Carroll, Alicja w Krainie Czarów Jeśli chcecie dojść do miejsca, gdzie jedzenie wygląda jak małe dzieło sztuki, a smakuje, jak dzieło sztuki wielkie, to powinniście zajść do restauracji Biały Królik . Restauracja znajduje się w pałacu przy ul. Folwarcznej w Gdyni. W pałacu mieści się hotel Quadrille, którego wystrój nawiązuje do Alicji w Krainie Czarów. Każdy dorosły (hotel jest dla osób(...)właśnie tutaj jest. Jak po drugiej stronie lustra, jak w krainie czarów. Jednak ja nie o hotelu chciałam, a o jedzeniu. Bądź jak Neo, podążaj za białym królikiem. Nie wiem, czy Alicja jadła tak dobrze, jak można zjeść w Białym Króliku. Pewnie nie, a szkoda, bo jedzenie jest tu wyśmienite. Restauracja specjalizuje się w czarowaniu wyjątkowych potraw z lokalnych produktów
KucharzycaKrólik a la cacciatore, polędwiczki w parmezanie, kurczak teryaki, zapiekanka makaronowa z camembertem i casolerole z kuskusu, zieleniny i kurczaka – oto pięć dań, na pięć roboczych dni tygodnia. Przed nami ostatni już tydzień listopada, najsmutniejszego miesiąca w roku, kiedy dni są coraz krótsze, a jeszcze idiotyczna zmiana czasu okrada nas z jednej godziny światła. W tym roku listopad(...)Spróbujemy Was do tego przekonać naszym tygodniowym menu, który w wystawny sposób i na bogato chcemy pożegnać się z listopadem. Oto jak wygląda lista dań na ten tydzień: Poniedziałek: Królik a la cacciatore z kaszą orkiszową Liczba składników: pięć, łącznie z przyprawami. Wszystkie połączone razem, duszone na wolnym ogniu zmieniają się w aksamitny, pomidorowy sos z delikatnym białym mięsem
Niedzielny kucharzKurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami(...)królika 1 wątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 1 por biała część 25 dkg kurek 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 2 jajka 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy pieprz czerwony Królika przekładam do garnka, dodaję marchew, seler, por, ziele, liście laurowe, jałowiec, łyżeczkę
wesoła kuchniaDelikatny , lekki i puszysty pasztet z królika. Doskonale smakuje z chrzanem lub żurawiną. Nie wymaga dużo pracy i zdolności kulinarnych. Myślę, że nic nie zastąpi naszych domowych wyrobów dlatego też, jeżeli mamy troszkę czasu i chęci zróbmy np pasztet z królika. Szczerze polecam:) Składniki 1 królik (około 1,5 kg z podrobami) 0,5 kg … Czytaj dalej Pasztet(...)królika
gotuj ze mnąmoja mama jest niedoścignioną mistrzynią rosołu, tak mój tata robi najlepszego królika na świecie. Cały czas próbuję im dorównać w koronnych konkurencjach, ale jak na razie nawet po piętach im nie drepczę. W każdym razie dzielę się z Wami przepisem króliczym, bo u mnie w rodzinnym domu nie ma Wielkanocy bez niego. Jest on bardzo prosty, a smak genialny(...)królika oczywiście podaję quinoę i jakieś jarzyny, tym razem padło na tradycyjny groszek z marchewką, super połączenie, polecam. Ja zazwyczaj używam całego królika, ale tym razem w przepisie dwie porcje więc podaję tylko skoki, bo najlepsze ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 para króliczych skoków 1 szklanka mrożonego groszku 1 szklanka marchewki pokrojonej w kostkę kiełki rzodkiewki masło
Quinoa Raz!Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak! Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)tuszka z królika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka gorczycy całej 200 ml śmietany słodkiej dałam 30% 200 ml wina białego wytrawnego Królika podzielić na części. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać oliwę, oregano, bazylię, gorczycę, przeciśnięty przez praskę
O kuchni z uczuciemDelikatny pasztet z królika do którego dodałam suszone pomidory,w galaretce z żurawiny świeżej. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz pomidorów suszonych. 70 dkg królika 1 wątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek selera i por biała część 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna jałowca 10 pomidorów(...)jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam
