królik - 923 przepisów (strona:2/62)

Pasztet z królika 81

Pasztet z królika jest jednym z moich ulubionych pasztetów. Kiedy tylko jestem na zakupach w sklepie mięsnym staram się zawsze kupić chociażby mały kawałek tegoż pasztetu. Nie zbyt często bowiem mam okazję robić pasztet z mięsa królika w domu, głównie dlatego iż nie wszędzie można to mięso kupić. Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość(...)mrożę. Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia. Lekko

MeCooks
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 270

Anglii- książkę kucharską "GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste". Mężczyzną co prawda nie jestem, ale mój taste jest chyba wystarczająco good :) Poniżej przedstawiam przepis na królika po sycylijsku wg. Francesco Mazzei, odrobinę przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania!Składniki na 2-3 porcje królika po sycylijsku:500 ml wywaru z królika lub kurczaka500 g mięsa(...)królika, pociętego na 6 w miarę równych części30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę30 g cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 szalotka, pokrojona w piórka2 suszone pomidorki, pocięte w paski40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki10 g przecieru z pomidorów200 ml octu z czerwonego winagałązka rozmarynu10 g cukru brązowego Muscovado10 g rodzynek

My Culinary Art
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 231

Kwasek to regionalna zupa z mojego dzieciństwa. Nie jestem jej wielkim fanem ale w związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej(...)kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika! Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier

Bon Appetit Małgorzaty
Królik w sosie z grzybów leśnych 106

Mięso z królika jest mięsem białym bogatym w aminokwasy i witaminy. Posiada mniej tłuszczu oraz cholesterolu aniżeli mięsa z kurczaka. Powinniśmy je jeść jak najczęściej. Cena tegoż mięsa nie jest niestety najniższa. To cena właśnie sprawia, iż nie sięgamy zbyt często po mięso królicze. Ja na szczęście dostałam ostatnio dość sporą ilość mięsa z królika i mogę się nim śmiało(...)grzybów leśnych i kurek. Całość zalałam śmietanką i doprawiłam odrobiną koperku. Podałam z buraczkami i puree z ziemniaków. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Królik w sosie Składniki na królika z grzybami. 1,5 kg mięsa z królika 20 dkg mrożonych lub świeżych kurek 15 dkg mrożonych lub świeżych grzybów leśnych 20 dkg cebuli

MeCooks
Ragout z królika 105

Mięso z królika obecnie jest stosunkowo mało popularne na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to mięso delikatne, lekkostrawne i zdrowe. Szczególnie polecane jest zwłaszcza dla dzieci, alergików i osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak na ironię, choć sami mięsa z królika jemy stosunkowo niewiele (średnia wynosi ok. 0,5kg na osobę na rok, podczas gdy w Portugalii(...)czołowych producentów tego mięsa w Europie. Większość jednak przeznaczana jest na eksport. Tak niskie spożycie spowodowane jest przyzwyczajeniami kulinarnymi Polaków - najchętniej sięgamy po drób i wieprzowinę. Mięso z królika jest jednak bardzo wartościowe i zdecydowanie warto postarać się włączyć je do naszej diety w nieco większych ilościach niż te 0,5 kg rocznie 😉 Wartości odżywcze mięsa z królika Mięso

Z notatnika dietetyka
Królik po baskijsku 124

Królika po baskijsku po raz pierwszy spróbowałam w baskijskiej restauracji u siebie w mieście. Królik po baskijsku Było to moje pierwsze zetknięcie się z tego typu smakiem. Ogólnie bardzo rzadko przyrządzam mięso z królika. Trochę szkoda, gdyż jest ono naprawdę smaczne a do tego bardzo zdrowe. Akurat tak się złożyło, iż dostałam mięso z królika i trzeba było je jakoś(...)przygotować. W domu mama zawsze robi królika w śmietanie z warzywami. Ja chciałam nieco uciec od tego smaku. Zdecydowałam się na powtórzenie smaku królika po baskijsku, którego jadłam owego to razu w restauracji. Ugotowanego królika podałam z makaronem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama

mecooks
Potrawka z królika 58

racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym stole, a ponieważ blog to także miejsce na spisywanie rodzinnych przepisów, nie może na nim zabraknąć tego na potrawkę z królika . Po konsultacjach z Mamą, przedstawiamy sposób na wykonanie aromatycznej i smakowitej potrawki z królika(...)której mięso jest soczyste i miękkie. Składniki na potrawkę z królika 1 królik 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 1 / 2 l wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki

niecodziennikpary
Królik w śmietanie – przepis 74

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Królik w śmietanie – przepis Wyjątkowy przepis na królika w śmietanie, którego mięso jest niestety niedoceniane w Polsce i rzadko kiedy spożywane, ale z drugiej strony wyjątkowo smaczne i delikatne, do tego bardzo dietetyczne, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten rodzaj mięsa i wypróbować kilka przepisów między innymi na królika w śmietanie.   Królik w śmietanie – przepis(...)Składniki: Tuszka z królika – około 1100g 200ml słodkiej śmietanki 30% 2 cebule ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki Sól Pieprz Królik w śmietanie – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem, po czym na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy

