Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne. Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)króliczego mięsa. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem , tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje dotyczące i rejonu i kuchni Lombardii . składniki 1 sprawiony królik o wadze ok. 1 kg 1 łyżka octu woda Składniki zalewy do gotowania: 2 marchewki 1 cebula 1 por 2 gałęzie selera naciowego 5 ząbków czosnku kilka gałązek pietruszki
Stare GaryMięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90% zawartego w nim białka (dla porównania z wołowiny-62%), a tłuszczu w tuszce jest zaledwie 3-6%. Zalecane jest w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie(...)przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach
Smakowity Blog KulinarnyKrólik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź. W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami(...)danie lekkie i bardzo odchudzone. Czas przygotowania: 50 minut Porcje:8 Składniki: królik pokrojony na 8 porcji, 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym), 300 ml białego wina (wytrawnego), 16 suszonych śliwek bez pestek, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku lub macierzanki, 1 chili, 1 czubata łyżka musztardy diją, 1 czubata
SzczyptaSmaQNatka i zbuntowany królik" to pierwsza część przezabawnej serii od Wydawnictwa Wilga. W książce znajdziemy trzy opowiadania. Natka marzy o własnym zwierzaku. Niestety nigdy dotąd nie miała nawet takiego małego. Marzy o puszystym króliku, niestety zamiast jej królika na urodziny dostaje jej starsza siostra Nina. Dziewczynka jest niepocieszona, bo uważa, że ona lepiej by się opiekowała królikiem. Gdy Nina idzie(...)tatą na zakupy, to Natka postanawia zająć się Heniem (tak ma na imię królik):-) Kolejne opowiadanie jest o ząbku, którego boi się Natka stracić. Jak już jej wypada, to próbuje go wsadzić na miejsce. Jak zakończy się ta historia? Trzecie opowiadanie jest o zraszaczu ogrodowym, o którym marzy natka. Chciałaby się nim pobawić, niestety rodzice nie bardzo chcą spełnić
kruche babeczkiPasztet z królika domowy – delikatny w smaku, lekkostrawny, pyszny – idealny na kanapki lub na zimną płytę wędlin na świąteczny stół. PRZEPIS NA PASZTET Z KRÓLIKA Składniki na pasztet z królika: 1 królik (ok 1,5-2kg) 300g wątróbki drobiowej 1 kg surowego boczku wieprzowego 2 bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe(...)ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie
Dorota SmakujeMięso królika jest lekkostrawne,delikatne,soczyste i bardzo smaczne. Jak tylko mam możliwość to proszę wujka by mi zostawił chodź jedną sztukę. Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie(...)dajcie znać czy Wam smakowało. Składniki: 1 królik 1 cebula przyprawa do królika ( ewentualnie do kurczaka) 2 szklanki białego wina 1/2 kg pieczarek 2 łyżki mąki 4 łyżki musztardy rosyjskiej bądź francuskiej 20 ml śmietany 30% Umytego i podzielonego na porcje królika obsypać dość obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Na patelni roztopić
Niespełnione zdolności kulinarneKrólik w sosie majonezowo - chrzanowym Królika mam okazje przyrządzać dość rzadko, a właściwie szkoda, bo mięso królicze jest bardzo smaczne i zdrowe, polecane szczególnie dla dzieci. Dziś miałam w planie przygotowanie królika w sosie musztardowym. Będąc na zakupach byłam przekonana, że musztarda w domu jest, ale po powrocie okazało się, że w lodówce stoją(...)jedynie chrzan i majonez stąd królik w sosie majonezowo- chrzanowym (kto by tam do sklepu drugi raz latał). Danie wyszło bardzo smaczne, chrzan delikatnie zaostrza a majonez dopełnia smaku. Myślę, że królika w ten sposób przygotuję jeszcze nie raz. Składniki potrzebne do przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym: 2 udka królicze, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 4 przednie skoki z królika 2 średniej wielkości cebule garść suszonych podgrzybków 100 g masła przyprawa do królika Kamis sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć. Posypać przyprawą, solą i pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić(...)kostkę, podsmażyć. Królika przełożyć do brytfany, dodać podsmażoną cebulkę, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie ( sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki ) Kapustę opłukać, wycisnąć, pokroić, dodać do królika. Dusić do miękkości kapusty. ( około 40 minut ). Podawać z ziemniakami lub szarymi kluskami
Darcia w kuchniAromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom. 2 nogi królika 1 comber z królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju(...)kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty
wesoła kuchniaStali czytelnicy wiedzą, że królik to moje ulubione mięso i przygotowuję je na rozmaite sposoby. Tym razem zapraszam na połączenie królika ze szlachetnymi grzybami leśnymi (prawdziwkami i rydzami). Do tego mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw charakterystycznych dla polskich lasów. Składniki : tusza królika dorodne prawdziwki kilka dużych rydzów 10-15 ziaren jałowca (zależnie od wielkości królika) pół łyżeczki suszonej macierzanki(...)tymianku główka czosnku lub czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pieprz czarny sól 3 łyżki oleju Królika umieścić w naczyniu do pieczenia. Polać olejem, posypać solą, mielonym pieprzem, macierzanką/tymiankiem i ewentualnie czosnkiem niedźwiedziem. Dorzucić zgniecione ziarna jałowca. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W połowie marynowania mięso przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić do niego główkę czosnku przekrojoną
Weekendy w domu i ogrodziewcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki(...)rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany 30% Masło klarowane ok. 2 łyżki Wykonanie: Królika myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania i przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek
Smaki Ewychorób z nią związanych są w Europie alarmujące. Z tej okazji u mnie na talerzu gości potrawka w stylu slow food z jednym z najbardziej chudych mięs - combrem z królika. Do tego trochę warzyw, a całość podana na smacznej i zdrowej kaszy. Zdrowe nie znaczy nudne i bez smaku. Całe danie pachnie i smakuje obłędnie. Polecam! Składniki (3 porcje(...)kaszy pęczak (sypkiej a nie w torebce, by to co cenne zostało w kaszy, a nie zostało odlane z nadmiarem wody do zlewu) comber z królika (dodałam jeszcze mięso z okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru
Weekendy w domu i ogrodzieKrólik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego Sól, pieprz Oliwa – 2 łyżki Wykonanie – królik: Królika porcjujemy i do przygotowania dania wykorzystujemy przednie i tylne nogi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi
Kuchnia Bon Appetitsię szarpnąć na takie delicje. Do kuchni drodzy gracze, czas najwyższy oprawić szaraka! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE UWAGA! Mięso zająca od królika różni się bardziej wyrazistym smakiem i ciemniejszym kolorem – jednakże sposób przygotowania pasztetu z tych mięs jest analogiczny. Mięso zająca dość trudno zdobyć, natomiast królicze coraz częściej można kupić(...)popularnych dyskontach, dlatego wybraliśmy właśnie królika do zrobienia pasztetu. Jednakże jeśli macie dostęp do mięsa zajęczego, to jak najbardziej skorzystajcie z tej pełnoprawnej wersji pasującej do przepisu z gry! 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu
Nerds Kitchen