wesoła kuchniaJeśli ktoś nie miał do czynienia do czynienia z królikiem to jest to idealne danie do pierwszych prób. Jest trochę czasochłonne ale jednocześnie nie jest pracochłonne. Mięso wyszło smaczne, delikatne i aromatyczne. Sam przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska PWN i mogę go z pełną świadomością polecić. Składniki: 1 tuszka królika warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka(...)listek laurowy, goździki, ziele angielskie 100 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Tuszkę królika podzielić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek
Ze smakiem bez glutenuTuszka królika natarta wcześniej ziołami i pieczona z boczniakami. Sam królik już po kąpieli w mieszance ziół pachnie obłędnie. Do tego jeszcze mleczko kokosowe i sezam! Warto, naprawdę warto zrobić :-) Czas przygotowywania: około 30 minut Czas pieczenia: 60 minut Ilość porcji: 4-6 Składniki: • tuszka królika - około 1-1,5 kg • mieszanka do natarcia królika
AniaGotuje.plprzechodzi przez małe gardziołka (Mimo to warto proponować co jakiś czas. W naszym przypadku tak się udało pokazać, że jajo na twardo jest super), zawsze możecie proponować dziecku królika. Zwiera tyle wartości co ryba i spokojnie może ją zastąpić. Przepis na niezwykle smacznego królika znajdziecie tu: Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika
Krupeczkimnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki(...)minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :) Pasztet domowy Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Smak mojej kuchnidodać, że pomarańczowe warzywo jest zdrowe i bogate w witaminy. Dlatego warto marchewkę poznać, dowiedzieć się więcej na jej temat i jeść, jeść, jeść! Marchew często kojarzona jest z królikami, które zajadają się nią w telewizyjnych bajkach. Każdy z nas zna chyba Królika Bugs’a przedstawianego przez wytwórnię Warner Bros zawsze w towarzystwie jego przysmaku. Tak mocno kojarzonego „produktu spożywczego(...)zwierzakiem, chyba nie ma w ludzkiej świadomości. No może jeż i jego jabłko na grzbiecie może się równać z wizerunkiem królika i marchewki. Nie o bajkach jednak będziemy mówić, tylko o jedzeniu. Korzeń marchwi jest bogaty w różnorodne wartościowe składniki odżywcze i witaminy. Węglowodany, białko, karoteny, wapń, fosfor, miedź, żelazo, witaminy
Moja Mama Gotujebyły co tydzień. I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia było od 1,5 do 2 h. K: A obiad? W: Myśmy przez cały okres okupacji hodowali króliki. One nie chorowały tak jak teraz chorują. Co tydzień się biło jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało(...)Zbieraliśmy tylko agrest z naszego starego ogrodu, bo nam nowa właścicielka łaskawie pozwoliła i ładowaliśmy go do butelek, bo słoików nie było. Trzeba było wyjmować go specjalnym drutem. Oprócz królików mieliśmy też kozę, która była naszym jedynym ratunkiem żeby było mleko. Codziennie z bratem szliśmy na łąki za osiedlem i tam ją paśliśmy. Razem z nami inne chłopaki ze swoimi
Kryzysowa Książka KucharskaKrólik nie należy do produktów, które spożywa się na codzień. Niestety to drogie mięso, więc potrawy z niego sporządzane należą do tych bardziej wykwintnych ... odświętnych. Jednak jeśli będziecie mieli okazję kupić go i przyrządzić (np. na święta lub niedzielny obiad) to gorąco polecam, bo mięso jest bardzo smaczne, delikatne, zdrowe i niskokaloryczne. Co więcej - u bogie(...)cholesterol oraz tłuszcz, lekkostrawne i delikatne mięso z królika można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia. Mogą po nie śmiało sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem. Same zalety, prawda? 👌😉 Składniki: 1 umyty i pokrojony na mniejsze części królik 1 cebula 2 ząbki czosnku biała część pora sok z cytryny majeranek tymianek sól
Walijskie PichcenieLekki i delikatny KRÓLIK ,cudownie pachnacy ziołami ,rozpływający się wspaniale w ustach. 1 młody królik 150g.masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól pieprz 1 jajko mąka bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Królika sprawić,opłukać,osuszyć,oczyścić z błon,pokroić na porcje,posolić i pokropić cytryną.Kawałki królika panierować w mące,roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażyć na rozgrzanym maśle
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki