dip - 500 przepisów (strona:15/34)

Sałatka z sosem francuskim 154

jako jeden ze 100 do drugiego etapu konkursu. W tym etapie trzeba przygotować sałatkę lub przekąskę z wykorzystaniem produktów jakie zostały dostarczone przez Prymat. A są to sosy i dipy. Dziś jeden z przepisów na sałatkę z sosem francuskim. Sos choć z torebki to polecam bo jest smaczny i świetnie komponuje się z resztą składników. Bardzo jestem ciekawa czy moje

Ewa w kuchni
Sezamowo kukurydziane skrzydełka 124

Dziś próba kolejnego produktu firmy Prymat i kolejna propozycja do konkursu na Doradca Smaku. Niby prosta przekąska ale jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bakłażan smażony 149

Kupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej

UgotujmyTo.pl
Roladki z serem i cukinią 161

podczas naszych ostatnich odwiedzin w Polsce. Jola od lat dla mnie jest inspiracją, zawsze świetnie gotuje i ma fantastyczne pomysły. Pozwoliła mi nawet podzielić się na blogu przepisem na Dip Joli, który od lat przygotowujemy na grilla i tylko jak rozpocznie się u nas sezon grilowy to nie omieszkam go zamieścić:)! Oczywiście były też inne potrawy… równie pyszne

UgotujmyTo.pl
Focaccia na oleju rzepakowym 128

rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco!Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/.Focaccia na oleju rzepakowymSkładniki

UgotujmyTo.pl
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów 166

Jeśli lubicie hummus, to ta pasta z ciecierzycy na pewno będzie Wam smakować. Jak dla mnie to smarowidło idealne do kanapek, krakersów lub jako dip. Można dodawać do niego ulubione zioła i przyprawy. Dobrze jednak pamiętać o dodatku kminu rzymskiego, który idealnie do ciecierzycy pasuje. Oczywiście zamiast ciecierzycy z puszki można użyć suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości

UgotujmyTo.pl
Frytki z dyni 282

Możesz w międzyczasie spróbować jedna frytkę czy jest już wystarczająca miękka w środku. Wyłóż frytki na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ketchupem lub dipami. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki z parówkami 216

ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.W dosyć wysokiej misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Smażone ciasteczka ( do piwa ) 336

stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby.Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy np. z dipem czosnkowym.Smacznego

Ostra na Słodko
Hummus 120

ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie

Magiczne Życie Marty
Sos Meksykański 266

bardzo ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami lub jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Sos Meksykański - Składniki:czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g)papryczka chilicebula2

Słodka Strona
Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką 220

ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek.Składniki:około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki tradycyjny o pojemności około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z liści rzodkiewki 124

dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół

Food Square
Spring rolls 162

wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Grissini z pieprzem 127

Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark.Grissini z pieprzemSkładniki:(na 15-20 sztuk)12 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru125 ml letniej wody250 g mąki pszennej1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze