królik - 819 przepisów (strona:4/55)

Królik pieczony z warzywami 26

Mięso z królika jest bardzo delikatne i niezwykle smaczne, a do tego zdrowe i lekkostrawne. Wielka szkoda, że Polacy jadają go tak niewiele... Więcej o wartościach odżywczych mięsa z królika pisałam już przy okazji przepisu na ragout z królika . Dziś również na obiad prym wiedzie u mnie królik, jednak tym razem postanowiłam przygotować go w nieco inny sposób. Przepis jest(...)bardzo prosty, jednak odpowiednie dodatki sprawiają, że danie jest naprawdę aromatyczne i smaczne. Królik pieczony z warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania królika będziesz potrzebować: tuszkę królika, 2 marchewki, cebulę, ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku, liść laurowy, 100ml białego wina, łyżeczkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Królika podziel a porcje - oddziel skoki przednie

Z notatnika dietetyka
Królik w białym winie i czosnku 81

Mięso z królika jest bardzo smaczne, lekkostrawne i małokaloryczne. Jest idealne dla osób z alergią i dla małych dzieci. W Europie Zachodniej jada się je często, u  nas powoli znowu wraca do łask, choć dla niektórych jest to temat bardzo delikatny. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na królika - i według mnie najsmaczniejszy -  z dużą ilością czosnku(...)oznacza i jakie gatunki mięsa należą  do tej grupy ? Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach

Kulinarne przygody Gatity
Królik duszony w śmietanie 94

Królik duszony w śmietanie jest jednym z najlepszych polskich dań. Soczysty, kruchy, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny. Królik to jedno z najzdrowszych mięs, a do tego bardzo smaczne. Królik duszony w śmietanie wcale nie jest skomplikowany. Warto się przekonać, że choć jest to danie przygotowywane najczęściej na Wielkanoc, to warto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie(...)kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany

Pociąg Do Kuchni
Pasztet z królika 6

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej(...)duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki 4 jajka 1 l wody liść laurowy 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Przytogowanie : Królika pokroić na kawałki, a boczek w większą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z królika 49

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy(...)królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej 1 duża cebula 2 marchewki 2 pietruszki 4 jajka 1 l wody liść laurowy 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Przytogowanie : Królika pokroić na kawałki, a boczek w większą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone

KuchniaWeDwoje.pl
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 60

upieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole. Pachniał pięknie i smakował wybornie. Polecam to pyszne i zdrowe mięso! Składniki : tylna połówka tuszy króliczej kilka gałązek suszonego majeranku 8 ziaren jałowca sól pieprz olej 3 liście chrzanu ząbek czosnku  Królika podzielonego(...)pokrywą), polać trzema łyżkami oleju i posypać przyprawami (ziarna jałowca wcześniej rozgnieść np. w moździerzu). Wstawić do lodówki na dobę (w połowie czasie przewrócić, by mięso skruszało). Piec królika 1,5 - 2 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni C.  W połowie czasu odwrócić

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 52

Zastanawiałam się, czy wstawić ten przepis na bloga. Wiem, że odwiedza Go wiele osób, które wybrały wegetarianizm bądź weganizm i królik, bardziej niż wieprzowina czy wołowina, może wyprowadzić ich z równowagi. Przyznam, że kulinaria są dla mnie czymś więcej niż hobby i chciałabym zająć się tym w niedalekiej przyszłości profesjonalnie. Nie uda się to, jeżeli będę obawiała się korzystać(...)moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ Zanim przejdziemy

Życie zamknięte w smaku
Delikatny królik duszony w cytrusach 118

Dzień dobry, Jedliście kiedyś królika? To mało popularne w Polsce mięso słynie ze swej delikatności i chyba każdy z nas słyszał, że poleca się je dzieciom i osobom na diecie. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika  cacciatora, którego miałam okazję(...)przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek . Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z królika 22

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się(...)sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy spośród do tej pory przez nas upieczonych pasztetów. Udostępnij Składniki na pasztet z królika 1 królik 750 g podgardla 400 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 średnie cebule

niecodziennikpary
Sos z królika i trochę prywaty. 67

zgodzie. U nas nie ma zwierzyny, a więc jakieś resztki, pieczywo zanosi się do sąsiadów. Grzech wyrzucić , a tam drób itp zjedzą. W zamian dostaję,  a to  królika, to znów kaczkę, a jajka od tzw szczęśliwych kur to norma.  I  tak to sobie żyjemy....płotek w płotek. :) Jeśli już mowa o króliku to przy moim mężu(...)mogło być nic innego jak sos... królik 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku łyżeczka soli łyżka słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego Oraz: cebula mąka śmietana 2 łyżki świeżego koperku  sól i pieprz do smaku  Uważam że co jak co, ale królik lubi czosnek i majeranek i tego mu nigdy nie żałuję. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę

Dieta moja pasja
Królik pieczony w winie 59

Moje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść.   Składniki(...)tusza królicza ok. 300 ml białego półwytrawnego wina sól pieprz czarny papryka słodka w proszku suszony czosnek 4 łyżki oliwy Królika pociąć na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą. Posypać go przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie królika odwrócić, by druga jego część macerowała się w oliwie i wlać do naczynia

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik pieczony w winie 177

Królik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek

Poezja smaku
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 23

Wróciłam z domu!  Przywiozłam zapas suszonych żurawin i mięso z królika. Żurawiny - do szafki, ale jak słyszę "królik" to przypomina mi się, jak babcia Benia robił duszone mięso w sosie własnym z dodatkiem majeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo(...)takie jak: miedź , łatwo przyswajalne żelazo (również dzięki miedzi) i witaminy z grupy B .  Wracając do babci - nikt inny, tylko ona, powiedziała mi jak obchodzić się z mięsem królika! To był mój mały debiut :) Królik w sosie własnym z suszonymi grzybami Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 3 ząbki czosnku 1 cebula garść suszonych grzybów

Gary Bez dna
Królik w śmietanie 44

Królik w śmietanie z dodatkiem aromatycznego cząbru i jałowca, który nie jest dominujący a delikatnie podbija smak delikatnego mięsa. Uduszony z marchewką i cebulką idealnie sprawdzi się podany z ziemniakami, kluseczkami, kopytkami i porcją buraczków, lub innego warzywnego dodatku. Korzystałam z przepisu Niecodziennik Pary  dokładając od siebie marchewkę i cebulkę do sosu i serdecznie przepis polecam dalej :) Składniki(...)królik  2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 200 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu/bulionu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło klarowane do smażenia mąka do oprószenia królika 2 cebule 2 duże marchewki Przygotowanie: Królika, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić

Kocham..lubię..gotuję..
Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie 49

Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie to potrawa , która mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Mięso królika jest wspaniałe , zdrowe ,dietetyczne i bezapelacyjnie pyszne . Zaserwowane w takiej formie jest niekwestionowanym królem stołu . Delikatne , do tego makaron , brokuły , pieczarki i przepyszny kremowy sos…. Genialne w swym smaku i prostocie Polecam , szczególnie(...)kocham mięso królicze , mój Dziadek hodował ich zawsze dużo i. Mięso to jest zdrowsze i smaczniejsze od fermowego kurczaka .. Polecam na prawdę warto ! składniki na około 4 osoby : 1 królik o wadze około 1,5 kg 1 duży brokuł 1 opakowanie makaronu 9-10 pieczarek 2 łyżki masła 2 szklanki śmietany kremówki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 płaska

Ogrodnik w podróży
Królik duszony w szafranie 49

zakładce dotyczącej dań z królika znajdziecie sporo moich przepisów na przygotowanie dań z tego delikatnego i dietetycznego mięsa. Zawiera ono ok. 2 razy mniej cholesterolu niż mięso kury. Mięso z królika zawiera też dobrze przyswajalne (w ok. 90%) białko. Dziś kolej na danie na bogato. Stąd królik szafranowy, którego dusiłam z myślą o podaniu w czasie Świąt. Danie świetnie pasuje(...)proszony lub niedzielny obiad. Składniki : tusza królika pół łyżeczki kurkumy łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku szczypta szafranu sól pieprz olej do smażenia wrzątek Tuszę króliczą podzielić na części. Mięso polać olejem (użyłam tuszy młodego królika i zużyłam 3 łyżki oleju), posypać solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Wstawić do lodówki pod przykryciem na dobę

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik duszony w pomarańczach i "Opowieść Podręcznej" 62

królicze mięso. Przy okazji świąt Bożego Narodzenia proponuję nadać mu smak pomarańczy, które większości Polaków kojarzą się właśnie z tym okresem. Składniki (na 3 porcje): tusza młodego (niespełna rocznego) królika 3 pomarańcze łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki oleju do smażenia 6 goździków Królika podzielić na części. Polać olejem, posypać solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Wstawić do lodówki(...)dobę, w połowie czasu odwrócić, by mięso nasiąkło olejem. Z dwóch pomarańczy odciąć skórę, a miąższ wyfiletować. Zostawić resztki z błonami. Królika obsmażyć na złoto z każdej strony. Królika przełożyć do szerokiego garnka z 0,5 litra wrzątku. Królik musi być całkowicie zanurzony w płynie. Zmniejszyć  moc palnika. Na patelni obsmażyć (bez dodawania tłuszczu) filety z pomarańczy. Przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 87

Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze podkarpackie danie to specjał z Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania(...)cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję, ale sprawiają też, że ciekawie wygląda. Swoją drogą ten akurat pasztet piecze się z przodka królika, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby upiec go z całej tuszki nawet nie zmieniając pozostałych proporcji. Jeśli jednak zdecydujecie się na wersję oryginalną, to niedługo na blogu pojawi się przepis na udka z królika

Trzeci talerz
Królik pieczony - klasyka Badylarki i "Moje córki krowy" 83

Najczęściej czytanymi postami na tym blogu są przepisy na królika. Znalazło się ich tutaj już kilka. Dziś absolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie króliczego mięsa. Podając królika upieczonego według poniższego przepisu i serwując go np. ze szparagami, na które mamy aktualnie sezon, serwujecie danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, odpowiednie w przypadku wielu diet. Składniki : tusza(...)jeszcze lepiej) w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Polać olejem i posypać przyprawami z obu stron. Odstawić do lodówki pod przykryciem na całą dobę. W połowie "leżakowania" obrócić mięso. Wstawiając królika do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C., ponownie odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. W połowie czasu pieczenia odwrócić mięso. Na ostatni kwadrans podwyższyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony królik 2. 54

Wciąż najczęściej odwiedzanym przez Was wpisem jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą. Składniki : tusza królika 4-5 łyżek oleju 1-2 łyżeczki soli pieprz mielony łyżeczka czerwonej czubrycy 5 ziaren ziela angielskiego Królika włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem i posypać przyprawami. Dorzucić zgniecione w palcach ziarna ziela angielskiego(...)Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (to bardzo ważne, jeśli chcemy mieć soczyste mięso). W środku tego czasu przewrócić królika, by w oleju poleżała dotychczasowa wierzchnia część. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Pół godziny przed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości.   Kawałki mięsa

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik w boczku i śmietanie 61

Królik coraz częściej pojawia się w naszych sklepach – super delikatne mięsko do pieczenia i rewelacyjny na zupę kwasek ( niebawem na blogu). Pamiętajmy jednak , że królik mimo swej delikatności bywa suchy, dlatego starajmy się zachować soczystość mięsa – oto jeden ze sposobów. Przepis pochodzi z książki kulinarnej z wieku XIX. składniki: tuszka królika ( cała lub porcjowana) 20 dkg boczku wędzonego(...)śmietany 1 jajko 50 gram masła pieprz,sól, tymianek,rozmaryn starty parmezan łyżka mąki 50 ml. zimnej przegotowanej wody wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra,dół z termoobiegiem) Królika myjemy, nacieramy przyprawami i obkładamy ziołami. Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, obkładamy boczkiem tak, aby jak najwięcej królika było przykryte. Pieczemy 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie wlewamy

Sezonowy Garnek
Królik w sosie śmietanowym 62

Chyba nigdy nie jadłam królika... Spróbuję go zrobić w standardowy i klasyczny sposób. Królik w sosie śmietanowym SKŁADNIKI: 1 tusza królicza (około 1 kg) 1cebula 3 ząbki czosnku mąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego   suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka(...)Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kawałki królika wyjąć z wody i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię, dodać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki królika  po około 5 minut z każdej strony

MarciochaKucharzy