pokrojonymi na drobno orzechami i żurawiną.Do oddzielnej miski wlewamy jogurt, dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz ekstrakt waniliowy - mieszamy, wstawimy do lodówki na około 30 minut.Owoce podajemy polane dipem, bądź osobno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościowocowe szaszłyki z grilla. Do ich przygotowania można skorzystać z dowolnych owoców, choć bardziej polecam te twardsze odmiany. Polane roztopioną czekoladą smakują wyśmienicie! Zamiast czekolady można użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego. Udanego grillowania!"Składniki:1 średni melon miodowy3 jabłka300 g truskawek2 bananySposób przygotowania:Owoce myjemy i osuszamy. Melona i jabłka obieramy, następnie wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki.Truskawki
Słodkie Przyjemnościpytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu
Słodkie Przyjemnościjeszcze jedna propozycję na Sylwestra, imprezę lub party :) Mam nadzieję , że małe podpowiedzi będą pomocne :) Polecam I zapraszam : Przystawka z serów Sałatka z tortelloni z dipem bazyliowo-czosnkowym Sałatka warzywna II Tapas I - przekąski I Ekspresowe ciasteczka z owocami Kulki marcepanowe
Smaki Edytyporównać z naszym Maggi. Sos pochodzi z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester. Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych, różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka "Krwawa Mary".Przygotowanie:Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą
Mania GotowaniaW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i Oliwamenu Karmnika. Carpaccio z buraków (16 zł) było prawdziwą niespodzianką – w towarzystwie rukoli i koziego sera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie
karmelowyGuacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.Nie przedstawiam oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz
Bon Appetit MałgorzatyWigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą i grzybami8
NA MOIM TALERZUrobienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka!Z podanych
Kraina Miodem PłynącaFilety pokroić na mniejsze kawałki lub w paski. Posolić i oprószyć pieprzem.2. Składniki ciasta wymieszać dokładnie, maczać kawałki kurczaka i smażyć na oleju.3. Podawać na ciepło lub zimno z dipem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym
Kto ugości moich gości?ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy resztę składników i smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, małe placki. Podajemy z serkiem naturalnym lub jeśli są na ostro to np. z dipami
Kuchenny Skrawek NiebaMediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została wydana
Chilli Czosnek i OliwaBaba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!