Księga-Smaku
Pasztet z królika babka 159

Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć(...)mięsa, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec

Kuchnia Danusi
Królik w śmietanie 76

kilku przepisach na potrawy z królika nadszedł czas na zrobienie królika w śmietanie i zamieszczenie przepisu na to danie na blogu. Mięso królika na szczęście powoli wraca do łask i dość często pojawia się w ofercie supermarketów, co z pewnością ułatwia sięgnięcie po nie i przygotowanie smacznej potrawy z królika. Jeśli lubicie mięsa delikatne, dietetyczne i lekkostrawne, królik w śmietanie(...)powinien przypaść Wam do gustu. Składniki na królika w śmietanie 1 królik 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 150 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia mąka do oprószenia królika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Królika

niecodziennikpary
Królik w sosie musztardowym 151

pewno macie takie swoje sztandarowe dania, które robicie przy okazji świąt, gości i innych okazji – sprawdzone, eleganckie i przede wszystkim smaczne. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się(...)dań) to mam dla Was zniżkę -15% na cały asortyment sklepu patelnie-tytanowe , który jest partnerem tego wpisu- wystarczy, że przy zakupie wpiszecie kod DOROTA15 ( rabat ważny do 30.04.18). Królik w sosie musztardowym   Drukuj Prep time 20 min Cook time 1 godzina 20 min Total time 1 godzina 40 min   Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym Author

Cooking for Emily
Królik gotowany w sosie musztardowym 10

wiem czy to już świąteczny przepis czy jeszcze nie. Czy królik jest jednak bardziej wielkanocny? Pewnie tak, ale znam parę osób, które i w święta Bożego Narodzenia zjedzą go z przyjemnością. U nas w sumie różnie bywa, My w sumie zje, ale bez zachwytu (czyt. „nie rób go za często”). Tola jak usłyszała, że gotuję królika od razu(...)ludzi w moim otoczeniu to albo fani futerkowych albo po prostu „nie no, nigdy w życiu”. Gotuję więc sporadycznie. Parę miesięcy temu teściowa powiedziała, że ma zamrożonego królika, ale raczej z nim nic nie zrobi, więc mogę go sobie zabrać. Zabrałam więc. Królik okazał się dwoma królikami, ale nic nie szkodzi, ogarnę. Dziś jedna jego część ląduje

Kardamonovy
Królik duszony z warzywami 66

Kolejny prosty przepis na królika na naszym blogu. Tym razem będzie to królik z warzywami , który dusi się z nimi na wolnym ogniu. Duszone mięso z królika jest delikatne i soczyste, a warzywa zapewniają nam zdrowy i kolorowy dodatek. Wystarczy tylko osobno ugotować kaszę, ziemniaki lub makaron, a całe danie można mieć w przeciągu dwóch godzin. Królik duszony z warzywami(...)dobry pomysł na niedzielny rodzinny obiad, gdy chcemy podać inny rodzaj mięsa. Składniki na królika duszonego z warzywami 1 królik (bez podrobów) 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 1 kawałek pora (biała część) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 750 ml rosołu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca

niecodziennikpary
Poniedziałek: Królik a la cacciatore 94

Potrawa robi się sama. Mięso trzeba tylko obsmażyć, zalać pomidorami i dusić na wolny ogniu do miękkości. Królik a la cacciatore jest daniem prostym, zdrowym i eleganckim. Czas : Ponad godzinę Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Trzeba przyznać, że dość to dziwne, że w czasach kiedy zdrowe odżywianie jest centralnym punktem odniesienia dla wielu osób w układaniu jadłospisu trzeba przekonywać(...)ludzi do konsumpcji mięsa z królika. Nie ma przepisu w sieci, żeby opis przygotowania potrawy z króliczego mięsa nie był poprzedzony opisem jak zdrowe jest to pożywienie, że trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść. Zdowy jak królik Dawniej ludzie nie mieli takich przesądów. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel

Niedzielny kucharz
Królik po myśliwsku 129

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo(...)wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych przypraw. Ja lubię go nie tylko dlatego, że po prostu mi smakuje, ale również za prostotę. Nie ma wiele przesady w stwierdzeniu, że wystarczy pobieżnie pokroić kilka składników, włożyć do brytfanny, posypać ziołami, przykryć i… zapomnieć

Kulinarna Pokusa