotowywałam. W smaku trochę jak kurczak, chociaż mięsa było zdecydowanie mniej. I podobno trudno przyrządzić go dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła(...)śmietany 18%  natka pietruszki świeża lub suszona sól, pieprz 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy (na 8 części). Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej

Szefowa kuchni
Królik w sosie winno- musztardowym 151

Drugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić(...)królika na części. Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę.  Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze

MarciochaKucharzy
Pasztet z królika 158

Kolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny  zapach po całym domu.   Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :)  1,70 kg królika 1,20 boczku  świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża  marchewka średnia pietruszka połówka selera(...)łyżka owoców jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna  łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK)  do pasztetu: papryka słodka   ( łyżka) sól  do smaku pieprz  czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska  łyżeczka) gałka muszkatołowa  ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki

Takie tam pichcenie
Królik w śmietanie 119

Dania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj  polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI 1 królik (o. 1,5 kg. 2 łyżki sosu sojowego  zioła  do drobiu mała śmietana (  dałam 18%)  WYKONANIE  Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy(...)marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień  wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę. Śmietanę rozbijamy z odrobiną wywaru, zalewamy mięso i wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Królik duszony z cynamonem i mandarynkami 46

Kawałki królika duszone z cebulą, pomidorami, czosnkiem, cynamonem i czerwonym winem z dodatkiem mandarynek. KRÓLIK DUSZONY SKŁADNIKI 1 kilogram pokrojonego na kawałki królika pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 duże cebule duży pomidor garść oliwek 2 mandarynki laska cynamonu 2 liście laurowe ząbek czosnku kilka kulek ziela angielskiego pieprz ziarnisty sól przepis na królika duszonego... Artykuł Królik duszony

Kuchnia Tomka
Królik pieczony z warzywami 45

Udko królika zawinięte w plasterki boczku i pieczone razem z warzywami. KRÓLIK PIECZONY PRZEPIS SKŁADNIKI 3 udka z królika; 200 gramów cieniutko pokrojonego surowego, wędzonego boczku; 1-2 cukinie; 10-15 sztuk małych ziemniaków; suszone oregano; oliwa z oliwek; 1 cytryna; sól, pieprz; przepis na królik pieczony z warzywami Artykuł Królik pieczony z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Królik w sosie musztardowym 79

Królik w sosie musztardowym, to mój dzisiejszy pomysł na pyszny obiad.   Delikatne, soczyste mięso i aromatyczny sos.  Jednym słowem było pyszne. Zapraszam również po przepis na  Królika w sosie własnym Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 500 ml bulionu 1 cebula 100 ml śmietany 18% 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka mąki pszennej masło klarowane do smażenia(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Wykonanie: Królika myję, osuszam i dzielę na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam masło, obsmażam królika, przekładam do garnka. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam. Do garnka z mięsem dodaję ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz cebulę. Zalewam bulionem (wodą). Dusze na małym ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Królik duszony w sosie śmietanowo-mlecznym 92

Mięso królika doskonale nadaje się na świąteczny obiad, ale jedzony w tygodniu smakuje równie pysznie. Tym razem zrobiłam go w pysznym sosie śmietanowo-mlecznym z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw Co potrzeba: 1 królik 1600 g- 1800 g, 1 kostka masła (200 g), 2 większe marchewki, 1/2 szklanki mleka 3,2% 200 g śmietany 30% słodkiej, 1 duża cebula, 3 duże(...)ząbki czosnku, 2 liście laurowe, Sól,  Pieprz,  Oregano, Wykonanie: Królika, dzielimy na porcje, płuczemy, odsączamy z wody. Każdą część posypujemy solą, pieprzem i oregano, przekładamy do pojemnika, zamykamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do szerokiego i wysokiego garnka do zapiekania dajemy pół kostki masła, kiedy się rozpuści, układamy mięso, obsmażamy z każdej strony

Bułka z Chlebem
Królik po tajsku i "Spal pracownię matematyczną" 202

Uwielbiam tajskie smaki, więc tym razem postanowiłam przygotować królika pachnącego i smakującymi właśnie nimi. Duszenie w mleczku kokosowym okazuje się strzałem w dziesiątkę i świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy boją się, że mięso wyjdzie suche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos.  Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku(...)liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości

Weekendy w domu i ogrodzie