wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych. Baba ghanoush , bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini , czyli pasty z nasion sezamu. Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest(...)dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa WYKONANIE Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej 25 minut
ZofianaPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki:100 g ryżu250 g mięsa
Oryginalny smakmusimy dodać... a po co? No właśnie! Do odciśniętej już cukini dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.A teraz zajmujemy się naszym dipem:Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce(...)lubi! :)Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić!Smacznego
Kuchnia moimi oczamiprzerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:) Koniecznie wypróbujcie! Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli (z jednego wychodzi 8 dużych kawałków) ok. 5-10 dag żółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek(...)dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć solą, papryką, ziołami. Następnie posypać startym, bądź pokrojonym na wąskie paski żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut. Dip. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wraz z łyżeczką musztardy. Wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapoddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko(...)wodą do czasu aż ostygnie. Pozwoli to też zachować żywy groszkowy kolor. Groszek z pozostałymi składnikami zmiksować w malakserze lub blenderem. Odstawić na 30 min. do lodówki, żeby dip stężał.Cydrowy drink zimowy - składnikikorzeń świeżego imbiru0,5l cydru0,25 soku z granatów0,5l wodySposób przygotowaniaImbir obrać i pokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar
W kuchni wieczoremtwarzy uśmiech. Poza tradycyjna karkówką na grillu można przygotowywać różne inne smaczne rzeczy miedzy innymi owoce. Dziś chciałabym polecić Wam sposób na Grillowanego Melona w sosie miodowo-cynamonowym z dipem jogurtowym. Mmm.. Zaszalejcie!Składniki melon miodowy duży4 łyżki miodu gryczanegopół łyżeczki cynamonu200 ml jogurtu naturalnegołyżeczka ekstraktu waniliowegołyżeczka cukruSposób przygotowania: Melona obieramy, kroimy na grube plastry, a następnie(...)sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy dip. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut Gotowe, ciepłe kawałki melona wykładamy na talerz
Słodkie Przyjemnościkońca.Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy na ciepło bądź na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościbrzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu. Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale "Pomysły(...)rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii
Chilli Czosnek i OliwaZłociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć(...)polecam!SKŁADNIKI:4 cebule2 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka bułki tartej1 łyżeczka soli1 szklanka mąki pszennej1 łyzeczka ostrej papryki w proszkuolej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:4 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3/4 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:KRAŻKI CEBULOWE:Cebule obierz z łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż
Słodko-Słony Świat IlonyRaita to rodzaj indyjskiego dipu przygotowywanego na bazie jogurtu i przypraw, najczęściej serwowanego jako dodatek do dań głównych. Istnieje wiele wersji tej potrawy np. na słodko z owocami lub na ostro. Raita ogórkowa to indyjska kuzynka greckiego dipu tzatziki Różnią się jedynie przyprawami.Składniki:1 jogurt naturalny (200 g)1 średni ogórek szklarniowy2 ząbki czosnkukawałeczek zielonej papryczki chilli1/2 łyżeczki kuminu1/2
Oryginalny smaksposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania:Chleb tostowy wałkujemy na płasko i odkrawamy skórki. Smarujemy kromkę serkiem topionym i układamy na niej plaster salami i kawałki papryki. Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka(...)obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu.Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Aby uzyskać bardziej pikantny dip polecam dodanie keczupu ostrego.Nasze tosty podajemy najlepiej na ciepło. Gorąco polecam
Malinowe PocałunkiSkładniki:ser camembert ser brieser z żurawinąser czosnkowo- bazyliowyser wędzonywinogronkrakersyoliwki nadziewane paprykąmus jabłkowydip czosnkowy Wykonanie:Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy.Dip czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskęsól, pieprzWszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe
Smaki Edytyprzy obniżonej odporności , by ją podnieść. Olej ma też właściwości kosmetyczne, można nim smarować skórę i paznokcie tak jak oliwką kosmetyczną.Głównie stosuje się go do surówek i sałatek, dipów, sosów, past, deserów. Olej lniany Budwigowy to olej stosowny w specjalnej diecie znanej pod nazwą dieta dr Budwig. Olej SŁONECZNIKOWY w swoim składzie ma kwas linolenowy (omega-6), który(...)Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera NNKT; omega
Proste Potrawysłoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu wykorzystałam kiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy, do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami, na który przepis przedstawię(...)inne pomysły na wykorzystanie kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają
Chilli Czosnek i Oliwapaczki krakersów Wersja II: · 3 łyżki bułki tartej · 6 łyżek sezamu Dip: Wersja I: · 5 łyżek majonezu · 2,5 łyżki keczupu · 1 łyżeczka octu(...)sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy. Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem według uznania. Podajemy z dipami
Mania Gotowania