dip - 500 przepisów (strona:9/34)

Meksykańskie burrito 162

pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwekdodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około(...)będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną

wyzwania kuchenne
Serowe placuszki z cukinii 150

błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku

Emcia Pichci
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 192

Kolejny pomysł na dynię to pyszne placki ziemniaczano- dyniowe tzw. bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam!     składnikibliny z dyni:- 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach- 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach- 2 łyżki mąki

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane z oscypkiem 174

Zapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego

SMYKWKUCHNI
Sosy do grilla: musztardowy 516

cudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie udało się sfotografować. Ale udka nie zając, przepis zapisany, pojawią się jeszcze raz, znajdą się też na blogu. Tymczasem dzisiaj dip. Właściwie prawie wszystkie przygotowuję na bazie greckiego jogurtu naturalnego, bo zdrowszy i smaczny. Dla smaku i konsystencji dodaję czasami majonez, tak jak w tym przypadku. Ale to właśnie jogurt grecki(...)jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast śmietany. Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 265

Pieczonych ziemniaków nie jadłam bardzo długo, a kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Szaszłyki z kurczaka 160

warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania.Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ

Pasja Smaku
Klopsiki nie do końca zwyczajne 262

delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa(...)stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kurczak Buffalo- a mialo byc Buffalo chicken wings 219

miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem.W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke z por I ogorka kiszonego.Podalam z pieczonymi ziemniakami w ziolach I dipem serowym Pozdrawiam serdecznie, milego weekend

Smaki Edyty
Sałatka z łososiem i jajkiem - salad with salmon and eggs 293

Nagrzewamy piekarnik do 180 C I na 10-12 min wkladamy lososia- solimy, pieprzymy I skrapiamy cytryna. Do miski dajemy sałatę , jajka , papryczki, łososia- doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy dip lub jogurt naturalny.Smacznego   smacznego

Smaki Edyty
Tapas II - Przekąski II 265

Składniki:szynki serypomidory koktailowepapryka grilowanaoliwki nadziewanepaluchyphiladelphiałosośroketdip czosnkowy Wykonanie paluchów:)Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac palucha od nieposmarowanej części, Serek ma być"klejem" na końcu. Dip :3-4 łyżki jogurtu greckiego2 łyżki majonezu1 ząbek czosnku - przeciśniety przez praskępieprz.Wszystkie składniki mieszamy I doprawiamy pieprzem do smaku :)Gotowe

Smaki Edyty
Sałatka z kurczaka i szparagów 285

Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia.Pomidory kroimy na pół. Dodajemy szczypior. Do sałatki dodajemy dip koperkowy. lub jogurt naturany.Mieszamy składniki. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka makaronowa z bazylią 221

Propozycja na letnią sałatkę w dipie musztardowo- miodowym. Rewelacyjna do grilla, na kolację I jako przekąska . Polecam I zapraszam : Składniki:około 200 gr makaronu200 gr zgrilowanego lub ugotowanego kurczaka150 gr pomidorków koktailowychpół czerwonej cebuliświeża bazyliaDip 3 łyżki majonezu1 łyżka miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie:Ugotować makaron. Pokroić na mniejsze cząstki kurczaka. Cebulę pokroić wpiórka. Kroimy

Smaki Edyty
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 251

mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście. Punt kulminacyjny - dip czosnkowy.  W naszym domu jemu bardzo mocno czosnkowy, wręcz... wykręcający (chyba mamy przesunięte granice jeśli o czosnek chodzi. Wampirami na pewno nie jesteśmy w każdym razie).  Ząbki czosnku

Wypisz Wymaluj
Nugettsy z mozarelli, tofuz frytkami ze słodkich ziemniaków i dipem z kiszonych nerkowców 119

mnie domowe w wersji z ziołami)szklanka maślankibułka tartaduży słodki ziemniak (albo dwa mniejsze - ja wybrałam duży aby frytki były dłuuugie)olejsól i i pieprz do smaku miseczka dipu z kiszonych nerkowcówPrzygotowanie:Tofu i mozarellę dzielę na niewielkie kawałki (staram się aby miały nieregularny kształt). Do miseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów

Magiczna kuchnia Darii