adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Królik duszony w czerwonym winie Przepis na przygotowanie duszonego królika w czerwonym winie, dzięki któremu powstaje smaczny obiad ze zdrowego i chudego mięska z królika. Królik jest naprawdę smaczny ale moim zdaniem na talerzu nie prezentuje się wybitnie. Królik duszony w czerwonym winie Składniki na 4 porcje: Tuszka z królika (u mnie ok.1,6kg) 500ml czerwonego wina(...)wytrawnego 100g masła 100ml oliwy z oliwek Mąka do obtaczania 3 cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól pieprz Królik duszony w czerwonym winie Przygotowanie: Królika płuczemy, oczyszczamy, i porcjujemy (wycinamy tylne udźce, przednie łapy, odcinamy królicze boczki i wykrawamy comber), pozostałe elementy kości przeznaczamy np. na wywar. Przygotowane mięso oprószamy solą i pieprzem, comber z racji
Księga-SmakuPotrawy z królika to jedno ze wspomnień z mojego dzieciństwa. Przy domu mieliśmy ok. 10 klatek, w których Dziadek hodował króliki i dzięki temu na naszym stole często gościły pasztety lub potrawki z królika. Królik z pieczarkami nie mieści się w tych wspomnieniach, ale z pewnością jest daniem, które może z tymi wspomnieniami konkurować. Mięso gotowane na sporej ilości pieczarek(...)miękkie i soczyste, a z grzybów powstaje świetny, aromatyczny sos. Z pewnością jest to danie, które można podać na świąteczny stół lub przyjmując gości na niedzielnym obiedzie. Składniki na królika duszonego z pieczarkami 1 królik 500 g pieczarek 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 duża cebula 30 g masła sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej i masło do smażenia (adsbygoogle
niecodziennikparyczasu do czasu warto sięgnąć po mięso z królika. Jest ono prawie całkowicie pozbawione tłuszczu przez to niezwykle zdrowe. Polędwiczki z królika z warzywami Wydawać by sie mogło, iż mięso z królika gotuje się dość szybko. Nic bardziej mylnego. Aby mięso było miękkie musi spędzić odpowiednią ilość czasu na ogniu. Kupując królika, bez względu na jego rozmiar, zazwyczaj sięgamy(...)nóżki lub gotujemy całego a dopiero póżniej oddzielamy ugotowane mięso. Warto poza nóżkami zdecydować się na polędwiczki. Możemy z nich przygotować osobny obiad, nie ma więc potrzeby gotować całego królika na raz. Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksWiem, wiem. Mięso z królika to wciąż dla wielu osób rzecz nie do zjedzenia. Spróbuję was jednak do niego przekonać, tym bardziej, że na półkach sklepowych coraz częściej widzimy duży wybór tego mięsiwa. Ja na początku też miałam opory. Przekonały mnie jednak wartości i witaminy ukryte w tym mięsku. Okazuje się, że królik może z powodzeniem zastąpić rybę. Jakość(...)ostatnim czasie pozostawia wiele do życzenia, może warto więc urozmaicić nasz jadłospis? Jeżeli nie masz dostępu do świeżych i dobrych jakościowo ryb, królik jest zdecydowanie dla Ciebie! Dziubas królika jadł już na początku rozszerzania diety. Mięso odpowiednio przygotowane, dosłownie rozpada się w ustach. Jest kruche ale stawia wystarczający opór, żeby przy okazji uczyć dziecko żucia. Istotne są przyprawy. Królik przypomina
KrupeczkiSmaczny pomysł na wykorzystanie boczku i resztek królika. Bogata jajecznica na śniadanie lub kolację.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPodoba mi się motto nowego schematu żywienia niemowląt: "Rodzic decyduje, co dziecko je, kiedy i jak będzie podane. Dziecko decyduje, czy posiłek zje i ile
Matka ŻywicielkaJuż od dawna chodził za mną królik. Podczas ostatnich zakupów zastanawiałam się stojąc nad sklepową chłodziarką, jaki ma być – w całości, czy pokrojony na porcje. Lenistwo zwyciężyło i kupiłam poporcjowaną tuszkę. Jakież było moje zdziwienie w domu, kiedy to okazało się, że mój królik jest inwalidą – ma tylko trzy nogi! Nie pamiętam, abym kiedykolwiek przyrządzała królika, ale pamiętam(...)smak i zapach tego mięsa z domu rodzinnego. Mama musiała oszukiwać moją siostrę Ulę, że to jest kurczak, ale ta wyczuwała królika nawet pokrojonego na drobne kawałki i oczywiście nie jadła… ma tak zresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: ? 1 królik podzielony na porcje ? 5 marchewek
To co kochamKrólik to mięso coraz częściej pojawiające się na naszych stołach. Kiedyś raczej trudno dostępny, dziś można kupić go nawet w popularnych supermarketach. Nie każdy wie jednak, jak go przyrządzić. Służymy więc niezawodnym przepisem na pyszną potrawkę. Królik jest zaliczany do mięsa białego podobnie jak drób. Jest lekkostrawny, chudy, a jednocześnie bogaty w białko, polecany dla alergików, osób starszych, dzieci(...)rekonwalescentów. Dlatego często pojawia się w dietach. Przede wszystkim zaś jest to mięso bardzo smaczne. Przekonajcie się o tym, przygotowując potrawkę według naszego przepisu. Przepis na potrawkę z królika Składniki: 1 sprawiony królik, 2 cebule , 3 ząbki czosnku, 3 niezbyt duże marchewki, 400 ml śmietany 18 proc., pół pęczka natki pietruszki, łyżka suszonego tymianku, mąka pszenna, olej, masło, sól, pieprz
Kulinarna PolskaPasztet z królika ze śliwkami jadłam podczas zeszłorocznych świąt wielkanocnych u Cioci Stasi. Bardzo mi posmakował i oczywiście zapytałam o sposób wykonania. Dowiedziałam się, że Ciocia dodaje do niego wątróbkę wieprzową, którą wcześniej podsmaża na patelni z cebulką. Ponieważ te dwie rzeczy były inne od tych, które my robimy podczas przygotowania pasztetów, postanowiłam pomysły wcielić i w naszej kuchni(...)powrocie do Warszawy kupiliśmy królika i przystąpiliśmy do robienia pasztetu z królika ze śliwkami według wskazówek Cioci. Pasztet z królika był bardzo smaczny, wilgotny i miał przyjemną strukturę. Dodatek suszonej śliwki uczynił z niego wykwintny pasztet z królika , który można przygotować nie tylko na święta. Udostępnij Składniki na pasztet z królika ze śliwkami 1 królik 500 g podgardla
niecodziennikparyJuż od dawna chodził za mną królik. Podczas ostatnich zakupów zastanawiałam się stojąc nad sklepową chłodziarką, jaki ma być – w całości, czy pokrojony na porcje. Lenistwo zwyciężyło i kupiłam poporcjowaną tuszkę. Jakież było moje zdziwienie w domu, kiedy to okazało się, że mój królik jest inwalidą – ma tylko(...)trzy nogi! Nie pamiętam, abym kiedykolwiek przyrządzała królika, ale pamiętam smak i zapach tego mięsa z domu rodzinnego. Mama musiała oszukiwać moją siostrę Ulę, że to jest kurczak, ale ta wyczuwała królika nawet pokrojonego na drobne kawałki i oczywiście nie jadła… ma tak zresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo
To co kochamDziś pokarzę Wam Kochani tort, tzn bardziej pomysł na jego dekorację. Do środka dajemy to co lubimy, krem jaki nam tylko się podoba. Inspiracji możecie
Malinowe Pocałunkipolskich stołach prym wciąż niezmiennie wiodą drób i wieprzowina. Warto jednak próbować to zmienić - co powiecie na miłą, zdrową i bardzo smaczną odmianę w postaci mięsa z królika? O tym, że zdecydowanie warto włączyć ten rodzaj mięsa pisałam już przy okazji ragout z królika . Na blogu znajdziecie też przepis na pysznego pieczonego królika z warzywami . Dziś czas na kolejną propozycję(...)razem będzie królik duszony z papryką. Królik duszony z warzywami - przepis na 5 porcji Do przygotowania królika będziesz potrzebować: 1 tuszkę królika, 2 łodygi selera naciowego, marchew, cebulę, mix papryk, 2 łyżki oliwek, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100ml białego wina (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, łyżeczkę rozmarynu, sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj czosnek i cebulę
Z notatnika dietetykaCiekawe danie i w miarę proste do przygotowania (jeśli opanujemy dzielenie królika na kawałki – opis pod przepisem). Królik duszony w sosie musztardowym to przepis Pascala, pochodzący z książki “Pascal kontra Okrasa”. Naszym zdaniem królik duszony wg czasu podanego przez Pascala, jest zbyt twardy, dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej(...)miękkości mięska 🙂 Składniki: (4 porcje) 1 królik (1,1kg -1,5kg) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250 g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju 20 g masła 6 gałązek rozmarynu sól i pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać
Moja DelicjaCzas czytania: 3 min Pasztet z królika Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu , ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w wersji mięsnej ;). Dla wegetarian mam kilka smacznych propozycji na przygotowanie pasztetu. Na stronie możecie znaleźć przepis na pasztet jaglany lub pasztet z warzywny . Polecam również pasztet do smarowania przygotowany z soczewicy, pieczarek i fasoli. Wszystkie(...)bardzo smaczne i łatwe, koniecznie wypróbujcie! Wróćmy do dzisiejszego przepisu. Do przygotowania tego pasztetu potrzebować będziecie delikatnego mięsa z królika . Mięso z królika nie jest zbyt popularne w Polsce, ale można je kupić w dobrych sklepach lub bezpośrednio od hodowcy. Królicze mięso cenione jest przez dietetyków , szczególnie zalecane w diecie dzieci i osób z problemami naczyniowo-sercowymi . Mięso zaliczane jest
SprawdzonaKuchnia.plmęczące, ale jednocześnie twórcze, przyjemne i satysfakcjonujące. Jednogarnkowe dania to mniej pracy przy ich robieniu, dzięki czemu mieliśmy czas na napisanie i wrzucenie na naszą stronę dzisiejszego przepisu na królika pieczonego z dynią i warzywami . Jeszcze starczyło czasu na przygotowanie deseru – migdałowego tortu bezowego z kremem dyniowym, ale o tym jutro. Składniki na królika pieczonego z dynią i warzywami(...)królik 2 czerwone papryki 600 g miąższu z dyni 300 g ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 250 g małych pomidorów kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 listek laurowy 1 ziele angielskie 1 ziarenko jałowca sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Królika umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oddzielając mięso od kości – mięso pokroić
niecodziennikparyZapewne królik, tak samo, jak i mi kojarzy Wam się z uroczym domowym zwierzątkiem. A tu okazuje się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Dlatego naprawdę warto jest raz na jakiś czas urozmaicić naszą dietę mięsem z królika. Takie mięso królicze jest bardzo zdrowe. Źródło: pixabay.com Otóż mięso z królika charakteryzuje się tym, że ma niską zawartość(...)znacznie mniejsza niż w drobiu. Dla przykładu tuszka królicza przy masie około 1,2 – 1,6 kg zawiera go jedynie od 3 do 6 %. Z tego też względu mięso królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo – naczyniowe. Ponadto zawarty tłuszcz linoleinowy w mięsie królika znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na schorzenia układu sercowo – naczyniowego. Takie
DajetKolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena(...)jeszcze inni boją się eksperymentować i poznawać nowe smaki A szkoda, bo królik przoduje wśród mięs pod względem wartości odżywczych. Jest bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy, zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Składniki: 850 g tuszki królika bez podrobów 100 g masła klarowanego (ilość tłuszczu dobrać pod makro
Ola la LCHFostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował akcje pod tytułem „ Nienudne mięso z królika ”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja, przecież królik ma takie delikatne mięso. Po chwili przyszła refleksja: zaraz zaraz, a kiedy ja ostatnio jadłam królika? Okazało się, ze bardzo dawno temu, a jedynego „królika” jakiego oglądam to w papkach mojego mniejszego syna. Nadszedł czas to zmienić. Zakupiłam królika(...)Lidla. Wyszło pyszne delikatne mięso w cudownym rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy
Kolizje Smaków