królik, oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion(...)dusić 20 minut. Po tym czasie wlać wino oraz podsmażone na oliwie szalotki. Dusić królika około 30 minut, do miękkości. zastawa
królestwo garówtylne nogi z królika, 2 combry z królika, 3 ząbki czosnku obrane, 9 ząbków czosnku nie obranych, 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu, 6 gałązek rozmarynu, sól, tłuszcz do confitowania – masło, gęsi smalec lub olej 5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki. Do naczynia(...)zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 -150 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny. Piec aż mięso będzie miękkie. zastawa
królestwo garówKurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest przygotowany wg przepisu mojej babci na królika w sosie słodko kwaśnym. Babcia hodowała króliki, miała ich całe mnóstwo, nawet piękne białe angory, które kicały w klatkach. Lubiłam się bawić z królikami, ale trzeba było uważać aby nie zostać podrapanym, zachowywały się jak dzikusy. Lubiłam też dania z królika. Jakoś potrafiłam oddzielić te dwie rzeczy(...)Dostępność królików jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne danie na świąteczny stół przy obiedzie z bliskimi. Królik od dawien kojarzył mi się ze świętami wielkanocnymi. Na naszym stole królował barszczyk i potrawka czy właśnie królik w winie. Polecam gorąco. Królik duszony w winie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePierogi z kozim serem i truskawkami. O Bosze szumiący, niech ten sezon truskawkowy się wreszcie skończy. Lubię truskawki, ale Królik (doświadczalny) przegina ze znoszeniem kolejnych kilogramów truskawków do chałupy. Przyniesie, a potem łazi za Tobą i wierci Ci dziurę w brzuchu, że jedzenia nie można wyrzucać i może wypadałby coś z tymi darami natury zrobić. Masz w takich chwilach ochotę(...)upłynnianie truskawków. Ostatnio robiła knedle serowe nadziewane truskawkami, więc teraz dla odmiany były pierogi. I nawet jak już Konefka sie nalepiła i spróbowała takiego pierożka, to w duchu pochwaliła Królika ( ale ręka, niga, mózg na ścianie jak któreś z Was mu o tym wspomi) za to znoszenie truskawków, bo te pierogi wyszły palce lizać i Konefka musiała uważać, żeby coś
Spice things upKurczak wyszedł najlepsiejszy jaki Konefka ostatnio jadła. Mega aromatyczny i zajefajny sos…taki paluszki lizać. Taki dobry, że Konefka zapomniała o bożym świecie i ogłuchła na wszelkie pretensje Królika, ze to coś an talerzu wyglada mu to na mięsko. Króliś został uciszony mlaskaniem Konefki (o jakie to dobre) i to mlaskanie zagłuszyło wszelkie inne dżwieki wydobywające się z Królikowej(...)paszczy. Królik jeszcze cos tam juz słabszym głosem próbował protestować, ale Konefka uraczyła go tym spojrzeniem z serii bez kija nie podchodź i Królik się wreszcie zamknąl. Świetnym pomysłem było podanie tak przygotowanego kurczaka z plackami tortilli posmarowanej kremowym serkiem i pacnietej domowej roboty pesto z czosnku niedżwiedziego. Tu nawet Króliś oniemal z zachwytu, mimo , że mięsko (NARESZCIE!!!) Ilość porcji
Spice things upnieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle…i tu mamy szatański śmiech Konefki. Ale o tych warzywkach podsmażonych na masle to cicho sza, bo Królik zejdzie na zawał. Nie tyle zabije go to masłeko i smażone, co sama wiadomość o smażeniu. Królis już tak ma. Żre czasem w obiadach przemycane rzeczy i menda dalej żyje(...)Królisia trza reanimować i robić usta usta,a tego Konefka nie chce, więc w trosce o Konefkę o smażonym nie wspominamy. A w sumie…można tezprzy reanimacji sprać Królika po pysku, żeby go ocucić więc po przemyśleniu zysków i strat mozecie mu coś tam szepnąć. Bezkarne pranie Królika w pysk zawsze mile widziane Ilość porcji / Servings – 4 Czas
Spice things upnieczysta zesłana z piekła na nieszczęście Królisia podmsmażyła warzywka na maśle…i tu mamy szatański śmiech Konefki. Ale o tych warzywkach podsmażonych na masle to cicho sza, bo Królik zejdzie na zawał. Nie tyle zabije go to masłeko i smażone, co sama wiadomość o smażeniu. Królis już tak ma. Żre czasem w obiadach przemycane rzeczy i menda dalej żyje(...)Królisia trza reanimować i robić usta usta,a tego Konefka nie chce, więc w trosce o Konefkę o smażonym nie wspominamy. A w sumie…można tezprzy reanimacji sprać Królika po pysku, żeby go ocucić więc po przemyśleniu zysków i strat mozecie mu coś tam szepnąć. Bezkarne pranie Królika w pysk zawsze mile widziane Ilość porcji / Servings – 4 Czas
Spice things upspodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych rodzajów mięsa ;) Najwięcej czasu zajmuje zmielenie mięsa, ale w dzisiejszych czasach mało kto używa ręcznej maszynki więc powinno pójść gładko z jakimś elektrycznym sprzętem. Składniki, których użyłam: 1/2 królika ( ta z tylnymi łapami ) 1/2 kg surowego boczku
Jemy Pijemybook FLEXI JESIEŃ to nie tylko słodkości, w publikacji znajdziesz najwięcej pomysłów i przepisów na dania główne. Jednym z nich jest pomysł na królika. Królik to jedno z najzdrowszych mięs i warto po nie sięgać, zamiast wieprzowiny czy kurczaka. Przepis na królika jest prosty i szybki. W e-booku znajdziesz również 49 innych przepisów na śniadania, lunche, obiady, wypieki
SMYKWKUCHNIniedźwiedzia o średnicy 16 cm. Porcelanowe talerzyki deserowe z pięknymi motywami zwierzęcymi przedstawiające zapadające w sen zimowy zwierzęta. Kubeczki bez ucha. Niewielkie ceramiczne kubeczki ze śmiesznymi motywami królika na deskorolce i żonglującego borsuka . Kubeczki nadają się do ciepłych i zimnych napojów, mieszczą się idealnie w dłoniach małego dziecka. Duży talerz z motywem królika na deskorolce . Talerz(...)naczynia, które liniowo i delikatnie wychodzą na brzegi ceramiki. Żonglujący borsuk pojawia się również na fantastycznym dziecięcym ceramicznym talerzu o średnicy 20 cm. Talerz ten, podobnie jak ten z królikiem na deskorolce ma podniesione brzegi i słuszną wagę. Mam tutaj na myśli to, że talerz waży nieco więcej od talerzy ze standardowych kompletów obiadowych. Sklep Liliko.pl posiada w swojej
MamaOskarkaprzygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam, odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może Was namówię do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 królik z podrobami 1 kg łopatki wieprzowej 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 1 jajko Sól Pieprz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: Królika i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy podroby z królika. I gotujemy je jeszcze chwilę. Mięso wykładamy do przestygnięcia. Usuwamy kości i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy
Smaki Ewypapierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp
Kuchnia w oparachpapierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy masę ciemną: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp
Kuchnia w oparachpewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik wiedeński, czyli typowo wielkanocne wypieki Nie chcę tu robić spisu treści mojego bloga(...)tygodniu w miarę możliwości czasowych dodam jeszcze kilka przepisów, których nie publikowałam a które znajdziecie w poniższym menu, więc bądźcie czujni bo na pewno wpadnie np. biała kiełbasa i królik, czyli idealne dania wielkanocne Przystawki, mięsa i sałatki: Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szynką Sałatka warstwowa z rzodkiewką Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy
Ola la LCHF