Taki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami kwiatowymi wprowadza do mieszkania nastrój wiosenno-wielkanocny. Oprócz kwiatów wspaniale wyglądają również gałązki, które własnie zaczęły wypuszczać listki, wstawione do wazonu. Dekoracje świąteczne zawsze pomagają poczuć nastrój świąt. Dekoracje wielkanocne dodatkowo są niesamowicie wiosenne(...)odrobinę rozgardiaszu, ale może kiedyś uda się zrobić porządek. Taaa, przed maluszkiem się nie udało to przy maluszku na pewno nie będzie łatwiej Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji Wielkanocny królik – dekoracja Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji : ramka w dowolnym kolorze,moja ma rozmiar 13×9 cm papier do wycięcia królika papier na tło szablon do odrysowania królika ołówek
Figa S-makiemTaki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami kwiatowymi wprowadza do mieszkania nastrój wiosenno-wielkanocny. Oprócz kwiatów wspaniale wyglądają również gałązki, które własnie zaczęły wypuszczać listki, wstawione do wazonu. Dekoracje świąteczne zawsze pomagają poczuć nastrój świąt. Dekoracje wielkanocne dodatkowo są niesamowicie wiosenne(...)odrobinę rozgardiaszu, ale może kiedyś uda się zrobić porządek. Taaa, przed maluszkiem się nie udało to przy maluszku na pewno nie będzie łatwiej Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji Wielkanocny królik – dekoracja Materiały potrzebne do zrobienia dekoracji : ramka w dowolnym kolorze,moja ma rozmiar 13×9 cm papier do wycięcia królika papier na tło szablon do odrysowania królika ołówek
Figa S-makiemjakiś czas nachodzi mnie chęć na przygotowanie królika. Nie należy on może do moich faworytów, gdyż ma delikatne i mało wyraziste mięso, ale mimo to podejmuję próby ;) Tym razem wypatrzyłam przepis, który wydał mi się idealny. Królik długo duszony w winie, z dużą ilością jałowca i grzybów. Moim zdaniem połączenie bardzo udane. Mięso nadal delikatne, jednak bardziej(...)wyraziste, a sos bardzo smaczny! Podałam królika z tłuczonymi ziemniakami i surówką z cykorii. Polecam! Przepis na podstawie książki Cathrerine Atkinson " Best ever recipes for Your Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku
Stare GaryKrólik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa drobiowego i cielęcego. Mięso królicze bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminy z grupy B) i mikroelementy (sole żelaza, wapnia, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu) Mając na uwadze walory odżywcze i dietetyczne, spożycie(...)mięsa króliczego zaleca się przede wszystkim ludziom starszym, dzieciom i osobom cierpiącym na skazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła
potrawyregionalneMięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu. Swojego królika zrobiłem w sosie pie czarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową. Składniki: 1 tusza(...)królika 500 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1 główka czosnku 1 cytryna 250 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżki klarowanego masła 1 dynia makaronowa zielona czubryca pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą. Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez
W SMAKMówi się, że można wyciągnąć królika z kapelusza, ja mojego wyciągnęłam z rondla :) A tak na poważnie to bardzo zdrowe mięso, dobrze przyswajalne przez organizm, o niskiej zawartości tłuszczu, no po prostu bardzo zdrowe. SKŁADNIKI: - tuszka królika - 100 g masła - 250 ml rosołu z królika - 150 ml śmietany - 1 cebula - sól - biały pieprz mielony TUSZKĘ PODZIEL NA CZĘŚCI - comber, łapy(...)Korpus wykorzystaj do rosołu. Wszystkie części posól i oprósz białym pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. KIEDY MIĘSO PRZEJDZIE solą i pieprzem rozgrzej patelnię i roztop masło. Smaż królika z każdej strony aby zamknąć pory. Wyjmij królika i przełóż do garnka, na tym samym maśle zeszklij cebulę i dodaj do królika. ROSÓŁ Z KRÓLIKA DODAJ do garnka
Kuchnia bezglutenowa Lolinajwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie(...)przygotować: - konfitowane skoki królika z espumą ziemniaczaną i cassoulet z trzema rodzajami kiełbasek, - bulion na króliczym przodku i sercu, - comber z królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem
Plate of JoyDzisiaj prawdziwy obiad i to nie byle jaki! :) Pyszny królik. Magdy dziadek hoduje króliki i dostaliśmy jednego. Takiego w całości, z podrobami w środku. Znaczy się już bez futerka na szczęście. No i tak sobie leżał zamrożony ten królik i czekał na dobry moment. Aż tu nagle weszliśmy w posiadanie bardzo fajnej książki kulinarnej z przepisami Pascala i Okrasy(...)właśnie skorzystaliśmy z jednego z przepisów Pascala. To znaczy Pascal sugerował żeby podawać królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone ziemniaki w ziołach. Zacytuję więc przepis z książki: 1 królik (1100-1500 g) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250 g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Marder&Marder ManufactureZebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych(...)ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż za żebrami. Następnie przekroiłem cąber na dwie części, pozostawiając kawałki skóry. Żeberka w część ogonowa nie zawierają
Wyprawy kulinarneKażdy wie, że zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści(...)Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji. Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg 800 g podgardla wieprzowego 2 kajzerki 5 jaj L 4 marchewki 2 pietruszki 1 por 1/ 2 selera 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki
Krylowa Kuchniajabłkami, ale połączenie mięsa i owoców zapowiada się w tym przypadku bardzo smakowicie. Póki natomiast upoluje tę swoja kaczkę, porwałam się na kolejne słodko-słone połączenie i przygotowałam królika z rodzynkami. Do tej pory było tradycyjnie - w śmietanie albo z warzywami. I choć taki królik też smakuje pysznie, brakowało mi odrobiny szaleństwa w kuchni. Jakiś wewnętrzny głos szepnął, żebym sypnęła(...)rodzynków. Posłuchałam. Nie żałuję. Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne. Na tym nie koniec eksperymentów:) Jeśli chcecie podać takie danie na świąteczny obiad, polecam podczas duszenia dorzucić do sosu kilka goździków i kawałek cynamonu - teraz mamy prawdziwą kwintesencję smaku! Składniki: 1 tuszka królika (ok 1,2kg) 100g rodzynków (u mnie
Obiad gotowyżyciu często zdarza mi się improwizować. Tu coś podpatrzę, tam przeczytam i… robię po swojemu. Albo wychodzi albo nie ale ja lubię eksperymentować. Tyma razem wyszło! Przepis na królika w śmietance zawdzięczam dwóm członkiniom facebookowej grupy Gotuję bo lubię…. Swoją drogą polecam grupę bo atmosfera tam wyjątkowo miła i pomysłów tysiące. Z dwóch przepisów i mojej dotychczasowej wiedzy(...)kulinarnej powstał ten oto rozpływający się w ustach królik. Składniki: jeden cały królik 1l maślanki do marynowania 1 cebula przyprawy: majeranek, 2x ziele angielskie, 2x owoce jałowca, 2x liść laurowy, szczypta curry, sól, maggi kilka łyżek oleju do smażenia pół opakowania mrożonej włoszczyzny 250 ml śmietanki 30% i 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów (ważne żeby to była
Mama z miastaSmaczne mięso z królika duszone w sosie śmietankowym z dodatkiem marchewki i groszku. Danie jest delikatne, lekkie, a warzywa z mięsem bardzo mięciutkie. Polecam na rodzinny obiad, bo mogą go jeść nawet najmłodsze dzieci. 4 nogi z królika 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego mąka pszenna 1 cebula 3 marchewki(...)pietruszka 1/2 szklanki groszku zielonego konserwowego 1 liść laurowy pieprz ziołowy 1 szklanki śmietanki 30% Mięso z królika natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i skropić olejem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Marchewkę i pietruszkę pokroić
https:KKuchniaMniamtrudno je wchłania, więc może wyjść suche. Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika w przyprawach. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec(...)godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika ponownie odwrócić mięso. Podawać królika z wybranymi surówkami. U mnie z surówką z radicchio i jabłkiem : oraz na surówce z selera naciowego
Weekendy w domu i ogrodzieokanzji wyborów powiemy Wam jedno: dla takich wiernych fanów kiszonych ogórków jak my wybór może być tylko jeden. Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza – na ten przykład królika se możeta, tak jak i my, upolować, sprawić i we winie przyrządzić. I co, że chałupa słomo kryta, że klepisko pod nogyma, skoro na stole jak we samym Belwederze! Składniki(...)tuszka królika 6 plasterków boczku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 2 cebule 4 ząbki czosnku ½ kostki masła 100 ml czerwonego wina oliwa z oliwek owoce jałowca, tymianek, rozmaryn, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Sposób przygotowania: Królika dokładnie myjemy i dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha